31e dag

Marokko, Tiznit

Maandag 2 maart
Wekker vergeten te zetten dus verslapen. Om 09.15 uur wakker geworden met blauwe lucht en weer volop zon. Gauw onder de douche en alles in de camper weer veilig in de kasten geborgen. Om 10.00 uur kwam George kijken of alles goed was, want iedereen was al weg. Gezegd dat hij, als laatste man, best mocht vertrekken voor mij. Heeft hij, dacht ik, ook gedaan. Eerst nog de lucht in de banden gecontroleerd. Was een heel klein beetje terug gelopen. Voor alle zekerheid maar bijgevuld. Ook nu kende TomTom de badplaats en de coordinaten niet. In de buurt ligt Tiznit dus die maar ingetoetst.

De tocht was niet zo lang, 135 Km, maar landschappelijk volkomen oninteressant. Het mooiste waren nog de paar bosjes bloeiende brem in de berm. En ook het wegdek was geen feest. Onderweg in Agadir gestopt bij Bricolage, de Marokkaanse Gamma. De prijzen vielen me niet mee. Gelijk of duurder dan in Nederland. Bisonkit en Bison dubbelzijdig plakband gekocht. Op de verpakking de gebruiksaanwijzing in het Nederlands en Frans!
Dan naar de supermarkt Marjane. Daar stond de halve groep en nog een vijftigtal andere campers. Het leek wel een camperplaats.
Toch weer teveel gekocht, eitjes, twee soorten olijven (groene en zwarte en allebei erg lekker), curry-poeder, biefstuk en entrecote en een kuipje van een Marokkaanse variant van Becel. Verder een flesje slagroom voor bij mijn aardbeitjes en twee bladerdeegbroodjes met appel voor de lunch.
Jammer genoeg sloeg het weer om en werd het grijs en grauw en een stuk frisser.

Niet als laatste op de camping Aglou Plage in het gelijknamige dorp aangekomen en er werd gevraagd of ik vanmiddag meega met busjes naar Tiznit (14 Km) waar we de plaats gaan bekijken en eten. Staat niet in het programma.
Stom genoeg toegezegd. Om 16.30 uur vertrokken in een Mercedes busje uit 1965? Alles rammelde en piepte en het tochtte als de pest.
Daar wederom in marstempo door de achterbuurten van Tiznit naar de blauwe bron geleid (jammer genoeg een bouwput want werd gerenoveerd) en ook de moskee was verstopt achter een schutting.
Moet toch te voorzien zijn voor je zo’n eind gaat lopen. De bron was vorig jaar (met dezelfde reisleiders) ook een bouwput.
De winkelstraten zijn knap vermeden en terug op het plein voor het restaurant om 19.00 uur werd gezegd “je kent nu de weg om morgen de winkels te bekijken en foto’s te maken”.
Wederom een, in mijn ogen, mislukte tour.

De maaltijd, konijnenvoer, drie spiesjes (worst, kip en gehakt) met frietjes (echt lekker) en de onvermijdelijke schijfjes zure sinaasappel met kaneel toe.
Water (ook met prik), Cola, Sprite of Fanta en een glas thee waren inbegrepen net zoals de koffie die bijna iedereen bestelde. Kosten 90 Dirham.
De busjes zijn door Acsi betaald? Of krijgen we morgen de rekening?
Terug in de camper de verwarming aangezet en een borrel genomen. Veel last van mijn enkel en ook mijn linkerheup is erg pijnlijk.
Dan nog de blog van de laatste dagen geschreven en tv gekeken voor ik laat (na 00.00 uur) ging slapen.



dinsdag 3 maart
Om 08.00 uur opgestaan met een blauwe lucht en een zonnetje. Maar wel koude wind. Om 09.30 uur komt de reparateur langs voor mijn achterbumper die ik vorig jaar heb stuk gereden. Hij neemt vier campers en een auto die schade hebben onderhanden. Onze Belgische medereiziger Pros houdt het goed in de gaten. Hij is zelf erg handig en zijn achterbumper wordt ook gemaakt.

Om 10.00 uur bijeenkomst met routebespreking voor de etappe van morgen. En uitleg wat we gaan doen tijdens ons verblijf in Marrakech. En de kosten van het busje van gisteren werd geïncasseerd. De zon verdween al snel achter de wolken net zoals de bergen om ons heen. En het werd fris, om niet te zeggen koud. De bijeenkomst was om 11.00 uur afgelopen en er werd een glaasje wijn ingeschonken? Jammer voor diegene welke geen alcohol drinken, die kregen niets!

Een paar mensen gesproken die ronduit ontevreden waren over deze reis; zo’n slechte reis hadden ze nog nooit gehad bij ANWB of NKC.
Een verkoper van Argane cosmetische olie en Argania smeerseltjes kwam langs en was de voordeligste welke we ontmoet hebben. Hij is wel drie keer weggegaan om nieuwe voorraad te halen en gaat nu op vakantie denk ik. Zelf Argania olie gekocht die je kan gebruiken als dressing voor sla e.d. Wat moet ik daar eigenlijk mee? Ik eet nooit sla.

Ook de verkoper van isolatie-zeilen voor de voorruit om de warmte uit de camper te houden doet goede zaken. Hij heeft vijf sets verkocht die hij op maat maakt in zijn atelier t.o. de camping. De prijs is laag; in Nederland betaal je veel meer. Maar ik wil de warmte niet buiten houden, ik wil graag warmte binnen; dan kan de kachel misschien uit.

De camping is groot met goede plaatsen. Schoon sanitair gebouw en gratis Wifi bij de receptie. De dongel werkt ook hier niet. 6 Ampère en de spanning blijft 230 volt. Supermarkt en slager net buiten de poort; daar is ook een restaurant maar ik heb gisteren biefstuk gekocht die ga ik vanavond bakken. Ik heb een mooi plekje. Ingesloten door heggen, maar vanuit de camper kan ik daar over heen kijken en de zee zien.

Vandaag veel last van mijn enkel. Alleen ’s middags even de camper uit geweest om foto’s te maken van de camping en om de zijruiten van de camper schoon te maken. Kan ik misschien weer wat zien in mijn spiegels. Verder gerust en een beetje opgeruimd. Na een maand was dat wel nodig. Eigenlijk moet ik de kleedjes nog uitkloppen en de vloer schoonmaken maar daar heb ik geen puf meer voor. Op de volgende camping misschien een Marokkaanse schoonmaakster voor inhuren?

Om 17.00 uur was de reparateur tevreden. Volkomen glad en in de juiste kleur gespoten. Even een discussie over de prijs, maar afgekocht met twee blikjes bier. 100 Euro en mijn campertje is weer als nieuw.
En een medereiziger (Wim) heeft de achteruitrijcamera versteld want ik kon de eerste 10 meter achter me niet zien. Nu kan ik zien wat er direct achter me gebeurd. Ben ik wel blij mee. Erg blij.

Voor ik ben gaan slapen (vroeg) eerst alles rijklaar gemaakt. Hoef ik morgen alleen maar te douchen en de elektra-kabel op te rollen voor ik ga rijden.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

mmmm, aardbeien met slagroom! Noem je dat kamperen? Nog veel plezier en meer warmte

Eugénie en Wim 2015-03-06 19:29:45

Als ik het zo hoor lijkt me de reis van vorig jaar naar Turkije beter geregeld.

Marike 2015-03-06 22:39:57

Aardbeien met slagroom. Oh zo lekkerrrrrr

Marike 2015-03-06 22:40:35
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.