Nazaré, Fatima en Tomar.

Portugal, Fátima

Dan is het alweer dinsdag en gaan we verder, verlaten Peniche maar niet voordat we de camper hebben gewassen. Er is een camper wasplaats hier op de cp, helemaal geweldig. Als we dorp doorrijden zien we op andere strand veel activiteit dus hoppa camper aan de kant en kijken. Prachtig gezicht al die watersporters die op de golven wachten, hoppa daar gaan ze, prachtig. Drinken even een koffie en gaan op weg naar Nazaré, mooi leven hoor. Het is niet ver rijden beetje binnen door, leuk en niet leuk. Als we in Nazaré aankomen zien we dat er geen campers meer in centrum mogen, de camperplaats is weg. Dus gaan we naar boven is ook camperplaats klein bos met heel groot parkeerterrein waar campers mogen staan, geen voorzieningen. Parque Atlantico sc 105561 staat ook op Park4 night. Het is een frisse bewolkte dag. Na de lunch en uurtje even uitrusten, gaan we naar zee lopen en de rotsen. Naar beneden lopen gaat goed, aan de bomen zie je hars bakjes hangen, zit ook echt hars in. Veel wind op het strand, prachtig hoge golven geen watersporters. Na een fikse wandeling van 2 uur weer terug naar camper, iets zwaarder omdat we moeten klimmen. Ook vind ik lopen over het strand zwaar, zeker voor mijn rug. Maar het was de moeite waard, bij camper gekomen lekker chillen. Er staan al aardig wat campers, prima plek. Morgen gaan we naar centrum alhier.

Na een goede nachtrust is het nu woensdag, we waren vroeg wakker dus hoppa vroeg op pad en zetten camper op grote parking bij het stadion. Vanaf daar gelopen naar centrum beneden het is nog heel stil nu 10 uur. Dan gaan we gaan naar de kabelbaan met een treintje omhoog naar het oude centrum. Daar is de oude kerk( niet mooi van binnen)oude straatjes, leuke fotohoeken. Kraampjes waar je van alles kon kopen, de dames hebben klederdracht aan, erg leuk. Kochten pinda koeken bij de dames. Lopen naar de ingang waar je naar het fort kan, bij een standbeeld foto’ s gemaakt, stukje gelopen en vonden het mooi. Van boven zijn we naar beneden gelopen naar de camper, pffff 12.000 stappen verder🙈. We rijden naar Fatima uurtje rijden, beetje bergachtig de route en leuke kleine dorpjes. Fatima is een bekend bedevaartsoord, wij nemen de camperplaats Parking Santuario sc 5368. Staan veel campers, zijn geen voorzieningen wel vers water. Even half uurtje pauze en dan lopen we naar het centrum waar alles zich afspeelt voor de pelgrims en gelovigen. Santuario de Fatima heet het, we hebben vanmiddag rond gelopen. Het is ongelooflijk groot, de kerk foeilelijk🙈maar wat is het indrukwekkend. Heb veel foto’s🙈😂dus kijk maar mee. Heb ook foto gemaakt van mensen die op hun knieën naar de kerk gaan. Er zijn ook de hele dag door kerkdiensten, druk bezocht. Er is een onderkomen waar kaarsen aangestoken kunnen worden, met groot vuur erbij. Al met al was het gaaf dit alles te zien, we zijn koffie gaan drinken en hebben nog langs alle souvenirs winkels gelopen. Ongelooflijk wat er te koop is, maar ook wat een toeristen pffff. Terug naar camper het is half zes en nu niets meer, 17.000 stappen het is mooi voor vandaag. Morgen gaan we naar Tomar.

