Door de cedervallei

Cyprus, Pedoulas

Maandag 11 oktober, Pedoulas.
Tijd om dag te zeggen tegen het gezellige Lefkosia of Nicosia hoe je het maar noemen wil. We ontbijten bij de bakker om de hoek. Daarna vertrekken we. En meteen een meevaller. De slagboom gaat open na 3€ munten. We hebben hier 3 dagen, 2 nachten gestaan voor slechts 3€?? Dat kan niet kloppen, dus snel eruit met die auto.

Op weg naar het bergdorp Kakopetria. Dat is 60km ongeveer waar je ruim 'n uur op doet.
Eerste stop "Panagia tis Podythou", een van de vele beschilderde kerkjes uit het Troodos gebergte. Het staat onder Unesco bescherming. Helaas op maandag gesloten.
Tweede stop "Agios Nikolaos tis Stegis" klooster. Ook op maandag dicht.
Dit schiet lekker op mensen.
De Troodos Botanical garden is wel open. Veel mensen aan het werk van het Ergon type. Er staat niet veel in bloei, dat zal de tijd van het jaar zijn. De opzet is goed, maar hier moet nog veel werk verricht worden. Het ligt op een berg, het is hier wat frisser dan in de stad. Logisch ook! We rijden kilometers lang door cederbos. Ceders zover je kunt kijken op alle hellingen.

In het centrum van het gebergte, in het dorp Troodos is het wat drukker. Er zijn verschillende restaurants, allemaal hebben ze een killer view over de bergen. Er is ook 'n skicentrum, je zit er hier hoog genoeg voor. Langs de weg ook allemaal stokken voor de sneeuw om aan te geven waar de weg is. Je kunt het je bijna niet voorstellen. We gaan lunchen in Troodos. Bij het verkeerde restaurant blijkt later. Hoge prijzen voor zeer matig eten. Later op TripAdvisor zien we dat we niet de enigen zijn die er zo over denken. Maar goed, kan gebeuren.

We rijden verder naar Pedoulas waar we vannacht slapen. We hebben een klein appartementje, alles is heel leuk en schattig ingericht. Beetje Laura Ashley stijl, Veel wit en bloemetjes.
De eigenaresse is een beetje apart, ze blijkt Russisch te zijn. Ha, vandaar misschien dan?

Aangezien we vandaag nog niet echt veel gezien en gedaan hebben rijden we nog even uit. Twee dorpen verder ligt het dorpje Kalopanagiotis. We parkeren en zien pas later dat het klooster "Agios Ioannis Lambadistis" nog een kilometer lopen is. Stijl naar beneden natuurlijk. Het klooster blijkt warempel nog open te zijn, het is echt een klein wondertje. Een werkelijk waar prachtige kerk waaruit gezang klinkt (bandje).
De kerk is van boven tot onder helemaal beschilderd met prachtige frescos. In mooie heldere kleuren en vrijwel helemaal intact. Fotograferen is binnen verboden, maar dat was ik ineens zomaar even vergeten 😉...... Dus heb ik toch twee foto's. Het klooster bestaat uit meerdere gebouwen gezellig rondom een binnenplaats met heel veel planten in potten. Het doet heel gezellig aan.

Er is ook een prachtig heel chic hotel vlakbij. Voor de rijken der aarde. Niet voor ons.
Maar omdat dat hotel daar is, is er ook een glazen lift naar de bovenstad. Weer 'n meevaller. Zo zoeven we boven het klooster omhoog, we hoeven niks te betalen. Er zit niemand meer achter het loketje. Weer een meevaller! Bij een dorpscaféetje drinken we een glas verse citroenlimonade bij' 'n oud vrouwtje. Heerlijk verfrissend!
In de avond willen we bij het Platanos restaurant hier om de hoek gaan eten. Helaas is het inmiddels gesloten (het is 18.30 uur). We zullen de berg weer op moeten, hoewel we liever niet in het donker rijden met die smalle steegjes.
Het wordt het "Two Flowers" restaurant.
Super vriendelijke mensen.
We nemen de gehaktballetjes en 't stoofvlees, wat enorme porties blijken te zijn, voor 'n heel gezin. Het is superlekker maar veel te veel.
Ook mogen we nog "complimentary" een dessert van fruit of pistache pudding nemen. Nou zeg, het kan niet op. Voldaan rollen we met de Corsa de berg weer af.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.