61e dag

Marokko, Fez

Zondag 29 maart
De hele dag uitgeslapen. Om 18.00 uur gedoucht, enkele pilsjes gedronken, gegeten en weer naar bed.

Maandag 30 maart
Om 08.00 uur opgestaan warme douche en na ontbijt naar de garage.
De motor lag uit elkaar en twee zuigers defect. Verder alles in orde.
In Casablanca twee zuigers besteld en vier zuigerveren en een metaalachtige pakking. Schijnt op voorraad te zijn en wordt woensdag geleverd.

Van de camper is de hele voortrein verdwenen; wielen, remschijven, stuurinrichting, alles is gedemonteerd. Eerste levensbehoeften zoals kaas, yoghurt en litertje Bacardi-lemon uit de camper meegenomen.

Ook mijn ING-pas Afrika-proof gemaakt (je weet maar nooit) en hotel maar weer voor vijf dagen gereserveerd. Op terras van cafe gaan zitten en de oude baas liep weg. Een paar minuten later kwam hij terug en zette koffie voor me neer. De omelet heb ik wel moeten bestellen.

Om 19.30 uur weer warme douche, gegeten en gaan slapen.

Dinsdag 31 maart
Slecht geslapen vanwege pijn in mijn heup. Gisteren veel gewandeld zonder stok. Niet slim. Om 09.15 uur opgestaan en ontbeten. Daarna met pijnstillers weer in bed.

Alarmcentrale van Aveco heeft ook gebeld en toen ik zei dat morgen nieuwe zuigers kwamen, reageerde hij “gelukkig, dan kan u morgenavond rijden”. De onbenul. Waarom heeft Aveco (gespecialiseerd in camper-verzekeringen) mensen in dienst die geen verstand van zaken hebben? Hij nam aan dat alles goed kwam en zou het dossier sluiten.

S.O.S.-Centrale Maroc (NKC) heeft gebeld en vroeg of alles al in orde was. Gezegd dat ik in hotel en camper in garage was. Ze zouden direct de garage bellen. S.O.S. Nederland belde en vroeg of ik wist dat reparatie na ontvangst van de onderdelen nog vier of vijf dagen zou duren. Gezegd dat ik dat wel verwacht had en de Marokkaanse afdeling blijft contact houden met de garage. Wat een verschil met Aveco.

In hotel ben ik de enige gast. Daarom geen restaurant vandaag. Gelukkig heb ik ingebouwde reserves. En pinda’s. En Nederland heeft gewonnen van Spanje. Rechtstreeks uitgezonden in de bar.

Woensdag 1 april
Om 08.30 uur opgestaan en een bewolkte lucht. Maar wel een warme douche. Na ontbijt naar garage (blauwe lucht) en daar wachtte me een verassing. De onderdelen waren gisteren al gekomen en de motor zat al in elkaar. Ze waren hem net bezig in te hangen.

Op de chef gewacht en die verwacht morgenmiddag de motor te kunnen starten. Wilde wel een betaling hebben van 5000 Dirham. Die had ik vanmorgen uit de muur gehaald, dus dat kwam goed uit. Wat de totale schade zou worden liet hij zich niet over uit.

Ik kon daar weinig doen en ben met een laatste blik naar de vorderingen (ze hingen de hele complete voortrein er al in) in een taxi gestapt die juist voorbij kwam.
Kleine rode taxi’s (met imperiaal) zijn er heel erg veel. Ze worden Petit Taxi genoemd in tegenstelling tot de Duitse Kamelen (grote en vooral oude Mercedessen). Ik heb een Petit Taxi met nummer 4 gezien en een met nummer 2474. Het zou me niet verbazen als alle tussen liggende nummers er ook nog rondrijden. Er zijn hier ontzettend veel auto’s en minstens een op de drie is een kleine rode taxi.

Fez is toch wel een moderne stad. Weinig mensen in de traditionele kleding, maar veelal modern gekleed. Van alles is er te koop op straat, veel handkarren met allerlei soorten fruit, groenten en vers verbrande pinda’s.

