Dag 1 vertrek naar Cuba

Nederland, Breda

Vanmorgen héél vroeg opgestaan, ik kan beter zeggen vannacht want ons vliegtuig vertrekt al om kwart over 7. Voordeel is dan wel weer dat we al net na de middag om half één aan zullen komen. Om 3 uur stappen we in de auto op weg naar Brussel, we vertrekken deze keer vanaf Zaventem.

Om half 5 komen we bij Quick Parking aan en een paar minuten later stappen we in de bus naar het vliegveld. Het is erg vroeg, erg koud en pikkedonker buiten, we zijn blij met onze winterjassen en mutsen. Het sneeuwt.

De bagage zijn we snel kwijt en ook bij de douane verloopt alles soepel. We moeten nog een behoorlijke tijd wachten tot we kunnen boarden, maar als het zo ver is dan mogen we als eerste aan boord. Dat is ook een voordeel van de comfort+ klasse. We hebben ruime stoelen, krijgen ieder een losse entertainment set. Geen schermpje in de stoel voor ons of ergens halverwege de cabine en een heuse menukaart waar we ons eten op kunnen uitzoeken. We weten niet wat we zien, het eten ziet er zowaar erg lekker uit. Economy klasse zal voortaan niet meer hetzelfde zijn nu we zo verwend worden bij Tui.

Als de andere passagiers ook zitten vertrekt het vliegtuig. De stewardessen lopen langs met glaasjes champagne (nep?) en in de economy klasse zien we tot onze verbazing dat de passagiers moeten betalen voor hun entertainmentset.

De vlucht verloopt erg voorspoedig. Dat komt natuurlijk ook doordat ik voor het eerst echt lekker kan zitten met mijn lange benen, maar we zijn toch blij als we weer 'vrij' gelaten worden. Het vliegtuig gaat nog door naar Cancún dus niet iedereen stapt uit.

Bij de immigratie moeten we allemaal op de foto. Hilarisch natuurlijk want het toestel hangt voor mij veel te laag. Ik moet dus door mijn knieën willen ze mijn hoofd op de foto krijgen. Danny heeft daar uiteraard geen last van en we mogen uiteindelijk allebei Cubaanse grond betreden, jippie.

Als we met de koffers naar de uitgang lopen zien we de taxichauffeur al staan die ons naar Havana zal brengen. Deze transfer (voor € 36) hebben we van te voren geboekt via Outsight Travel. De man is erg aardig, spreekt een beetje Engels en legt onderweg uit wat we zien. Ongeveer halverwege bij een kleiner plaatsje, vraagt de chauffeur of hij even langs zijn huis mag rijden en of zijn vrouw mee mag naar Havana. Daar doen we niet moeilijk over dus we slaan af van de kustweg en rijden een dorpje in. Een paar minuutjes later stoppen we voor een huisje en de chauffeur gaat naar binnen om zijn vrouw te halen.

Ze komen vrij snel aangelopen en ze gaat voorin naast onze chauffeur zitten. Ze spreekt geen Engels maar met mijn steenkolen Spaans en hulp van haar man betrekken we haar in ons gesprek. Ik heb een zak spekjes bij en dat kennen ze niet, dus die deel ik uit. Als ze ons afzetten bij Hotel Deauville aan de Malecón in Havana, bedanken zij ons vriendelijk en wij hen. Wij zijn op onze bestemming en zij is geholpen met een gratis lift. Zo werkt dat in Cuba 😃.

Het historisch hotel is babyblauw aan de buitenkant en ligt in het Centro Habana aan de straat Galiano 1 op een hoek met de Malecón-promenade en met uitzicht op de baai van Havana. Het hotel is in 1957 gebouwd als casinohotel door een consortium van de Amerikaanse gangster Santo Trafficante Jr. Daar merk je echter niets van en bij de receptie van het hotel worden we vriendelijk geholpen. We checken in en al snel staan we in een miniliftje met onze koffers om naar onze kamer te gaan. Het liftje ziet er niet echt betrouwbaar uit, maar we komen ondanks de bijzondere geluiden wel aan.

Op de kamer zien we dat we aan de voorkant zitten met uitzicht over de zee. Er is een piepklein balkonnetje, maar als ik de schuifdeur open doe, komt de herrie ons tegemoet en niet veel later ook de uitlaatdampen van oude Amerikaanse en Russische rammelbakken.
De deur gaat dus vrijwel meteen weer dicht, wat maakt het uit. We zijn hier niet om op de kamer te zitten. We kleden ons om; lange broeken en truien uit en hop onze zomerse tenues aan.

We gaan de stad verkennen. Het is inmiddels wat later op de middag, dus we verkennen de straatjes rond ons hotel en komen uiteindelijk uit bij het Capitolio in Habana Vieja. We luisteren her en der bij wat bandjes die op straat aan het spelen zijn en op de terugweg eten we een hapje in een restaurant met live muziek en dans. Leuk om naar te kijken, maar het wordt minder leuk als ik op een gegeven moment ook moet dansen. Ik heb hier zo'n hekel aan, maar kom er dit keer helaas niet onderuit. Danny pakt de camera en tot overmaat van ramp wordt het ook nog eens op film vastgelegd.

We maken het niet laat vandaag, want we hebben vannacht nauwelijks geslapen. Niet veel later belanden we in ons hotel in bed. Welterusten! Morgen gaan we Havana grondiger verkennen.

Hotel Deauville € 29 pppn; totaal €116.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.