Vogelsang IP en de hangbrug over het Urfttall

Duitsland, Stadtkyll

De regen valt gelukkig mee vandaag. Het wordt een combinatie van natuur en historie. We rijden eerst naar het 40 km van ons park gelegen Vogelsang IP. De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel. Deze burcht, gebouwd tussen 1934 en 1936 naar ontwerp van Clemens Klotz, huisvestte tot aan de aanvang van de Tweede Wereldoorlog vijfhonderd SA'ers (Ordensjunkers). In de Ordensburg indoctrineerden de nazi's rekruten tussen 25 en 30 jaar oud in hun rassenleer. Het omvangrijke complex omvatte gemeenschapshuizen (zogenoemde Kameradschaftsraüme), slaapzalen, sportaccommodaties en een als auditorium aangewende Thingplatz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het complex in gebruik als kazerne van de Wehrmacht.
In 2006 werd het monumentale complex als onderdeel van het Nationalpark Eifel opengesteld voor het publiek. Op 11 september 2016 werd een jaren durende renovatie afgerond en is er een museum geopend. Het museum, met de permanente tentoonstelling Bestemming Herrenmensch, NS-Ordensburgen tussen fascinatie en misdaad is dagelijks geopend.

Na het museum en in de mess een broodje bratwurst gaan we naar het 2e museum, Wildernisdromen, een tentoonstelling over het Nationaal Park Eifel. Minder interressant als die over het NS maar toch leuk. Hierna gaan we aan de wandel. Vanaf het museum loopt onze wandeling (in totaal ruim 6 kilometer) naar de Victor-Neels-Brücke. Het is een stalen hangbrug met vier kabels, die sinds 2009 de Urftsee in het Nationaal Park Eifel overspant. We gaan daar over en aan de andere kant lopen we een stukje langs de is Urftsee, tot aan het Bird Watching Station, een mooie rustplaats met uitzicht op de Ordensburg aan de Urftsee, prima plek om vogels te kijken. Hierna lopen we dezelfde route terug naar de wagen, en na 200 meter omhoog klimmen is het fijn de voeten te laten rusten. Zie de impressie van onze wandeltocht hier https://www.relive.cc/view/vPOp3p447Rv

We besluiten nog even een stukje langs de Urftsee te rijden. Een bezoek aan de Urfttalsperre, een 58,5 m hoge, 226 m lange dam, zit er niet in. Dat is namelijk niet per auto bereikbaar en weer 10 km lopen, nee, dat maar niet.

We rijden daarna naar de bungalow, het wordt de laatste trip naar onze bungalow.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.