Van Stenay naar Saint-Mihiel

Frankrijk, Verdun

Goed geslapen en wakker met stralende zon. Ik kon het echt niet geloven, het was al 11.07 uur! Voor ik alles aan kant heb is het te laat om te gaan rijden, dus vooruit: nog een rustdag erbij. Weer in laten schrijven en €8,30 betaald.

Wat ben ik een geluksvogel dat ik zo mag leven. Doen en laten waar ik zin in hebt. Veel van mijn kampeervrienden zijn uitgezworen over Europa. Er komt straks een stel thuis die genoten heeft van een fantastische reis over IJsland. Helaas is er ook een paar wat thuis zit wegens ernstige medische problemen. Ik leef met ze mee en denk veel aan ze. Wat kan je wereld instorten in een paar tellen.

Donderdag 28 september.
Om 08.45 uur wakker geworden (wekker) met een bewolkte lucht. Kon nog net douchen, dan water op. Niet genoeg meer voor koffie. Maar als schoon water op is, dan moet vuil water toch overlopen? Nee hoor, nog een boel plaats!?
Vuilwaterkraan gecontroleerd en die druppelt. Hij was toch gemaakt? Hij kon nog een tikje aangedraaid worden. Dus even wachten voor ik boos word.
Eerst dus sani gedaan, vuil water, schoon water, toilet.
Dan illegaal in het dorp voor de bakker geparkeerd en om 10.30 uur op weg naar Verdun. Een camperplaats tussen de stadsmuren heb ik uitgezocht.
Maar eerst naar de Amerikaanse begraafplaats voor de slachtoffers van WOI.
Indrukwekkend, net zoals de begraafplaats in Normandië. Groot minpunt waren de werkzaamheden. Alles werd opnieuw geasfalteerd. Dus overal vrachtverkeer wat met piepers achteruit reed. En de motormaaiers en grasblazers deden de rest.
Van de serene rust was niets over en dat is voor zo’n plaats dodelijk.

De camperplaats in Verdun was een gemengde 🅿️ tussen de stadsmuren. Ik was daar al om 12.30 uur en het was saai. Dus het adres van de grote Franse begraafplaats opgezocht. In Fleury-devant-Douamont ligt de Cimetière National met 16.000 graven met kruisen en nog eens ruim 500 graven voor de gevallen moslims.
Hier wel de serene rust op de enorme begraafplaats die net zo goed is onderhouden als de Amerikaanse. Elk graf heeft een rozenstruik. Daar veel gelopen en veel foto’s gemaakt.
Indrukwekkend!
Een grote Duitse begraafplaats heb ik niet gevonden wel veel kleinere gezien onderweg.
Uitgekeken om 15.00 uur. Wat nu? Verdun vond ik niets, dus verder naar het zuiden.
Onderweg nog bij een kleine Carrefour gestopt. Blijf het apart vinden dat veel eigen merk producten Nederlandse opschriften hebben. Diepvriesfrieten en wat vlees gekocht.
Om 16.15 uur bij de camperplaats in Saint-Mihiel. Die bestaat niet meer, dus voor €6.30 op de camping gaan staan aan de Maas, met sani, toilet en warme douche. Maar zonder stroom en met een (gratis) niet werkende Wifi.
Vandaag gereden 150 km.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.