Hemelsblauw

Albanië, Lezhë Municipality

Heerlijk geslapen op de Agriturismo. We lopen eerst een rondje over de boerderij.
Er zijn konijnen, schapen en geiten. Er is net een klein geitje geboren, het wordt schoon gelikt door moeder geit, ze probeert de kleine te laten staan. Tegen de nok van de schuur vliegen boerenzwaluwen af en aan naar de nestjes. Er zijn ook heel veel witte ganzen. Boerin Viktoria laat ons heel veel babygansjes zien van amper 6 dagen oud. De pluizige kuikentjes zitten binnen in een hok met lampen. Er zijn ook kippekuikens van enkele dagen oud in een ander hok. Erg leuk om te zien.
Het ontbijtbuffet is voortreffelijk! Met huisgemaakte gerechtjes en producten van de boerderij. En vers granaatappel sap hoe lekker is dat!
Na het ontbijt gaan we rijden naar Mes, iets boven Skhoder. Maps.me stuurt ons wederom de rimboe in, dat gaan we niet doen, door dat natte zandpad vol kuilen en diepe plassen zover als we kijken kunnen.
We keren en stoppen bij een fotogeniek geel huisje met een mooie bloementuin.
Het blijkt bij nader inzien het plaatselijke dorpscafeetje/winkeltje te zijn. Of we binnen willen kijken vraagt uitlaatbaatster Francesca.
Tuurlijk willen we dat. Ze wil ook wel op de foto. De tijd is daarbinnen stil blijven staan op zo'n honderd jaar geleden. Tis net een museum. Er zitten twee mannen aan 'n tafeltje, ze drinken raki. Eentje is al ladderzat om half 11 in de ochtend. Hij praat continu, en hij heeft "grote problemen met Russen" denken we te begrijpen. Onverstaanbaar zijn ze alle 3, maar iedereen doet toch zijn best. Na de fotoshoot rijden we via een verharde weg naar Mes. Hiervoor moeten we helaas wel dwars door de grote stad Skhoder wat voor geen meter opschiet. Ruim een uur op 35km totaal. Maar dan heb je ook wel wat, namelijk Mesi bridge. Een Ottomaanse brug uit 1770.
De brug is mooi, maar het water in de Khir-rivier is werkelijk adembenemend mooi, hemelsblauw en heel erg helder. Wat een prachtplek! Met op de achtergrond de uitlopers van de Albanese Alpen. We lopen heen over de oude brug met hobbelkeitjes, en terug over de nieuwe brug net er naast. Na een drankje rijden we verder. We hebben geen zin in het drukke Skhoder, er is ook niet echt veel te zien.
We stoppen bij het meer van Skhoder, in het kleine voormalige vissersdorpje Shiroka. Heerlijk rustig gelegen aan het saliegroen/blauwe meer dichtbij de grens met Montenegro. Wat een fijne plek ook weer. Hier gaan we lunchen met een bordje gemixte gebakken vis. Het gaat op tot de laatste kruimel. We lopen wat heen en weer langs de boulevard die opgeleukt is met stenen gelegd in oude etnische motieven. We klimmen omhoog naar een kerkje. Na een tijdje rijden we terug naar Mrizi i Zanave. We zijn uitgenodigd om de kaas, wijn, worst en sappen produktie te komen bekijken op de boerderij. Ze maken net een partij geitenkaas. Maar we mogen ook de kazen van koemelk zien die liggen te rijpen. En hoe die heerlijke rozensiroop gemaakt wordt, en de dennenappel siroop. Geconserveerd fruit, zoals de jams en de vijgen op sap. Hoe de worsten en hammen gerookt worden. En tot slot de wijnproductie, inclusief wijnkelder en een klein proeverijtje. Alles zoveel mogelijk zelf verbouwen en produceren. Een boerderij, een hotel en toprestaurant op dezelfde plek. Die eigenaren hebben het heel goed voor elkaar! En wij zijn alleen maar blij dat wij hier 2 nachten mogen slapen. Een plek om te onthouden.
In de avond eten we nog een keer hier bij Mrizi i Zavane. Eerst een heerlijk rozensiroopje. Dan heel veel starters, net als gisteren. Lekker lekker! Vandaag de kip met appel en druiven uit de oven en vers fruit na. Ook lekker, maar net iets minder dan die babygeit.
Voldaan klimmen we de heuvel op naar het hotel gedeelte.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Weer een nieuw land met nieuwe ervaringen! Kan weer afgevinkt worden. Haha. Heerlijk genieten weer. Fijne vakantie.

Marjo 2024-05-10 21:42:06

Reizen en genieten kunnen jullie als geen ander. Een hele fijne tijd in Albanië.

Gerda 2024-05-11 11:01:13

Meteen weer prachtig mooi!

Jolinde 2024-05-12 06:04:48
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.