Van Lada tot Lexus

Armenië, Jerevan

Tijd om Yerevan te ontdekken. Hier al twee nachten geslapen maar nog weinig van gezien eigenlijk. Het ontbijt is anders dan gisteren, ze besteden er wel aandacht aan! We gaan op pad, te voet. De bezienswaardigheden liggen redelijk op loopafstand van elkaar. We beginnen met de Cascade, een modern ogend betonnen bouwwerk, dat als een waterval naar beneden loopt als trapjes. Als je tot helemaal bovenop de Cascade loopt heb je bovendien een prachtig uitzicht over Yerevan. Met op de achtergrond de berg Ararat. Wegens de smog niet heel duidelijk te zien. In het park, de Cafesjan beeldentuin voor de Cascade staan prachtige beelden. Waaronder 3 grote sculpturen van Fernando Botero een kunstenaar uit Colombia. Zijn beelden zijn kenmerkend, herkenbaar. Alles buiten proporties uitgebeeld. In Bogota gaan we beslist het Museo Botero bezoeken!
Over het opera plein lopen we tegen een koffietentje aan. We nemen hier koffie met een lekkere zuidvruchten koek. Buiten op het terras is het heerlijk toeven. Het wordt hier vandaag ongeveer 25 graden, en er is volop zon. Je hoort ons niet klagen!
Ook Yerevan heeft zijn blauwe moskee. Dus de hoofddoek weer op (zat al in de tas) en we betreden het complex. Nou de moskee valt in de categorie "best aardig", naar kan uiteraard nog niet tippen aan de Iraanse moskeeën eerder dit jaar. Het is wel een oase van rust binnen de drukke stad.
We komen langs een heel leuk park, ook weer met standbeelden. Maar ook met heel veel fonteinen achter elkaar. Het park is prachtig onderhouden. Yerevan is best een groene stad, veel parken overal. Het is inmiddels tijd voor een verlate lunch. We komen langs een Greek Restaurant. Hier eten we een Greek roll, erg lekker en niet te veel. We zitten nog vol van de koek! We kunnen wederom buiten op het terras zitten, en dat is geen straf! De lunch, met een drankje, kost 4 euro voor ons samen.
We komen langs een stel Sovjet flats, dit deel is een stuk armoediger. Kleine kamertjes, een volgepropt balkon, het ziet er een beetje triestig uit. Yerevan is zowieso een mix van modern, luxe, en juist de stadsdelen zoals deze. Lada's en Lexussen, je ziet het beide. Bij GUM warenhuis, ook zo'n lelijk Sovjet gebouw gaan we even binnen koekeloeren. Honderden kleine winkeltjes, allemaal kleding en schoenen.
Tegenover staat de strakke Surb Grigor Lusavorich Yerevan kathedraal. Van binnen een combi van traditioneel en modern. Een eindje verderop is de versmarkt. Eindelijk zo'n markt waar je als fotograaf wil zijn. Heel veel zeer fotogeniek materiaal. Van verse groente tot noten. Verse koffiebonen in diverse kwaliteiten. En veel, gruwelijk veel gedroogd fruit. Van sappig tot verder ingedroogd. We mogen overal proeven. En kopen een halve kilo gedroogde abrikozen.
We slenteren over de Vernissage markt. Eigenlijk vooral souvenirs te koop. Van lelijk tot extra lelijk, je wil er echt niks van kopen. Tijd voor een lekkere cappuccino. En daarna terug naar het hotel.
In de avond gaan we eten bij Lavash restaurant. Een prachtig restaurant en erg populair bij de lokale bevolking. We hebben niet gereserveerd en krijgen de laatste tafel. Het eten is heerlijk. Michel neemt kip met veel verse groente, en Lianne een gestoofde pompoen met zuidvruchten, een krokante soort muesli, noten en honing. Superlekker! Buiten op straat staan veel mensen te wachten op een tafeltje. Vast ook niet gereserveerd? We lopen naar Republic Square voor de fonteinenshow. Wat een pech, niet op maandag, dat is de onderhoudsdag.
We nemen de metro terug. Het kost 20 cent per rit.
Veel gelopen vandaag maar ook veel gezien. We tikken 22,5 km af!

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.