FEZ

Marokko, Fez

Dinsdag 21-8.

Na wederom een heerlijke nachtrust, een lekker ontbijtje gaan we opruimen en de nodige dingen even doen.Vanmiddag gaan we immers met Wafi, onze gids, Fez verkennen, weet niet hoe laat we precies terug zijn , dus ga ik alvast ff lekker pastasausje maken. Heb natuurlijk gister vers vlees meegenomen, kan wel wat gehakt van af om 1x saus te maken. Het verse vlees hier is fantastisch, geen druppel water erin, dat bakt een stuk prettiger hoor. Sausje klaar, makkie vanavond alleen wat pasta koken of macroni , net waar we zin in hebben.

Na de heerlijke fruitlunch, maken we ons langzaam op voor ons vertrek. Ff douchen, Geert nog kappertje spelen, rugtas met water en gewone brillen mee, je weet nooit he. Wij zijn er klaar voor, gaan langzaam naar voren lopen, daar hebben we om 15 uur afgesproken. Wachten lekker binnen in de airco ruimte, om kwart over 3 is hij er, hij vertelde dat zijn zoontje van 18 mnd hem niet wou laten gaan. Hij wou mee met papa, ja zo gaat dat he. Hij heeft een oude mercedes, maar omdat het zo warm is wil hij auto met airco, prima. We stappen over in een mooie audi Q5, niets mis mee, heb ik daar ook eens ingezeten. Witte leren bekleding, tjakka. Het klikt goed met Wafi, Geert kan goed met hem communiceren en hij praat ook engels, dus ik kon ook vragen stellen.

Als eerste rijd hij beetje rond, gaan we op de bekende uitkijk punten staan. Bijv.daar waar je over de hele medina uit kijkt, heel gaaf om te zien. Dan die schotels, geweldig, je ziet in de nw stad al een totaal ander leven dan wij onderweg hebben gezien. Maak foto's en we rijden verder, hij brengt ons naar een markt voor de schapen, die kunnen daar gekocht worden ivm het offerfeest. Ongelooflijk weer wat een tafrelen, die schapen worden echt overal in vervoerd. Ik vroeg de prijs en die varieerd tussen de 160 en 300 euro, kwaliteit en grote. Na het gebed wordt de keel doorgesneden van het schaap, als eerste haalt men het hart en de lever eruit. Dat kookt men gelijk, en er wordt een kebap van gemaakt, dit eet men gezamenlijk. Samen met familie, is een traditie. Mijn familie hoeft niet bang te zijn dat ik dit maak, hihišŸ¤£.

We rijden verder, hij vertelt van alles over de muur, begraafplaatsen, rijden we allemaal langs. We gaan naar een kleine werkplaats waar mozaiek gemaakt wordt, tafels, spiegels, fontein enz. We krijgen het proces weer te zie , weten het al van voorgaande keren. Allemaal mooi, uiteindelijk kopen we iets voor onze dochter, zal ze leuk vinden(hopen wij). Zeg niet wat, ze leest dit hihi, en anders de kleinkids wel. We gaan weer verder, richting leerlooierij, ben heel benieuwd nr.1 op lijstje wat ik wou zien. We komen in een buurt, hum armoe troef. Heb foto's gemaakt uiteraard, flats kijk goed zegt genoeg, vuilnis op straat, hang oudere en jongere, half verdoofd liggen ze daar. Afwatering systeem, vuil ligt ernaast en erin pfff. Wij gaan daar aan het begin een pand in en moeten naar boven lopen, pittig komen door wat leder winkels. Eenmaal boven ja het uitzicht wat je op de foto's ziet, bakken met kleurstof waar de leren lappen in gekleurd worden. Hij vertelde dat van ieder dier het leer gebruikt wordt. Dus ook van de drommedarissen en kamelen. Indrukwekkend om te zien, als je naar boven loopt krijgt ieder takje mint, om te snuiven voor de geur. Is meer voor de duivenstront vertelde hij. Dan natuurlijk terugweg door de winkels, wou graag rood leren jasje hebben, mooie gezien vroeg 240 euro, maar ik mocht hem voor 200 euro hebben, minder kon niet, hoeft ook niet die vind ik echt goedkoper.