De tijd gaat door alweer Donderdag, we vertrekken vroeg vanuit Fatima op weg naar Tomar. Erg leuk onderweg de dorpjes en prachtige natuur. Maar ook wat een bossen, ongelooflijk. Wij rijden Tomar binnen zien het kasteel al boven alles uitsteken. Gaan naar camperplaats Parque Municipal de Campismo Tomar sc 41235. Heel gaaf klein bos ooit camping geweest en nu gratis camperplaats, je kan en mag staan waar je wil. Geen stroom wel water wc legen, je loot met 10 minuten in oude centrum. Best vol en alles heel gemoedelijk. Als we staan gaan we richting centrum., eerst koffie(met wat lekkers🤫). Komen een barbier tegen dus hoppa Geert is aan de beurt, wassen knippen scheren🙈. Dan naar de tourist info mooi oud pand veel donker hout, de mevrouw vertelde dat het de 1 e tourist info van Portugal was, het zal. Onze wandeltocht naar boven naar het kasteel/klooster gaat beginnen. Heel op ons gemak want het is een behoorlijke klim, mooie natuur, mooie uitzichten. Uiteindelijk boven blijkt aan die kant de toegang dicht te zijn🙈😰. Pffff gelukkig niet meer klimmen, wel 10 minuten lopen😂😂. Ingang gevonden, pensionada krijgen korting hoppa geen 10 euro maar 5 euro p.p. Het heet Convento de Cristo, oftewel het klooster van Christus. Gesticht door de tempeliers, er is een tempeliers kerk ook wel de bidkapel der tempeliers genoemd. Prachtig je weet niet wat je ziet, de Charola heet de bidkapel. De lange kloostergangen met hun nog in tact zijnde kamertjes, de oude keuken, het is teveel om op te noemen. Prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken. Op ons gemak lopen we naar beneden, het regent klein beetje. De oude straatjes zijn ook leuk om door te lopen, drinken een glaasje port op het terras en dan naar de camper. Nemen een pauze en gaan dan om half zeven naar een Portugees restaurant Clandestino, op advies van een camperaar. Wij hebben heerlijk gegeten, goede vriendelijke bediening. Ook hier weer ongelooflijk zo weinig als het kost, ik schrijf juist over hoe goedkoop het is voor hen die twijfelen naar Portugal te gaan. Moe en voldaan lagen we om 22.00 uur op bed, morgen Aveiro.

Vrijdag we zijn vroeg wakker, dus om 9.15 gaan we rijden en verlaten deze heerlijk rustige plek. Op naar Aveiro is 150 km rijden, uiteraard helemaal binnen door. Heel verrassende mooie route door het mooie binnenland, bossen, veel kleine dorpjes, en industrie. We doen bij de intermache boodschappen en drinken koffie met wat lekkers en ja 4 eurootjes 2 koffie en 2 gebakjes.
Als we bij Aveiro komen is de CP vol, balen. Parkeren de camper zo op de hoek dat als er een camper weg gaat wij snel kunnen handelen. Ja hoor we zien een camper weg gaan, ik snel er naar toe lopen( bijna rennen😂🙈)Geert erachter aan en hoppa we staan.
Verder doen we niets vanmiddag, veel gelopen laatste dagen dus even rust verder vandaag. Morgen Aveiro verkennen, nu F1 training kijken.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Wat is Portugal mooi. Ziet er lieflijk uit ondanks de woeste 🌊 zee. Pfff, we missen het best wel, reizen met de camper. Nog even wachten 😁😘

Ilse 2024-05-18 21:55:33

Prachtig weer. Maar tondeuse mee en hoppa, klaar is Teun.😇 die heb ik altijd mee

Ingrid 2024-05-19 09:44:54

Dat was me het weekje weer wel, mooie belevenissen en herinneringen gemaakt. Lekker gegeten voor mooie prijsjes. Dat genieten gaat jullie goed af 😍

Paula 2024-05-19 10:19:10

Ingrid wij hebben standaard een tondeuse in camper, maar je soms laten verwennen bij de barbier is ook errugg prettig vind Geert.

Ineke 2024-05-19 10:34:43

Wat een foto’s zeg allemaal even mooi

Hans en Woutje 2024-05-22 15:21:52
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.