Het grootste hunebed

Nederland, Zuidlaren

Opnieuw laden wij de fietsen achterop de auto. Het plan is het hunebedden centrum te Borger te bezoeken vanwege mijn belangstelling voor deze bijzondere objecten. Het is al heel druk als wij rond 11.30 uur arriveren, een parkeerplek is niet makkelijk te vinden. Bij de ingang staat aangegeven dat alleen bezoekers met van te voren gereserveerde kaarten toegang krijgen en dat tot 15 uur alles gereserveerd is, wij mogen er dus niet in. Jammer… dom van mij, ik had kunnen weten dat in Corona tijd alles gepland dient te worden, er is in deze tijd geen ruimte voor spontaneïteit. Geen getreurd, D27, met zijn 18 meter lengte, het grootste hunebed van Drenthe is wel te bewonderen. De keien verzameling op het terrein is eveneens vrij toegankelijk. Deze keien, waarvan de leeftijd is geschat tussen de 1600 en 1900 miljoen jaren zijn ongeveer 150.000 jaar geleden door gletsjerijs gevoerd uit Scandinavië. Toen al last van “climat change”?… Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland, ongeveer 5000 jaar geleden gebouwd door mensen van de Trechterbekercultuur, de eerste boeren van Noord-Europa. Het zijn grafkamers met wanden, een dak en een ingang, oorspronkelijk lag over ieder hunebed een aarden heuvel. Er hebben in Drenthe, Groningen en Overijssel zeker 80 hunebedden gestaan, om allerlei redenen zijn er vele geheel of gedeeltelijk gesloopt, 54 zijn er nog over. Dank je Google voor je onuitputtelijke bron van kennis. Lang geleden hebben mammoets op het Drentse land gegraasd, er zijn op diverse plaatsen in de regio mammoetslagtanden, kiezen en botten gevonden.
De hogere temperatuur, vandaag 24 graden, compenseert het gebrek aan zonneschijn.
Wij starten met onze fietsroute, via een schelpenpad rijden wij dwars door de maisvelden, verderop ontmoeten wij de rivier “De Hunze” kabbelend door de velden. Wij begeven ons op zanderige fietspaden die nauwelijks breder zijn dan onze fietsbanden en waar de hoge varens je benen striemen. Onze fietsen zien inmiddels eruit alsof wij Parijs Dakar hebben meegereden. In het donkere spiegelgladde water van de venen reflecteren de grijze wolken, de zwanen en hun kuikens leven hier gebroederlijk naast de zilver reigers.
Er verschijnen vreemde grijze blokkendozen tussen de velden, de functie ervan is een raadsel, zijn het misschien nieuwe platforms voor die foeilelijk windturbines? Gaan zij ook hier het landschap verpesten? Het verder gelegen informatiebord brengt opheldering. Wij bevinden ons in het hart van LOFAR (Low Frequency Array) oftewel een radiotelescoop bestaande uit duizenden radioantennes die de ruimte afluisteren. Dit grootste en modernste radiotelescoop ter wereld is volledig geïntegreerd in de natuur. Ooit gefietst door een radiotelescoop? Wij wel. Door het licht glooiende landschap vervolgen wij onze route door dorpen en bossen en zijn rond 15.30 uur terug bij het vertrekpunt. De drukte is een beetje afgenomen. Wij trachten nogmaals het hunebedden centrum te bezoeken maar krijgen opnieuw nee op ons verzoek. Wij hebben 26 km afgelegd door een afwisselend, soms verrassend en vooral bijzonder mooi traject, Drenthe heeft zoveel te bieden.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Mooi verslag Sylvain!

Tea 2021-07-22 09:11:44

Weer een interessante beschrijving van de mooie omgeving.

Lidy 2021-07-22 14:36:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.