Baltische Staten Nida, Litouwen

Litouwen, Nida

Donderdag 24 september
Om 09.15 uur vertrokken naar het het schiereiland Neringa. De helft is van Litouwen en de andere helft van Rusland en dus niet eenvoudig toegankelijk. Het is het Nationaal Park de Koerse Schoorwal met kilometers stranden en duinen.
Zonder navigatie op pad gegaan, gewoon een rechte weg en kwam al snel bij een veerboot terecht? En niet zo’n kleintje ook, die gaat rechtstreeks naar Zweden maar toch niet naar zo’n schiereiland? Niets van gelezen en navigatie aangezet; moest wel de veerboot nemen. En zie, na de kassa (30.05€, slik) de bocht om en daar lag de goede pont. Een kleintje maar waarom vragen ze voor die zes minuten varen zoveel geld? Zou de terugweg in de prijs begrepen zijn? Net zoals de boot naar Texel?

Op weg naar Nida over een vrij slechte weg met links en rechts naaldwouden al snel een slagboom met kassa. Nationale park, entree 15€. Heb ik ook nergens gelezen.
Er was wel een leuk voorval vandaag. In de berm zat een mooie vos, bruin met witte bef. Maar ook die was verlegen en sprintte weg toen ik stopte.
Onderweg rij je door een vissersdorp, Juodkrante, waar in een tiental huizen gerookte vis wordt verkocht. Al die huizen hebben een klein loketje en daar zie je de vis liggen.
Dwars door Nida gereden; ben je trouwens al weer uit voor je snelheid hebt geminderd. Ziet er wel leuk uit, diverse restaurants en rood-blauwe huizen.

Net buiten Nida ligt de enige camping van Neringa, Nidos Kempingas. Midden op de landtong, dus niet aan de zee en niet aan het binnenwater. Jammer, gemiste kans.
Ik ben de enige gast en dus zijn er geen faciliteiten zoals bar en restaurant. Zelfs de Wifi werkt niet buiten de receptie. Voor twee nachten afgerekend, 36€ dus ook aan de prijs. Hoogseizoen kost trouwens 40€ per nacht.
Het was maar een kort ritje vandaag, 72 km en aangekomen om 13.30 uur.
Vandaag was het weer mooi weer, 22˚C. Maar volgens de weerberichten de laatste mooie dag.

Vrijdag 25 september
Bij het opruimen gisteravond kwam ik de mooie fles cognac tegen, was ik vergeten.
Vanmorgen met hoofdpijn opgestaan met een blauwe lucht en schaapjeswolken.

Mijn scooter uit de garage gehaald. Dat viel tegen. Ik had het achterwiel niet aan de goot vast gebonden en en nu was hij gaan stuiteren en stond naast de goot. Achteruit getrokken en hem er zo weer in gereden maar halverwege op het schuine stuk liep het achterwiel weer uit de goot. Scooter met veel moeite erin getild en hem op de grond gereden. Is dat werken!

Alle straatjes van Nida verkent en veel foto’s gemaakt. In de haven zag ik een boot met een bord dat er om 12.00 uur een rondvaart vertrekt van 1 uur, kosten 8€.
Slechts 5 man aan boord tot 11.59’58” uur. Een schoolklas met 24 kinderen en drie begeleiders komt ook aan boord. De boot vaart langs de kust tot de Russische grens en weer terug. Het spannendste is het uitzicht op het Hoge Duin. Een ontspannen tochtje over rimpelloos water met een warm zonnetje. Het is niets, maar je bent een uur onder dak.
Aan de andere kant van de haven is een restaurant met veel gerookte vis.
Ook paling van bijna een meter lengte, maar ik heb een gewone makreel genomen. Kosten 5€ en 2€ voor een pils.

Nog even aan de zeekant gekeken. Rustig het duin op gelopen over een houten vlonder. Boven aan het duin een steile trap naar beneden naar het strand. Maar niet gedaan en op een terras nog een pils gedronken.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Hoi Rien, Blijf met plezier je stukjes lezen en geniet iedere keer van je foto's.

Marysia 2015-09-28 16:18:35

Aan de foto's te zien heb je al met al best wel aardig weer.

Tom Haenen 2015-09-28 18:23:12

Hallo Rien, wederom leuke foto,s. Wij genieten er nu ook weer van.In 2012 zijn wij wel door Kalinggrad gereden. Aan de grens waren de Russen uiterst beleefd!!!!!!!!!!!! Grenspassages 6 uur in en 6 uur uit. Groetjes Wim en Tony

wimton.gaat.weg 2015-09-28 18:46:49

Leuke jongens, die Litouwers. Weten uit een stukkie schoorwal inderdaad een heel fortuin te slaan. Ik was ook op Neringa dit jaar. Mocht ook € 30,05 + € 8 betalen om überhaupt toegang te krijgen tot één van de saaiste stukken natuur op deze planeet. Ik heb er nog minder beleefd dan Rien. Ik heb zelfs die vos niet gezien. Wel de tientallen kilometers dennenbomen, links en rechts van de weg. En natuurlijk ook die camping, eveneens rijkelijk voorzien van dennenbomen. Wel waren er wat meer camperaars. Inderdaad, o.m. het ACSI-geteisem. Overigens: van die € 30,05 is blijkbaar slechts een klein deel de prijs voor de ferry. Personenauto's zet men over en weer voor € 11,05. De € 20 extra voor campers en auto's met caravan zal ongetwijfeld een residu zijn van het Socialistische (=jalousie gebaseerd) verleden (?) van Litouwen.

Ger de Graaff 2015-09-28 23:43:10
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.