Langs de Luxemburgse kastelen

Duitsland, Stadtkyll

Vandaag rijden we naar het groothertogdom om twee wandelingen te maken bij de Chateau's van Clervaux en Vianden. Eerst even gelijk over de grens tanken. De benzine is in Luxemburg toch zo'n 20 eurocent per liter goedkoper dan in Duitsland en Nederland.
We rijden in ongeveer een uurtje naar Clervaux en beginnen aan de wandeling. We parkeren hiervoor de auto aan de Rue du Parc in Clervaux en wandelen dan eerst naar Bäckerei Konditorei Obry in de Grand-Rue. Daar zijn we aan een bakkie koffie toe. Daarna start de wandeling echt en gaan we door naar het chateau. Château de Clervaux dateert uit de 12e eeuw. Verwoest door de brand in de Tweede Wereldoorlog tijdens het Ardennenoffensief, is het kasteel nu volledig herbouwd. Het herbergt de administratieve kantoren van de gemeente en een museum. Door de bossen en langs het klooster lopen we verder met een prachtig uitzicht op de stad. Langs de Our lopen we weer naar de wagen en dan gaan we door naar Vianden, op 30 minuten rijafstand.
Een Impressie van de wandeling is hier te zien > https://www.relive.cc/view/vxOQ4RnnAMv

Inmiddels wel ontdekt dat mijn telefoon niet meer wil opladen, en dat is een probleem, een GROOT probleem. Maar eens kijken hoe we dat oplossen. Voorlopig even de wandelroutes en foto's met Trudie haar telefoon.

In Vianden parkeren we bij de Rue de la Gare en starten met de wandeling. Via de brug over de Our en dan eerst een bakkie koffie bij Restaurant du Pont. Daarna gaan we verder het stadje in en door de fraaie omgeving met uitzicht over de stad naar het Chateau. Het Chateau Vianden is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw op de funderingen van een Karolingische en Romeinse vesting (castellum). Het is een van de grootste en mooiste adellijke residenties van de romaanse en gotische perioden in Europa. In 1417 ging de heerschappij over de domeinen over op het Huis Nassau, dat in 1530 ook het prinsdom Orange verwierf.
Het huis van Nassau bouwde alleen aan het begin van de 17e eeuw aan het kasteel maar de grote invloed daarvan is nog steeds te zien. Onder koning Willem I in 1820 werd het kasteel stukje bij beetje verkocht, met het resultaat dat het geheel in verval raakte. In 1890 werd het kasteel eigendom van Adolf van Luxemburg, de groothertog van Luxemburg. Tot 1977 bleef het dan in handen van deze familie. In 1977 maakte de groothertogelijke familie er staatsbezit van. Sindsdien is het kasteel gerestaureerd in zijn oude glorie en is het een toeristische trekpleister.

We wandelen verder langs de oude verdedigingsmuur en langs de Our alvorens we weer bij de wagen zijn.
Een Impressie van deze wandeling in Vianden is hier te zien > https://www.relive.cc/view/vdvm3RQg9N6

Inmiddels hebben we besloten om naar Prüm te rijden om de TelefonMann op te zoeken. Prüm ligt niet zo ver van ons huisje en wellicht kunnen ze daar even naar de telefoon kijken of verkopen ze een draadloze oplader. De TelefonMann blijkt echter een T-Mobile zaak te zijn en die hebben in 30 seconde de telefoon gerepareerd. Een papier (of linnen) propje tussen de contacten voor het opladen. Gelukkig maar. Wel geleerd om voor een volgende vakantie ook de draadloze oplader mee te nemen.

Daarna maar direkt in Prüm een lekkere schnitzel maaltijd met salat verorberd naast de Abdijkerk bij Restaurant Zur alten Abtei. Een heerlijk maal voor een lekkere lage prijs. Top!

Met nog 20 minuten te rijden stappen we weer de auto in en en zijn snel terug bij onze Landal bungalow. Daar nog even verder met de CV van dochterlief. Voor we het weten is er weer een dagje voorbij. Nu genieten van welverdiende rust, vandaag weer meer dan 10 km gelopen met in totaal wel 300 meter hoogteverschil. De oudjes hebben hun rust nu nodig.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.