Dionysos

Cyprus, Pafos

Vrijdag 15 oktober, Paphos.
De laatste volle dag breekt aan op Cyprus. Na een heerlijke regendouche en 'n ontbijtje met 'n Nespesso zijn we er klaar voor. Omdat het in de ochtend nog relatief koel is, kiezen we ervoor om de 3km naar de benedenstad te voet af te leggen. We nemen voldoende water mee in het rugzakje. Onderweg bezoeken we de tombes van Agia Solomoni. We dalen af in de catacombes, Lianne zwikt haar voet, ai. Al die moeite en eigenlijk weinig te zien daar beneden.
De route gaat steeds verder naar beneden tot we bij de haven zijn aangekomen. Eerst lopen we naar het kasteel.
Een reletief klein vierkant kasteeltje met een ophaalbrug. Het kasteel ligt in het water vlakbij de haven. Het water in de zee is echt super helder. Er gaan van af de haven boottochtjes de zee op, onder andere naar Coral Bay en de Blue Lagoon.
Vrij toeristisch gedeelte bij de haven met veel (dure) restaurantjes aan het water. Location, location!

De ingang van "Paphos Archeological Site" is om de hoek. De entree is 4,50€ een koopje voor zo'n grote opgraving.
We zien eerst een heleboel kolommen, een oude citadel en al enkele fragmenten van oude mosaic vloeren. Er zullen er nog vele volgen.
Overal liggen hagedissen op te warmen in de zon. De temperaturen lopen op, en er is veel te zien en te lopen en weinig schaduw. De opgraving ligt vlak langs de prachtige blauwe zee.
Het hoogtepunt van deze site is het huis van Dionysos. Genoemd naar de god van de wijn, Dionysos aangezien er veel afbeeldingen van hem hier aangetroffen zijn.
De mosaicen liggen in 8 verschillende kamers, en worden beschermt tegen het verblekende zonlicht door een dak. Verhoogde houten looppaden leiden je door het grote villa of was het 'n paleis? Van boven af, omdat je wat hoger staat heb je een prachtig zicht op de zeer gedetailleerde mosaicen uit de 2e eeuw BC.
Per toeval zijn de mosaicen ontdekt in 1962 toen een boer hier zijn land aan het om ploegen was. Nu is het echt het hoogtepunt van de opgraving hier.
Er is ook nog 'n klein theater, een oud kasteel uit de 12e eeuw, en een oude vuurtoren op het terrein.
Genoeg om jezelf een paar uur te vermaken.

Op de boulevard staan stalletjes waar je natuursponzen kunt kopen. Mag zoiets wel ingevoerd worden, geen idee eigenlijk.
In een achteraf straatje bij Paninos gaan we lunchen. Broodje kip en een koffie. De zaak wordt uitgebaat door Russen wederom.
De boulevard hier is erg toeristisch. Alleen heel veel restaurants, en even zoveel winkeltjes met het welbekende zon/strand/zee assortiment. Niet interessant.
Een stukje omhoog ligt de Basiliek van Hrysopolitissa uit de 4e eeuw. Warempel nog open ook. De kerk is klein maar fijn. Er omheen stonden 6 rijen met zuilen maar die staan nu niet allemaal meer overeind.
We nemen bus 610 terug naar de centrale markt. We kopen wat kruiden voor thuis om een heerlijke Cypriotische stifado of tzaziki te kunnen maken.
Dan ploffen we neer bij het restaurant van gisteren voor 'n verfrissende lemon squash.

In de avond gaan we eten the Bulls & Buns. Royale porties van lekkere gerechtjes bij een leuk hip tentje vlakbij Rooms. Een citroenijsje als afsluiter.
En dan op tijd naar bed want de wekker gaat al om iets na 3 uur vannacht.
We moeten een idioot vroege vlucht halen terug naar huis.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.