Een dag op zee

Nederland, Amsterdam

Geen goede nachtrust is ons gegund voor onze eerste nacht. De schrale keelpijn en lelijke hoest die ik als souveniertje uit Londen heb meegenomen drie weken geleden is hardnekkig. De voorgeschreven antibiotica kuur van afgelopen week heeft helaas geen verbetering in gebracht. Ik voel me gelukkig niet echt ziek maar met ups en downs af en toe beroerd. Jan is ook niet helemaal vrij van waardoor hij, ondanks alle middelen die hij gebruikt, s’nachts heel veel snurkt wat niet bevorderend is voor zijn en mijn nachtrust.
Vandaag zijn wij de hele dag op zee, dit geeft mij de gelegenheid om iets meer te vertellen over de bestemming en de duur van onze cruise. De trip van twee weken zal ons brengen naar Noorwegen, IJsland, de Shetland eilanden, Schotland en zal eindigen terug in Amsterdam. De eerste haven die wij aandoen is Bergen, maar daarover meer morgen.
Waarom Holland America Line? Holland America Line is een zogeheten premium rederij. Dit betekent de categorie 4-sterren Plus. Op vlak van service, gastronomie en comfort is alles net een niveau hoger dan een standaardcruise. Omwille van deze kenmerken is Holland America Line geliefd bij reizigers die op zoek zijn naar verfijning en meerwaarde. Aan boord heerst er een rustige sfeer omdat het passagiersaantal niet zo hoog is als op andere cruiseschepen. De inrichting is stijlvol met een combinatie van klassieke en moderne elementen, met opvallend veel kunst.
Doorslaggevend voor ons keuze is ook het niet te versmaden korting die ik krijg als (ex)medewerker in de reiswereld.
Wat feiten over het schip. Met een lengte van 300 meter, een breedte van 38 meter, een capaciteit van 2668 passagiers en 1053 crew leden verdeeld over 12 dekken, valt de “Rotterdam” in de categorie gemiddeld in vergelijking met de Amerikaanse reuzen die tot ongeveer 10.000 mensen kunnen vervoeren.
Onze ontdekkingstocht leidt langs meerdere restaurants van NewYork Pizza tot een dependance van het Librije, talloze boetieken en winkels, juweliers met peperdure horloges. Het Casino met gokautomaten en blackjack tafels heeft niet onze belangstelling. Een ruim theater waar s’avonds shows worden uitgevoerd. Twee zwembaden waarvan één overdekt uiteraard met jacuzzi. Een sportzaal en niet te vergeten een bijna 1 kilometer lang wandelpromenade.
Dagelijks worden talloze activiteiten aangeboden, van lezingen over edelstenen, whisky proeverij tot informatie bijeenkomst over de havens die wij aandoen, te veel om op te noemen, het programma voor de volgende dag wordt elke avond naast je deur opgehangen.
Vanavond is de dresscode “Dressy”, Jan draagt een, speciaal voor de gelegenheid aangeschaft, licht groen colbert, een beige pantalon, het geheel opgefleurd met een druk bewerkt overhemd waarin beide kleuren in terugkomen. Mijn colbert is blauw/grijs mijn pantalon licht beige en mijn overhemd wit met beige blad motief. Op mijn revers een speld met blauwe saffier en 3 diamantjes. Wij beantwoorden aan de normen voor deze avond.
Wij dineren in de dining room, één van de tien tellende eetgelegenheden aan boord. De sfeer is deftiger, de ambiance wat chiquer. Jan’s voorgerecht met krab smaakt hem goed, ik ben minder gecharmeerd van mijn garnalen cocktail, de saus vind ik te dun en te waterig en de twee halve blaadjes sla als garnituur vind ik mager. De steak die Jan gekozen hebt als hoofdgerecht is perfect gebakken, mijn tongetje op saffraanrijst smaakt goed maar de graatjes horen niet in een filet. Ben ik moeilijk, te kritisch of heb ik gewoon vanavond de verkeerde keuze gemaakt?. Overigens vind ik de geserveerde porties aan de kleine kant, voor ons zeker voldoende maar een grote eter zou waarschijnlijk na afloop nog een rondje buffet doen.
Na het eten bezoeken wij het theater voor een dansvoorstelling gecombineerd met speciale lichteffecten.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Heel leuk dat jullie je ook eens moeten "kleden". Het komt bijna niet meer voor! En die graatjes Sylvain... die horen toch bij jou? Dat is altijd raak! Je moet je er maar bij neerleggen. Een kleine handicap op de reis... Geniet van alles! Jammer dat je daarvoor de zee op moet, mijn makkes.

Tea 2023-08-28 17:42:08

Prachtig verslag en nieuw voor ons, we volgen jullie mooie cruise graag. Wat een luxe dan is het in ons campertje maar eenvoudig, maar ook genieten.

Henk Scheerhoorn 2023-08-28 19:33:14
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.