Calpe, Nerja, etc.

Spanje, Ayamonte

Nu we Spanje bijna verlaten (voor het moment althans). De afgelopen maanden hebben we regelmatig de wat bekendere Spaanse badplaatsen bezocht, gewoon, om eens te kijken en te beoordelen of het een kandidaat voor verblijf zou zijn bij een volgende etappe in onze sabbatical. We zijn toch vaak tot dergelijke plaatsen veroordeeld vanwege het klimaat en vanwege het feit dat we zijn aangewezen op huur van accommodaties voor de kortere termijn. Hieronder een korte opsomming.

Over Dénia (https://www.pindat.com/pindata/user/nico-plat/2022-09-22) en Torrevieja (https://www.pindat.com/pindata/user/nico-plat/2022-09-23), beiden gelegen aan de Costa Blanca, schreef ik eerder. Om bij diezelfde Costa Blanca te blijven, dan is Calpe (https://shorturl.at/bFPU4 ; 19.591 inwoners) een bekende en populaire plek. En toegegeven: het is een mooi compact plaatsje, pittoresk, mooie bergen op de achtergrond en met een prachtige baai en bijbehorend zandstrand. Wel heel toeristisch en druk, zeker aan de boulevard. We komen er twee medebewoners uit onze flat tegen: Anja en Ton. Jawel it is a small world after all (but not if you have to clean it; vrij naar Barbara Kruger: https://www.sartle.com/artwork/untitled-its-a-small-world-but-not-if-you-have-to-clean-it-barbara-kruger ). Toch niet ons ding, denken we: iets te klein en iets te druk.

Niet ver daar vandaan ligt Altea (https://bit.ly/3Y2Fnpc ; 21.379 inwoners). Wat langgerekter dan Calpe, met kenmerkende typisch Spaanse witte huisjes. Doet allemaal wel wat kneuterig aan. Een mooie oude binnenstad op een heuvel en inmiddels weten we al wel dat als er in zo’n plaatsje flinke hoogteverschillen zijn: niet doen. Echt, dat ben je binnen twee dagen helemaal zat, dat gesjok zo’n heuvel op en af. Altea kon dus als snel van de lijst.

Albir (https://bit.ly/3VEe1UL ; 18.394 inwoners) is denk ik wel iets minder bekend. Het ligt tussen Altea en Benidorm in, en we wandelden er onbedoeld doorheen omdat het onderdeel uitmaakte van onze wandeltocht in de Sierra Helada (https://www.pindat.com/pindata/user/nico-plat/2022-09-20). Prettig plaatsje, zo op het eerste gezicht. Lekker vlak, niet een heel bijzondere architectuur of wat dan ook, maar gewoon relaxed. Rustig. Aangenaam.

Tijdens ons bezoek aan Albir hadden we in de verte Benidorm (https://bit.ly/3P8dTKB ; 66.642 inwoners) al zien liggen. De torenflats hadden wel iets intrigerend. Een paar dagen laten reden we er dan toch maar eens heen, ondanks het vooroordeel dat we toch wel een beetje hadden. Het vooroordeel werd bewaarheid: Benidorm is in vrijwel alle opzichten een onaantrekkelijke plaats, laat ik er maar weinig woorden aan vuil maken verder. Wel goed om eens gezien te hebben, schier eindeloze, nogal vieze straten met alleen maar goedkoop uitziende restaurants, bars, en mega-toeristisch. Luidruchtig. En een publiek waarvan ik direct weet dat ik er weinig aansluiting bij zal vinden. Maar goed, ieder z’n ding natuurlijk.

Samenvattend: als het om de Costa Blanca gaat zou ik nu zeggen: Dénia of Albir.

Aan de Costa del Sol is de sfeer wel anders, hoe zal ik het zeggen. Wat zwoeler, misschien dat dat het juiste woord is. Meer een soort van warme deken. Niet overal even schoon, maar toch. En hier en daar ook wel iets sjiekerigs, hoewel soms wel een beetje in de vorm van vergane glorie. Over de gehele linie voelt het wel beter aan dan de Costa Blanca.

Eerst waren we in Nerja (https://bit.ly/3UJRuEG ; 21.204 inwoners), aanbevolen door een collega die er regelmatig een vakantie doorbrengt. Een behoorlijk compact centrum, niet al te groot, en veel toeristen. Ook niet erg groen. De belangrijkste trekpleister is het Balcón de Europa (https://www.nerja-turismo.com/en/balcony-of-europe/ ), met een prachtig uitzicht maar veel meer dan dat is het toch allemaal niet.

We stopten ook in Almuñécar (https://bit.ly/3iLL4aF ; 27.397 inwoners), klein mooi plaatsje, niet heel bijzonder verder. Wel prettig en rustig en mét kasteel, maar toch ook weer te heuvelachtig.

We bezochten Benalmádena (https://bit.ly/3FbIeDs ; 67.245 inwoners), toen we daar naar een appartement gingen kijken wat er goed uit zag op Airbnb. Maar het plaatsje vonden we eerlijk gezegd niks, de boulevard kwam armoedig over, en verder was het heel heuvelachtig, wat je, zoals ik al eerder schreef, niet lang volhoudt bij een langer verblijf.

Daarna volgde Marbella (https://bit.ly/3h5TTf8 ; 141.463 inwoners). Daar had ik eigenlijk niet veel van verwacht maar dat had ik toch mis. Mooie plaats, groen, wat ruimer (niet overal), het voelde ook wel sjieker aan allemaal. Maar ook wel een stuk duurder, bleek toen we eens keken wat er allemaal te huur was. Denk dat dat wel de reden is dat we er na onze maand verblijf in Fuengirola (https://www.pindat.com/pindata/user/nico-plat/2022-11-17) niet terecht zijn gekomen. En ook Torremolinos (https://bit.ly/3HfFKXl ; 60.010 inwoners) viel me mee, alhoewel ook weer niet zo groen. Prachtige brede boulevard, en een gezellig en open centrum, dat dan wel op een heuvel lag, dat dan weer wel. Er ging gelukkig wel een lift naartoe(!) vanaf de boulevard.

Mijn top twee van de Costa del Sol: Marbella en Málaga (zie https://www.pindat.com/pindata/user/nico-plat/2022-11-02), met Torremolinos toch als een goede derde.

El Campello, Motril, en Fuengirola, waar we al wél langer verbleven, dus nergens in de top drie. En je kunt ook wel concluderen dat je op een reis als deze veel bezig bent maar de vraag “waar nu naar toe?” en “waar verblijven we dan?”. Op den duur gaat dat wel wat tegenstaan.


Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Wat grappig Nico dat uitzoeken waar je volgende stop is,een luxe probleem kan worden.x

Els 2022-12-08 21:12:30

Wow mooie foto’s hoor daar is Goirle toch maar niks bij😉 Ik ben jaloers op jullie wat hebben jullie al veel mooie plaatsen gezien. Rijkdom om dit samen te doen💖

Esther Overbeeke 2022-12-08 21:21:31

Zijn jullie ook inMoraira geweest in de buurt van Calpa Dat vonden wij ook een leuk plaatsje allerminst de winter in slaap😄

Ank 2022-12-08 23:13:26

@Ank: nee we zijn niet in Moraira geweest. @Esther: rijkdom is het zeker!

nico-plat 2022-12-09 11:38:56
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.