Dag 25: Mont Saint-Michel

Frankrijk, Jullouville

De ochtend vandaag was voor een groot deel gelijk met gisteren. Tot na de lunch bleven we op het terras van onze vakantiewoning waar het grotendeels zonnig was. Regelmatig kwam de zwarte poema (de kat van de gastvrouw) ons met een bezoekje vereren. Na de lunch gaan we rond 13:00 uur op weg. Via de kustweg rijden we naar het zuiden en gaan bij Plage Dragey-Ronthon, nabij Genêts, nog even het strand op. Vanaf dit strand is Mont Saint-Michel al goed te zien. We slenteren even langs de waterlijn en pikken nog een sepia mee. Dat is een platte inwendige schelp van een bepaald soort inktvissen (zeekatten). Snel daarna gaan we weer de wagen in en zetten verder koers naar Mont Saint-Michel. Er schijnt nog steeds discussie tussen Fransen te zijn of het nu bij Bretagne of bij Normandië hoort, maar officieel schijnt het Normandië te zijn.

Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland gelegen in een grote baai aan de monding van de Couesnon. Het granieten massief van de Mont Saint-Michel is bekroond met een middeleeuwse abdij. Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij laagwater, bij hoogwater was het omringd door water. Tegenwoordig loopt er een smalle brug naar het eiland. De Mont Saint-Michel, met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers. In 1979 werd de Mont Saint-Michel met abdijcomplex en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO en is de derde toeristische trekpleister in Frankrijk na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles, met jaarlijks meer dan 3.500.000 bezoekers.
De baai van de Mont Saint-Michel is ca. 500 km2 groot en wordt begrensd door het Normandische schiereiland van de Cotentin in het oosten en door Bretagne in het zuidwesten. De baai kent het grootste getijdenverschil van Europa. Het verschil tussen de waterstanden bij laag- en hoogwater kan tot 15 meter bedragen, gemiddeld is het 10 meter. Door het feit dat de laagwaterstand onder het niveau van de baai ligt komt het water bij vloed zeer snel opzetten.
De wandeling die we vanaf de parkeerplaats naar de abdij maken en retour is ruim 7 km. Het mooiste van de Mont is de wandeling er naar toe, met een prachtig gezicht op de berg met het klooster. Achter de stadsmuren is het een nauwe steile wandeling met slechts souvenirwinkels en restaurants. En in dat laatste ben je voor 2 koffie zo 10 euro kwijt terwijl ze een paar km verderop slechts 3,50 euro berekenen.

Weer van het eiland af lopen we nog even over het drooggevallen wad, het is nu immers bijna laagtij. Ondanks de pracht van het eiland hebben we het daarna wel gezien en gaan nog even naar het plaatsje Avranches en nemen daar een heerlijke koffie op het terras in het stadscentrum. Na nog een stukje te hebben rondgelopen is het dan tijd om weer naar ons huisje te gaan, waar we rond 7 uur arriveren. Na het eten nog even een videotalk met de kids en de dag is weer zo voorbij. Een erg leuke dag!

Petanque stand: Vandaag is er wederom geen match geweest tussen de giganten. Derhalve is de stand ongewijzigd : 9-8 voor de BN'er.
Weer: Zon en bewolking wisselen elkaar ook vandaag geregeld af. De temperatuur in de ochtend is rond de 18 graden. Lekker in de zon, maar een beschut plekje is nodig als de wolken er weer voor zitten. In de middag loopt de temperatuur iets op tot 20-21 graden. Na 7 uur in de avond is het weer snel terug op 17-18 graden.
KM gereden: 91, totaal 3969 kmGeschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.