Dag 31: Omaha Beach en Point du Hoc

Frankrijk, Litteau

Vandaag wakker geworden van alle herrie op de camping. Opgeschoten jongelui en harde muziek tot 6 uur in de ochtend en om 7 uur een continue schreeuwende buurman. Voortekenen?? Als we opstaan en willen gaan douchen blijkt de douche geen warm water te geven. Ook geen gas voor het gasstel. Beide gasflessen zijn leeg! Beheerders komen om 10 uur en hebben levering nieuwe aangevraagd. Willen wel even 100 euro borg vangen?? Staat niet in contract en doen we dan ook niet. Aangezien beddengoed ook niet helemaal in orde is betalen we daar ook niet voor. Daarna nog even een bakkie gedronken bij de caravan en dan op weg naar Omaha Beach.

Onze eerste stop is het Ohama Beach Memorial Museum. Daar is de wachtrij aan het groeien omdat internet niet werkt en betalingen dus uiterst traag gaan. Maar goed, wij betalen cash en zijn dan binnen. Het museum stelt eerlijk gezegd niet heel veel voor. Wel de nodige relikwieën, maar teksten met uitleg op zeer slecht leesbare plekken. Het is niet veel anders dan het Airborne Museum in Oosterbeek. Wel heel interessant is een 25 minuten durende film over D-Day en de invasie in Normandië.
Na een uurtje zijn we weer buiten en rijden naar Ohama Beach zelf waar de nodige herdenkingsmonumenten staan. Indrukwekkend als je weet wat er allemaal gebeurd is. Daarna gaan we even een uurtje over het brede strand lopen.

Nog geen trek in de lunch gaan we daarna naar het Normandy American Cemetery Memorial. Een beetje Arlington Cemetary in het klein. Een begraafplaats voor bijna 10.000 Amerikanen die bij de invasie het leven hebben gelaten. Het ligt prachtig met uitzicht op de turquoise zee en Ohama Beach. Tijdens onze aanwezigheid is er nog een plechtigheid waarbij bloemen gelegd worden, het Amerikaanse volkslied wordt gespeeld alsmede the Last Post.

Met wat meer trek nemen we daarna een crêpe in een lokale crêperie. Dat wilde we toch even proberen. Veel meer als een dunne pannenkoek is het niet. Even natafelen en dan verder.

De volgende stop is Pointe du Hoc. Dit strategisch belangrijkste observatiepunt van de Duitsers is een slagveld geworden doordat 225 Amerikaanse Rangers hier tegen de kliffen omhoog zijn geklommen en deze plek op de Duitsers hebben veroverd en ook nog lang hebben weten te behouden. Hierdoor is uiteindelijk de invasie en D-Day mogelijk gemaakt. Op dit veld zijn nog de kraters van de eerdere bomaanslagen te zien, alsmede nog diverse bunkers en gedenktekens.
Opvallend is dat zowel de Cemetary alsook Pointe du Hoc beheerd worden door Amerikanen.

We keren terug naar Ohama Beach en lopen daar nog 40 minuten over de boulevard alvorens in restaurant l'Ohama nog eens van de Franse mosselen te genieten. Daarna is het tijd om terug naar de camping te gaan en ons voor te bereiden op de reis naar Alphen aan den Rijn.


Petanque stand: De strijd lijkt onbeslist te blijven. Ook vandaag zijn Mrs.T. En de BN'er weggebleven van het strijdtoneel. De stand is ongewijzigd 10-10 in het voordeel van beide kanjers.
Weer: Bij het opstaan een stralend blauwe hemel en dat is de hele dag zo gebleven. In de ochtend een temperatuurtje van 21 graden en in de middag oplopend tot 26 graden. Wel stond er de hele dag een lekker windje aan zee waardoor het niet te warm is geworden.
KM gereden: 104, totaal 4528 km

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.