Elx of Elche?

Spanje, Elx / Elche

Op 23 kilometer afstand van Alicante ligt het stadje Elche. Of Elx in het Valenciaans. Ja, ik dacht dat je naast het Spaans alleen nog het Catalaans (https://www.barcelonatips.nl/informatie/catalonie/catalaans/ ) had als taal, maar nee, dan is er dus ook nog het Valenciaans (https://www.verrassendvalencia.nl/valenciaans.html ). Er zullen nog wel meer provincies en autonome regio’s (https://spaansesteden.nl/autonome-regios-spanje.html ) zijn waar ze een eigen taal hebben (soms met bijbehorende onafhankelijkheidsambities). Voor mij wordt het Spaans-leren er niet eenvoudiger door, en ook bij de verkeersborden moet je goed opletten. Toch al zo lastig hier, met al die rotondes met soms wel zes tot zeven aftakkingen. Maar goed: Elche dus. Wij erheen, want dichtbij en het leek een leuke plek. De stad van de palmbomen.

De rit ernaartoe is prachtig. Je rijdt een stukje het binnenland van Spanje in en dat is gelijk al heel anders dan aan de kust. Ruw, dor, verlaten, woestijnachtig en bergachtig (bergen zijn er aan de kust natuurlijk ook wel). Prachtig. En dan ineens als een Las Vegas in de verlaten woestijn van Nevada duikt daar Elche op.

Het blijkt inderdaad een leuk plaatsje met een prettige, dynamische buzz. Met “typisch Spaanse” straatjes en huizen. En heerlijk relaxed. En, zoals veel Spaanse plaatsen overigens, er is een botanische tuin: de “Huerto del Cura” (https://www.huertodelcura.com/en/ ). En als er ergens een botanische tuin is dan wil ik er heen. Ik weet heel weinig van planten, bloemen, bomen en struiken, d.w.z. de namen ervan weet ik nooit. Ik moet dan, zonder overigens geen enkele lezer van dit blog te kort willen doen op het gebied van plantenkennis, altijd even onwillekeurig aan mijn ouders denken, die de namen van veel planten klakkeloos wisten op te lepelen. Goed, ook al ontbreekt het me aan plantenkennis, mooi vind ik ze wel en een botanische tuin is altijd een rustige en aangename plek om te zijn. Verwacht niet overal een geweldige bloemenpracht, want dat is zelden het geval. Ook hier niet. Het is een tuin met hoge palmen en citrusbomen rondom vijvers, standbeelden en een rotstuin vol vetplanten. Maar de palmboom staat er wel centraal: in alle soorten en maten. In eerste instantie lijken ze allemaal op elkaar, maar bij nadere beschouwing zijn er veel verschillen. Erg mooi. Het hoogtepunt van de tuin, naar eigen zeggen, is “The Imperial Palmtree” (https://www.huertodelcura.com/the-imperial-palm-tree/ ), een mannelijke(?) palmboom van 180 jaar oud.

Na het bezoek aan de tuin wandelen we nog wat door het centrum van Elche, gebruiken de lunch en rijden terug naar El Campello.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

En we gaan nog niet naar huis,nog lange niet………..

Els 2022-10-22 13:16:42

In één woord: Prachtig!

Myriam 2022-10-22 13:58:55

Prachtige foto’s 👍

Ank 2022-10-22 14:51:57

Wow 🤩 wat mooi daar👌

Esther Overbeeke 2022-10-22 15:06:42

Viel de lunch tegen, dat je daar niks over schrijft, of was de rest zo overweldigend mooi?

Lizzy 2022-10-22 18:49:10

@Liz nou toevallig had ik dat in dit geval al wel gedaan maar in een aparte post, zie https://www.pindat.com/pindata/user/nico-plat/2022-10-03. Dat is een andere datum, maar dat komt omdat pindat niet toestaat dat je twee posts hebt met dezelfde datum. En de "menu del dia" post had ik al veel eerder geschreven. Over het algemeen schrijf ik alleen over een lunch als ik er zin in heb, niet alleen als die toevallig erg goed is.

nico-plat 2022-10-22 21:03:39

Plant met witte hangende bloemen is een Datura of Doornappel of Angel's Trumpet. Is heel giftig en wordt gebruikt voor Sjamanistische en medische doeleinden. Groeit ook in Nederland. Een paar jaar geleden zelfs bij mij voor de deur, naast het CAI-kastje. De naam Angel's Trumpet geeft aan wat er met je gebeurd als je deze plant gebruikt.

Anne 2022-10-23 10:11:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.