Madrid

Spanje, Madrid

De dagen na kerst lijkt Madrid uit zijn voegen te barsten; in tegenstelling tot eerste kerstdag waar ik in de vorige post over berichtte. We verblijven aan de rand van het centrum maar overal is het enorm druk, een beetje té druk eigenlijk. We lopen overal heen, toch alweer ongeveer 50 kilometer over de afgelopen vier dagen, en dan is het soms vermoeiend je door de mensenmassa’s heen te werken. Maar goed, het is kerstvakantie natuurlijk dus iedereen heeft vrij, en wil musea bezoeken. En het weer is optimaal, volle zon, en een heerlijke wintertemperatuur van zo’n 15 graden.

De drukte vind je ook terug in de grote en beroemde musea, zoals het Prado (https://www.museodelprado.es/en ) en Reine Sofia (https://www.museoreinasofia.es/en ). Wat een mensenmassa’s: niet normaal. In Reine Sofia viel het mee omdat het gebouw zo enorm groot is; natuurlijk wel drommen mensen die naar Guernica van Picasso (https://www.museoreinasofia.es/coleccion/obra/guernica ) staren. Voor beide geldt: koop kaarten van te voren online. En voor beide geldt ook: bereid je voor op welke ingang je zult nemen. Bij Reine Sofia was de rij bij de hoofdingang zelfs voor de mensen die al een kaartje hadden enorm, maar er is een tweede ingang aan de achterkant en daar konden we zo doorlopen. Qua kunst sprongen voor mij de schilderen van Francisco Goya er het meest uit, en dan vooral de “Black paintings” (https://bit.ly/3GpJx3N ). Naast het Prado en Reine Sofia bezoeken we ook het “Palacio de Velázquez” en het “Espacio Fundación Telefónica”. Beide leuk en vooral ook minder druk. Ik leerde dat je hersenen ongeveer 25% van de energie die hebt verbruiken, dat vond ik enorm veel eerlijk gezegd, en het verklaart misschien ook wel waarom je toch vermoeid kunt zijn ook al heb je fysiek niet veel gedaan op een dag.

Lunchen doen we elke dag in het hotel, want rustig en goede kwaliteit. Morgen trekken we verder.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Het blijft een heerlijk avontuur.

Els 2022-12-28 18:53:54

prachtige foto's weer! en leuke foto van mijn zwager :)

Leo 2022-12-28 20:17:22

Heel erg fijn al die links.

Anne 2022-12-29 07:05:25
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.