Dag 29: Met de boot het Kanaal op: De archipel van Chausey

Frankrijk, Jullouville

Vandaag vertrekken we vanuit Granville met een van de boten van de Jolie France naar het - in het Kanaal gelegen - Grande Ile van de Chausey eilanden. Rond 10:00 uur van huis om op tijd te zijn voor ons vertrek om 11:00 uur. De tocht duurt circa 45 minuten.
De Chausey-eilanden zijn een groep van kleine Franse eilanden in Laag-Normandië, die geografisch gezien deel uitmaken van de Kanaaleilanden. De oppervlakte van deze archipel bedraagt 65 ha bij hoog water en 5000 ha bij laag water. Chausey is uniek in Europa door haar schoonheid, haar sterke getijden.
Je vindt er hotels, restaurants, een fort, prachtige witte zandstranden, een kapel daterend uit 1840, een vissersdorpje. Op minder dan één uur varen vanuit Granville zal de beschermde natuur van deze archipel, een paradijs voor de vissers, u betoveren. Gedurende de overtocht krijgt u misschien zelfs het gezelschap van enkele dolfijnen !
Grande Île, het grootste eiland, is ongeveer twee kilometer lang en 700 m breed en ligt op slechts 17 km van Granville. Het is het enige eiland dat vanuit Granville of St-Malo makkelijk te bereiken valt. In de zomer wonen er ongeveer dertig mensen maar in de winter slechts acht! Het verschil in zeeniveau tussen eb en vloed kan er bijzonder hoog zijn, tot meer dan veertien meter, wat een van de hoogste waarden is in Europa. Er wordt weleens beweerd dat de archipel bij hoog water uit 52 eilandjes bestaat en er bij laag water wel 365 eilandjes tevoorschijn komen, omdat er 52 weken en 365 dagen in een jaar zijn. In werkelijkheid komen er niet minder dan 200 rotseilandjes tevoorschijn.
De allereerste bewoning zou dateren van 12.000 jaar geleden, toen de rotsformaties nog niet van het vasteland gescheiden waren door de zee.
De granieten stenen van deze eilanden werden in het verleden gebruikt om de abdij op de Mont-Saint-Michel te bouwen en voor de kaaien in Londen en als kasseien in Parijs.

Op het Grand Ile aangekomen gaan we een wandeling langs de weinige huizen (voornamelijk gites) en door de natuur maken. Het ene deel is nog fraaier dan het andere. Met de turquoise zee en de kleine eilanden geeft dit een paradijselijke blijk met de blauwe lucht en de heerlijke zon. In een paar uur hebben we het eiland aan alle kanten gezien en gaan weer voor een - nu ietwat roerige - mooie boottocht de zee op.


Petanque stand: De strijd gaat langzamerhand naar het hoogtepunt. In de plaatselijke Arena heeft Mrs.T., die nog erg onder de indruk van de eilanden was, de slag gemist en heeft de BN'er weer gelijk gemaakt. De stand is nu 10-10 in het voordeel van beide kemphanen.
Weer: Bij het opstaan een stralend blauwe hemel en dat is de hele dag zo gebleven. In de ochtend een temperatuurtje van 21 graden en in de middag oplopend tot 25 graden. Met het heerlijke zeewindje, het kan niet beter.
KM gereden: 35, totaal 4267 km


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.