Menú del día (1)

Spanje, Dénia

Over het begrip “menú del día” is al het nodige geschreven, zie bijvoorbeeld https://www.spanjevandaag.com/07/02/2022/het-geliefde-menu-van-de-dag-is-een-typisch-spaanse-uitvinding/. Voornaamste kenmerken: het is bedacht door Franco in de jaren’60 om toeristen naar Spanje te lokken (dit is een “hear say” verhaal), het is goedkoop, je gebruikt het als lunch, het bestaat uit (tenminste) drie gangen, en je kunt het (bijna) overal in Spanje krijgen. Vaak inclusief drankjes, in extreme gevallen krijg je er gewoon een fles wijn bij maar ja, dat kun je maar beter niet al te vaak doen.

Hoewel we al vaak in Spanje zijn geweest werden we ons pas echt bewust dat dit bestond toen we vorig jaar in Bilbao waren, zie https://www.pindat.com/pindata/user/nico-plat/2021-09-14, restaurant “Mao”. Ongelooflijk, wat een kwaliteit voor die prijs! Sindsdien letten we erop en eerlijk is eerlijk: goede en slechte ervaringen. Soms een vettige, smakeloze hap, soms erg goed en stijgt het ver boven het gemiddelde uit. Hoe dan ook: altijd goedkoop, nooit meer dan €15 p.p.

In deze mini-blogreeks zal ik zo nu en dan een menú del día beschrijven, goed of slecht.

Deze keer eten we bij “Sala Thai” (https://www.salathaidenia.com/ ), waar een menú del día €12,50 kost. Inbegrepen: voorafje, hoofdgerechtje, toetje (postre) of koffie. Drankjes niet. We houden het beschaafd bij een spa rood en een cola zero, waardoor de rekening voor ons tweeën nog geen €30 bedraagt. Vooraf eet ik een Thaise kipsaté (sappig, mals, met een heerlijk precies goed pittige satésmurrie erbij), als hoofdgerecht een kipgerecht met gember en shiitake (heerlijk altijd die gembersmaak!), en als toetje iets waarvan ik de naam niet verstaan heb toen de ober ons uitlegde wat de postres waren die we konden krijgen, maar het was iets met kokosmelk, reepjes mango, en een ongedefinieerde groene drab. Zeker dat laatste klinkt wat onsmakelijk maar het was erg lekker. Eigenlijk was alles erg goed, heerlijk gegeten.

Langzaam waren ze wel, voor deze simpele zaken hebben we bijna twee uur aan tafel gezeten. Onwillekeurig moet ik denken aan de wekelijkse restaurantrecensie van de Hiske Versprille in de Volkskrant die onlangs bij een soortgelijke, maar wel sjiekere ervaring, schreef: “Sterren doven uit, beschavingen gaan ten onder en bij Neder wordt de vijfde gang geserveerd” (https://www.volkskrant.nl/beter-leven/bij-neder-roepen-sommige-gerechten-beelden-op-van-vieze-sportsokken-en-oude-boterhammen ~bbe90b6a/). Hier ook zo iets, het duurde allemaal wel heel erg lang. Maar wat in het geheugen blijft hangen is de kwaliteit.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Wat fijn Nico om je verhalen te lezen.Denk dan steeds aan die serie —-Een nieuw leven in de zon—-.Geniet ervan samen,wij genieten van de verhalen.Heel veel groetjes en liefs van ons.

Els 2022-09-24 21:37:31

Ik sluit me aan bij Els ! :)

Leo 2022-09-24 22:36:33

Wat een goed idee om zo te gaan eten. Ik had er in het verleden nog nooit van gehoord. Voor jullie gaat het lijken op “ik vertrek XXXL” Leuk, mooie foto’s en lekker eten. Gr ank

Ank 2022-09-25 09:15:10

Leuk om jullie te volgen

Juul 2022-09-25 15:40:08
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.