Dag 10: Ekshärad en Värmland Moose 🫎 Park

Zweden, Bergsäng

Vandaag gaan we allereerst naar Ekshärad voor een wandeling van een kleine 6 km, welke start vanaf de Ekshärad Kyrka. Deze houten kerk werd geopend in 1688 nadat de bouw in 1686 was gestart. Het interieur bestaat onder andere uit een doopvont uit de 13e eeuw en een altaar en sacramentkast uit de middeleeuwen. Daarna eerst nog een stukje door het dorp en dan door de bossen naar de Ekshärads stavkyrka. De staafkerk, Sankta Annas Kapell, is gebouwd ter nagedachtenis aan de middeleeuwse pelgrimsroute. Het pelgrimspad liep langs Klarälvsdalen door Ekshärad naar het graf van St. Olaf in Nidaros, nu Trondheim, Noorwegen. De staafkerk is gebouwd in een traditionele stijl. Het functioneert momenteel als een oecumenische kerk en wordt gebruikt voor erediensten, doopsels en bruiloften en wordt volledig op vrijwillige basis gerund. Voor het kerkje ligt een kruidentuin met middeleeuwse planten. Geheel door de bossen en door het gras lopen we terug naar onze wagen en gaan we voor de lunch terug naar onze stuga (Zweeds voor huisje).
Als we even rustig zitten komt een van de katten des huizes even langs, brutaal als hij is loopt hij ook even naar binnen, maar het is een lief beestje.

In de middag gaan we naar Varmlands Moose Park. Onder leiding van een van de eigenaren (James) gaan we te voet het park in.. Zeer bewogen en geënthousiasmeerd vertelt hij veel interessante zaken over het leven van dit grootste hert, over zijn leefomgeving, de natuur en de elandpopulatie in Zweden. We kunnen zelf helpen bij het voeden van de elanden. Een onvergetelijke, unieke, en 2,5 uur durende ervaring!
En op de terugweg naar onze stuga gebeurt het ongelofelijke. Zonder nu op zoek te zijn, staat er ineens een eland midden op de weg. Alsof het zo moest zijn. Moeder eland was de weg net overgestoken en de bossen in gevlucht, maar vader en het jonge kalf bleven ons aanstaren, Uiteraard weer de nodige foto's gemaakt en toen maar doorgereden zodat het gelukkige gezin elkaar weer kon vinden.

Even langs de supermarkt voor verse groente en komen om 19:00 uur weer moe maar zeer voldaan terug in de stuga.

Weer: Half bewolkt en tegen de avond een enkel buitje (weer tijdens de rit). Temperatuur vandaag 21 graden.
Afgelegd: 74 km
Totaal: 2164 km

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.