De vliegenvangers van Jerash

Jordanië, Al Salt

Zondag 26 maart, As-Salt.
Heerlijk wakker worden aan de Dode Zee. We nemen er ook echt de tijd voor! De zon schijnt al volop, en ook de overkant (Israel dus) is duidelijk te zien. Hoe raar eigenlijk dat je zo een ander land inkijkt.

We gaan op ons dooie gemak ontbijten. Er is volop bedrijvigheid in het restaurant, en voor ieder wat wils. Van kraakverse croissants tot engelse warme bonenprutjes, falafels, een egg station, jogurt met muesli en fruit, en een heel gedeelte met zoetigheid in gebaksvorm.
Er lopen obers en serveersters met kannen koffie, er is niets aan het toeval over gelaten. De serveersters dragen korte rokjes, dus die zijn uit het buitenland geimporteerd.
No way dat een jordaanse hier zo komt werken!
Hoewel Jordanië een heel modern (lees ongesluierd) koningshuis heeft, is het land buiten Amman toch wel behoorlijk conservatief. Je komt amper met vrouwen in aanraking, en als je ze ziet zijn ze zwaar ingepakt, altijd met hoofddoek en vaak zelfs met een zwarte burqa voor het gezicht. Onbegrijpelijk voor ons......

Maar goed, het ontbijt dus.....geweldig gewoon! We nemen er dus goed de tijd voor. Het ontbijt in Jordanië bestaat eigenlijk standaard uit plat brood met hummus of andere smeersels, wat komkommer en tomaat en als je geluk hebt nog een gekookt eitje. Op zich is daar niks mis mee, maar na ruim 2 weken is dit ontbijtbuffet ook wel echt heel erg welkom.
We sluiten af met een laatste koffie buiten op het terras in het zonnetje. Dat is pas echt genieten! Het is achteraf toch een goede beslissing geweest om een nacht in dit luxe resort te doen, hoewel we over het algemeen nooit naar resorts gaan eigenlijk.

Tegen half elf gaan we rijden, we willen vandaag Jerash bezoeken. Na vandaag is de Jordan pass niet meer geldig en voor Jerash zijn de entree gelden best hoog. Nog even van profiteren dus.
We rijden langs Amman af, maar het is toch nog retedruk. Daardoor doen we er wel wat langer over om in Jerash te komen.
Het weer zit mee, zon en soms een wolk. We starten met een arab coffee op een leuk terrasje. Dan gaan we de opgraving in.
Je loopt eerst door een grote boog of poort de Hadrianus boog. Die is best goed bewaart gebleven. Daarna langs het grote hippodrome, waar vooral een deel nog overeind staat.
De voormalige renbaan waar gereden werd met paarden en karretjes is volledig bedekt met een bloemenweide in geel. Prachtig! De Jerash opgraving ligt eigenlijk bijna helemaal in het groen. En de groene weides zijn uitbundig bezaaid met bloemen in allerlei kleuren. Dat maakt het allemaal nog een stuk mooier.
En er staat nog zoveel overeind! Hele straten, pleinen, kerken, 2 complete theaters, en zuilen. Onnoemelijk veel zuilen. Met bewerkte bovenstukken. Echt honderden zuilen waar je ook kijkt.
De oude stad Jerash heeft onder andere Romeinse, Griekse en Byzantijnse overheersers gekend. Zelfs de Perzen hebben hier ooit huis gehouden.
Het is allemaal ondergestoft geweest en pas begin 19e eeuw weer herontdekt door een Duitser. Nu is Jerash één van de top attracties van Jordanië, en wat ons betreft zeer terecht.
Vele zuilen, tempels en bloemenweides later lopen we weer richting de uitgang. Veel laag overvliegende zwaluwen vandaag. Ze zijn druk met het vangen van vliegjes en dergelijke. Ze hebben het er maar wat druk mee!
We lopen hier met gemak enkele uren rond. Alles wat er te zien is staat erg duidelijk aangegeven wat het nog meer beeldend maakt. Jerash mag je zeker niet overslaan als je in Jordanië bent wat ons betreft.

We rijden door naar het stadje As-Salt. We blijven hier twee nachten in het historische Beit Aziz. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op het oude Ottomaanse stadsdeel beneden. Maar dat is voor morgen.
Beit Aziz heeft een geweldig restaurant en dat gaan we uitproberen. Heerlijke musakhan rolletjes als voorgerecht. Michel een lamsgerecht en Lianne kip Beit Aziz. Vele koppen muntthee later en met gevulde buikjes kunnen wij beamen dat het klopt. Een supergoed restaurant. De kamer is helaas wel stukken minder, veel achterstallig onderhoud en niet warm te krijgen.....

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Wat een leuk geweven kleedje.

Marlies 2023-03-26 20:29:45

Mooi hoor! Is in de oudheidook een belangrijke en voortvarende stad geweest. Staat ook op verlanglijstje om te bezoeken.

Monique 2023-03-26 20:54:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.