Op naar de derde staat!

Verenigde Staten, Sioux Falls SD

Om 7 uur gaat weer het klokje van gehoorzaamheid. Ik heb een bakje koffie gemaakt, en dat is het even voor nu. Een ontbijt zit niet bij deze overnachting. We zitten met het hotel overigens op Sioux-land, anders had er ook geen casino aan vast mogen zitten. Als je dit Native gedeelte van Morton binnenrijdt wordt je welkom geheten. Rijdt je weer terug vanaf Native Grounds, wordt je vriendelijk bedankt voor je aanwezigheid. Blijft toch apart.

Er staan vandaag, op weg naar South Dakota, verschillende parken op de lijst. Of we overal aan toe gaan komen zal de dag leren. We beginnen bij Pipestone National Monument in Pipestone. Twee uur rijden vanaf Morton, en vlakbij de staatsgrens. We zitten om 8 uur in de auto, en het is frisjes, nl. een graadje of 9 en mistig, alhoewel de zon ook al schijnt.

Waar we voor ruim een uur door landbouw gebied en weer enorme uitgestrektheid rijden, wordt het gaandeweg wat heuvelachtiger en ligt er soms wat bosgebied tussen door. Vlakbij Pipestone komen we langs het dorpje Holland, wat gesticht is in 1888. Stelt niet veel voor. Er wonen ook maar 187 mensen!

Pipestone rond tien uur bereikt. Het National Monument is een heilige plaats voor natives uit het hele land. Van de rode steen (quartz) worden o.a. pijpenkoppen gemaakt. Wij "blanken" noemen het een vredespijp. Voor de natives wordt het meer gebruikt voor (religieuze) ceremonies.

In het visitorcenter is een mooie expositie, en zijn ook 3 werkplaatsen waar normaliter een demonstratie gegeven wordt van de bewerking van de steen. Wij waren iets te vroeg. De eerste kwam binnen toen wij aan de wandeling gingen beginnen. Inmiddels is de zon in kracht toegenomen en is het gewoon lekker weer buiten.

Even ons ontbijt gemaakt en genuttigd op de parkeerplaats. Daarna een mooie wandeling gemaakt over de prairie gronden. Maar ook naar de quarrys (uitgravingen) en rotsen waar de natives ook nu nog komen om rotsen uit te hakken en daar een ceremoniële pijpenkop uit te maken.Onderweg kom je bomen tegen met daarin lappen of stoffen zakjes gebonden. Dat zijn gaven van natives aan het park, de goden of de geesten. Het is ten strengste verboden ze te verwijderen of om aan te zitten. Na anderhalf uur zijn we klaar met alles. Op naar het volgende park op de lijst vandaag.

Blue Mound State Park in Luverne is de volgende stop. Een groot park met twee ingangen. Bij de eerste ingang hebben we de entree betaald, en zijn we op zoek gegaan naar de kudde bizons. Via een bizon-uitkijkpunt zien we ze lopen. Helaas helemaal aan de andere kant van het park! We rijden nog even een rondje aan deze kant. We gaan daarna, via de openbare weg, naar het andere gedeelte van het park.

Om vanaf die kant de bizons te kunnen zien moeten we een trail lopen door de prairie. Pakken we ook weer een Quarry van vroeger mee! Als we bij de rand van de prairie komen zijn de bizons weer ver weg. Met het blote oog nog net waar te nemen, maar niet te fotograferen. Verderop vraagt de Quarry wel om een fotomomentje. Om half twee hebben we het rondje gemaakt, en gaan we de auto in op zoek naar een hapje te eten.

Het wordt, voor het eerst deze vakantie McDonalds in Luverne. Half 3 op weg naar het laatste park. Maar inmiddels is de zon weg en begint het te regenen. Hopen dat als we bij het park komen het weer droog is.

In Garretson, inmiddels in South Dakota, getracht de plek te vinden waar Jesse James aan de sheriff ontsnapte door in een ravijn te springen met paard en al. Dit zou een ravijn, genaamd Devil's Gulch in Split Rock Park moeten zijn.

Zoals uit onze voorgaande reizen is gebleken, zodra het een bezienswaardigheid is die met Devil begint, vinden we hem niet, of valt het tegen. In dit geval hebben we het niet echt gevonden. Het park wel, maar de Devil's Gulch niet.

Daardoor zijn we redelijk vroeg bij het hotel. Nu moet ik wel even een wasje doen maar dat duurt ook geen uren. De was kan vanavond ook. We gaan daarom maar op shopping expeditie voor een zwembroek. Gewone boodschappen en misschien een hapje te eten.

We vinden prima zwembroeken bij Ross, Dress for less. Daarna een Walmart Supercenter opgezocht. Een warme gegrilde hele kip, coleslaw, yoghurtjes en wat lekkers voor bij de koffie gescoord. Dat wordt weer smullen. En natuurlijk morgenmiddag nog een broodje kip extra.

Vanavond even het wasje doen, en natuurlijk drogen. Dan hebben we weer een koffer met schone kleren.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.