53e dag

Marokko, Fez

Om 07.34 klopte de nachtwaker aan. Het stortte van de regen en hij had er genoeg van en ging weg. Snel weer in mijn bedje.
Om 07.50 belde Helma me op. De wekker om 08.30 uur gezet en nog even geslapen.
Om 09.45 uur belde Assurance Maroc me op want er is geen geschikte Mercedes garage in Fez. Wel in Casablanca, meer dan 300 km verder. Verzekering (Aveco) weer gebeld en die heeft nu weer contact met Marokko. Conclusie een niet-Mercedes garage is ook goed.

Zit nu aan de kant van een grote boulevard te wachten op de dingen die gaan gebeuren. Reparatie is ingrijpend en ik weet niet of de toekomstige garage dat kan. Er is een garage in Fez die tijd heeft maar geen depannage wagen. Ze gaan me slepen? Ik weet niet of dat gaat met luchtdrukremmen. Wat als er te weinig lucht is? Ongeveer om 13.00 uur zijn ze er zegt de Marokkaanse partner.

De dongel werkt niet meer. Was maar 1 maand geldig. En het regent om 12.00 uur nog steeds. De zonnecellen geven maar weinig stroom en laden de accu’s niet op. Moet dus zuinig zijn met elektriciteit.

Inmiddels S.O.S. centrale gebeld want daar heb ik via de NKC een R.O.B.-verzekering lopen. En die zou eventuele hotelkosten of bij repatriëring van de camper mijn ticket betalen.
Blijk ik daar ook verzekerd te zijn bij pech van de camper. Ik sprak daar met een Marokkaan (Hakim) en die neemt het graag over van Aveco.

Om 13.15 uur komt de sleepauto, maar de sleepstangen passen niet. Hup, sleepauto weer weg.
Om 13.45 staan ze er weer met een andere stang en die past wel. Om heel Fez heengereden en beland bij een Hyunda/Mercedes dealer. Die had gezegd dat hij het wel kon maken, maar schrok kenbaar van het formaat. Toch dapper gaan kijken en ze zijn tot een conclusie gekomen.
Jammer dat ze zo slecht Frans spreken dat ik er niets van begrijp. Aveco gebeld en gevraagd of zij met hun Marokkaanse collega’s contact wilden opnemen dan konden zij informeren, Aveco weer bellen en die belt mij dan weer. Zo blijft er werk in de wereld. Maar er kwam maar geen reactie. Alarmcentrale van NKC gebeld, en gevraagd naar Hakim. Die belde met de garage waar ik bij stond, kreeg de telefoon en hij legde mij uit wat er kon gebeuren.

Er is iets mis in de motor. Een zuiger? Een zuigerveer? Dat weten ze pas als de motor uit elkaar ligt. Dan kunnen ze bij benadering zeggen wat het gaat kosten en hoe lang het gaat duren. Wel afhankelijk of de onderdelen in Marokko voorradig zijn. Minstens 6 dagen, vermoedelijk langer.

Om 18.30 uur naar een hotelletje gebracht maar daar wilden ze geen buitenlanders. Naar een ander hotel, drie sterren en vergane glorie maar schoon en voordelig. 440 Dirham voor een standaard kamer. Maar toen ik zei vijf nachten te blijven, kreeg ik gelijk een luxe kamer voor 400 per nacht.
Moest wel vooruit betalen. Dat kon want de garage had internet en ik had daar mijn bankpasje geschikt gemaakt voor Marokko. Op het nippertje goed gegaan. Eerst de airco op hoog gezet, de verwarmingskant, want het is stervens koud op de kamer. Lekker een warme douche genomen en naar buiten gegaan.

Nu kijken of de geldautomaat ook wil meewerken. De eerst accepteerde mijn pasje, het beeld werd zwart en na minuten kwam de mededeling dat het te lang duurde en spuwde mijn pasje uit.
De tweede reageerde direct maar weigerde 5000 Dirham uit te keren. 2000 Dirham is maximum. Ok, een begin.

Ik zag geen restaurant en terug gegaan naar het hotel. Een Marokkaans restaurant en een internationaal restaurant.
Maar internationaal bleek de bar te zijn, met sterke drank.

Dan maar weer Marokkaans. Een schitterende eetzaal met prachtig bewerkte plafond en wanden. Ook veel mozaïek al noemen ze dat hier anders. Maar absoluut ongezellig ingericht.

Menu: salade vooraf, kip met veel vlieguren en koude frietjes en als dessert een bord met drie aardbeien, een appel en een banaan. Iets gegeten en weggespoeld met een biertje. Dessert meegenomen naar mijn kamer.

Daar is het iets warmer, maar de plavuizen blijven koud. Dit verhaaltje getikt en vroeg naar bed gegaan met een biertje. Want ik heb een verpakking van 12 stuks meegenomen uit de camper.

De foto's zijn van 21 maart in Fez!

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Je hebt toch ook wel een flesje Campari meegenomen, want 12 biertjes voor 6 dagen is niet veel.

ilona 2015-03-26 13:49:14

Heel veel sterkte Rien. Ik hoop dat het niet te lang gaat duren.

Marike 2015-03-26 13:55:20

Campari is op en het bier ook! Ik ga moeilijke dagen tegemoet.

Hymer 2015-03-26 14:24:08

Man, wat een reis maak jij! Lichtpuntje : pech gelukkig in Fez en niet ergens in de bergen met sneeuw. Spannende dagen, we voelen met je mee. Sterkte.

Tom Balm 2015-03-26 15:43:49

Sterkte komt wel weer goed maar wel raar dat zuigerveren zijn gebroken!

Geert Jan 2015-03-26 19:07:56

Leef met je mee Riem. Dit lijkt niet op een vakantie trip. Motor kapot dat kan gebeuren maar heeft in zo'n land grote gevolgen. Kan je de komende dagen misschien je scooter gebruiken. Zonder bier wordt het niets. Wens je veel sterkte en hoop dat de garage je goed kan helpen.

Tom Haenen 2015-03-27 07:05:48
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.