Dag 7: Lampivaara Amathist Mine

Finland, Sodankylä

Het is vandaag gelukkig droog en zonnig. De temperatuur komt echter niet boven de 14 graden uit. Op korte afstand vanaf onze lodge ligt de Lampivaara Amethist mine. Het is vanaf de parkeerplaats nog wel een wandeltocht van ruim 30 minuten bergopwaarts. Dan arriveren we bij het Lampivaara cafe, kopen daar de tickets en nemen een bakkie koffie. Per tijdslot worden we toegelaten voor een vaste periode van 1 uur.
Op het uur u, openen de hekken en gaan we via een steile trap verder omhoog. Hier, gelegen in Pyhä-Luosto Lapland, werd de min ongeveer 2000 miljoen jaar geleden gevormd in de ingewanden van de oude bergen. Er is nu een speciale edelsteenmijn op de top van de heuvel die honderden jaren standhoudt, omdat machines niet worden gebruikt om de amethisten te graven en het niet als grondstof wordt geëxporteerd. Er is nu een speciale edelsteenmijn op de top van de heuvel die honderden jaren zal blijven bestaan. En deze mijn is dus te bezoeken wat we dan ook doen. En zeker omdat we zelf ook naar de edelstenen kunnen graven. Eerst krijgen we nog wat voorlichting over deze fascinerende steen en worden ook wat spelregels over het opgraven uitgelegd. Daarna mogen we onze eigen amethiststeen zoeken en meenemen als aandenken. Alleen grote stenen mogen niet mee. Dat is hun verdienmodel.

Tevens kunnen we op de top van de Lampivaara-heuvel het mooie landschap van dit deel van Finland bewonderen. Daarna gaan we weer - nu een kleine 30 minuten - lopen. Nu bergafwaarts naar de parking.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.