Jammer dat ik me verveel. Ik heb niets anders te doen dan op een terras te zitten en naar mensen te kijken bij een temperatuur van 27˚C. En de koffie komt ook mijn neus uit.
Om 19.00 uur stopte een grote bus voor het hotel en spuwde Nederlandse toeristen uit. Vanavond tenminste hete douches en morgenochtend weer?

Donderdag 2 april
Om 08.30 uur opgestaan, blauwe lucht, warme douche en ontbeten. Toch wel een beetje nerveus. Vanmiddag weten we of de motor start. Wim maakt zich intussen zorgen dat ze de oorzaak niet vertellen en vermoedelijk ook niet verholpen hebben. Verstuivers moeten gecontroleerd worden op de juiste inspuitdruk. Maar hoe vertel ik dat in het Frans aan een monteur die geen Frans spreekt?

Om 14.00 uur een taxi genomen en aangekomen zag ik mijn campertje net de hoek omrijden. De autowasplaats in. Hij nam meteen met mijn airco de afscheiding van spatlappen mee, die was net te laag. De motorruimte en de voorkant is zeer goed gereinigd, de zijkant helaas niet.

Met de monteur een 50 km gereden en hij rijdt als nieuw. Nu ik het verschil meemaak was er al langer een probleem maar daar heb ik niet genoeg ervaring voor.

Samen met Wim maakte ik me zorgen over de reparatie; volkomen onnodig. Alleen de eigenaar spreekt Engels en zegt niet meer dan strikt nodig is. De anderen spreken nog niet eens Frans.
Behalve de reeds bekende onderdelen hebben ze ook een brandstofinspuiter en verstuiver vernieuwd. De vermoedelijke oorzaak van het gat in de zuiger.
En omdat ze toch bezig waren hebben ze gelijk de remschoenen vervangen; dat was ook hard nodig en stond op de lijst voor thuis. Maar ik denk dat ik hier voordeliger uit ben.
De eigenaar was ineens spraakzaam en gaf me allerlei tips voor onderhoud voor de eerste 10.000 Km. Ik kreeg ook 2 liter olie mee en moet elke dag voor ik ga rijden het oliepeil controleren. Moest wel direct afrekenen. 16.428 Dirham was de schade. En morgenochtend ga ik naar Tanger!

Weggegaan terwijl ze bezig zijn om de claxon aan de praat te krijgen. Die doet niets.

In het hotel aangekomen eerst een paar pilsjes gepakt in de bar voor ik dit verhaaltje geschreven heb op mijn kamer met een Bacardi-Lemon.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Oké, gelukkig dat je weer "mobiel" bent. Goede reisdag morgen.

Ilse 2015-04-02 19:35:18

ben eigenlijk zomaar in jouw verslag ingestapt, maar ik begrijp wel dat het niet allemaal meezit. Ik wens je veilige kilometers en veel plezier! Groetjes Anja

Anja Arends 2015-04-02 19:53:49

Gelukkig Rien dat je kan vertrekken, hele goeie reis, hopelijk is alles weer in orde. Geniet nog even lekker, hier kan je inderdaad ook beter nog even wegblijven, erg slecht weer geweest en er komt ook nog wat aan.

Ebelien 2015-04-02 20:55:16

Gelukkig kun je weer op reis richting NL. Goede tour dan maar! groet Eugénie en Wim

Wim V 2015-04-02 20:57:07

Goede reis en houd je aan het advies van de monteurs, goede reis je zal wel goed uitgerust zijn.

Geert Jan 2015-04-02 21:20:18

eind goed al goed. een heel goede reis. en geniet weer, van de rest van je reis.

hanneke balm 2015-04-03 10:06:35

Fijn dat je weer kunt gaan rijden ga je nog door Portugal??? of naar NL In ieder geval een goede reis. H&K

Henny en KO 2015-04-03 12:48:14

Nou dit "avontuur" heb je overleeft. Het maakt de vakantiereis wel er afwisselend. Veel km plezier nog.

Desirée 2015-04-03 14:35:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.