Dag 13: Graceland en Beale Street

Verenigde Staten, Marion

Vandaag Memphis verkennen. En aangezien we de camper niet makkelijk in de stad kwijt kunnen, gaan we met een shuttle van de Blues City Tours. De shuttle stopt echter niet bij onze campground, dus we parkeren de camper bij Holiday Inn, 10 mijl verderop. Het blijkt een nogal gammel karretje te zijn. Na nog wat toeristen opgepikt te hebben op onze weg naar de stad worden we in Memphis gedropt bij het ticketoffive en opnieuw in diverse voertuigen ingedeeld. Zo mogelijk komen wij in een nog grotere rammelkast. Maar goed, het is slecht kort. Op naar Graceland, 3764 Elvis Presley Boulevard.

Door de security-check en dan met de tram de weg over naar de Mansion. Van buiten is het best groot, maar van binnen echt kolossaal. Het bestaat uit drieëntwintig kamers, waaronder acht slaapkamers en badkamers. De badkamer waar het ontzielde lichaam van Elvis werd gevonden is pal boven de entree. De ingang wordt ondersteund door vier grote pilaren. Bij de portiek staan aan beide zijden twee grote leeuwen.
Het in 1939 gebouwde herenhuis is door Elvis in 1957 samen met het omringende landgoed Graceland gekocht voor ongeveer 100.000 dollar. Eerst woonde hier samen met zijn ouders, maar later namen ook veel vrienden hun intrek in het huis.
In het landgoed achter de Mansion zijn de graven van Elvis, zijn ouders en andere geliefden van hem. Graceland is na het White House in Washinton het meest bezochte woonhuis-museum in de VS. Het is een National Historic Landmark en werd op 7 november 1991 geregistreerd in the National Register of Historic Places.

Na dit bezoek gaan we door met het aan Graceland verbonden Elvis Presley Automobile Museum. Hier loop je tussen enkele van Elvis ‘favoriete auto’s, waaronder de Pink Cadillac, Stutz Blackhawk, Cadillac Eldorado uit 1956, Dino Ferrari, limousine van Mercedes Benz, Rolls Royce sedans en meer. Leuk om even erbij te zien.

Tot slot gaan we aan boord van de Lisa Marie., het vliegtuig vernoemd naar zijn dochter. Hier is de luxe te bewonderen van de voor hem verbouwde vliegtuigen met een woonkamer, een conferentieruimte, een eigen slaapkamer en voorzien van vergulde veiligheidsgordels, met leer beklede tafels en 24-karaats met goud besmeurde wasbakken. Als laatste gaan we nog even bij de giftshop langs.

Dan gaan we voor de lunch bij de “Pig, Pork with an attitude” naar Beale Street. Prima eten en leuke bediening. Daarna even rondlopen in Beale Street, wat overdag toch niet zo heel heel te beleven is. De straat is net zo armoedig als de shuttlebussen. Wat winkeltjes, maar weinig bijzonders en snel uitgekeken. In de avond moet dit met alle live music heel anders zijn, echter dan zullen we hier niet meer zijn.

Nog even verder in de stad rondgelopen en dan met rammelkast 4 eerst langs de Sun Studios. De Studio waar Elvis is begonnen. Hij heeft hier 23 platen opgenomen. Maar ook andere artiesten hebben hier hun start gehad, zoals Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbison en B.B. King.

Vandaar rijden we door naar het Lorraine Motel. In dit motel bevind zich nu het National Civil Rights Museum. Het is de plek waar Martin Luther King Jr. op 4 april 1968 werd doodgeschoten. Uiterlijk is het gebouw onveranderd. De wagen van M.L. King staat nog voor de deur en over de leuning van het balkon – op de plek waar M.L. King werd vermoord – hangt een grote krans ter nagedachtenis aan de man van zoveel legendarische woorden, waaronder “I Have A Dream”.
In 1982 kocht de Martin Luther King Jr. Memorial Foundation, die het gedachtengoed van M.L. King wilde behouden, het motel. Doordat het benodigde geld er nog niet was, begon de verbouwing pas in 1987 en kon het museum niet eerder dan in de herfst van 1991 worden geopend.

Tot slot rijden we nog naar het Peacock hotel waar de eenden op vaste tijden opdraven en vervolgens naar de Riverdrive. Daar nog even rondgelopen en vervolgens weer terug – met rammelkast 5 – naar de camper.

Uiteindelijk terug op de campground na een vermoeiende, maar heel enerverende en interessante dag die best indruk heeft gemaakt.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.