En dan de medina, de souk, de moskee, de poorten met de bogen. Overal zit een verhaal achter, hij heeft veel verteld, maar dat ga ik niet allemaal opschrijven. Voor hen die nog naar Marokko gaan, wij hebben het boek Marokko van de ANWB gekregen. Echt een aanrader, staat veel goed in beschreven, met kaartjes echt top.

Het is met geen pen te beschrijven wat wij in de medina gezien hebben, wat we hebben gelopen. De vreselijk smalle straatjes, stinken en ook daar overal wonen mensen. Ik kan het eigenlijk niet verwoorden allemaal, nou dat wil wat zeggen hoor. We lopen de kleinste van de kleinste steegjes door, kijk naar de foto's en geloof me overal achter woont iemand. Soms stond deur open, donker je wil het niet weten, je garage ziet er beter uit.
Er is een grote medina, en daarin verwerkt zijn 2 oude medina's. We komen nog bij een weverij binnen, nee geen sjaals meer heb er nu al 4 hihi. Prachtige wandkleden en nog mooiere spreien, vriendenprijs 400 euro, nee dank.
Dan komen mooie moskee's voorbij, was vroeger universiteit, zo mooi. We komen door de werkstegen, koper, sloffen,kleding, messenslijpers, lampen. Hij heeft uitgelegd waarom lampen zo duur zijn, heeft te maken met materiaal, moeilijk te bewerken. Bruids steegjes, jurken maar ook de atributen voor zo'n trouwerij. Leuk om te zien, ons nichtje had dat ook allemaal toen ze trouwde. Wij vroegen Wafi of ze hier ook scheiden, net zo makkelijk vertelde hij. Je hebt de speciale Marokkaanse spiegels, heel gaaf met 2 deurtjes ervoor. Zit een verhaal achter, als deurtjes dicht is de vrouw ongesteld, geen seks. Deurtje open, kom maar op. Maar kan ook zijn als de man zich niet aan afspraken heeft gehouden, dat ze deurtjes dicht houd. Afijn, we hebben zoveel gezien en hij heeft ongelooflijk zijn best gedaan om ons het echte stukje Fez te laten zien. Uiteindelijk heeft hij ons gebracht in die nauwe straatjes naar het eerste hotel van Fez in de Medina, prachtig om te zien, je gelooft je ogen niet. Nu ook soort van boekhandel, maar er wonen echt mensen nog. Er zijn plannen om het te herstellen, ben benieuwd. We hebben onze ogen uitgekeken, veel indrukken, veel wijsheid, diep onder de indruk.

We gaan terug naar de auto, nou dat is ook nog wat hor voor je uit het doolhof bent. Auto gevonden, zo blij dat ik zit en het is al 19.15 uur dus de 3 uur al dik overtreden. Dan rijden we nog langs een speciale poort, muur die speciaal is en de joodse begraafplaats. Het is druk, dit ivm offerfeest van vandaag. Familie zoekt elkaar al op, boodschappen doen enz. Nieuwe gedeelte Fez niet interessant voor ons. Bij de camping aangekomen, we betalen hem de 300 zoals afgesproken, hij vond het een feest met ons, was goed zo. Hebben hem wel extra geld gegeven, hij was blij. Het is 20 uur, wat een dag. Biertje, wijntje, napraten uiteindelijk gingen we pas om 22 uur eten. En toen lieve mensen slapen.

Schrijf dit verslag vandaag woensdag 22 augustus, wij weten nu al dat we alles wat we wilde zien in Fez hebben gezien. Mede omdat donderdag ook nog alles dicht is ivm offerfeest, net als vandaag, gaan we morgen rijden op ons gemak naar Chefchouan.

Lieve groet Geert en Ineke.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Heel mooi omschreven Ineke! Ik loop daar weer !!

Lex 2018-08-22 19:06:10

Fantastisch ,

Rina 2018-08-22 19:14:31

Kei mooi verslag weer waar ik veel van kan leren toppie

Willem 2018-08-22 19:14:32

Wat een mooi verhaal en mooie foto's weer! Leuk om op deze manier een beetje mee te kunnen reizen.

Patricia 2018-08-22 19:18:16

Ook weer super kijk al weer uit naar de volgende

Henny 2018-08-22 19:51:44

Mooi verhaal weer. Wat doen en zien jullie veel

Joke 2018-08-22 21:12:10

Weer een mooie episode! Henny

OpreismetdeCamper 2018-08-22 21:26:33

Ik kijk elke dag uit naar wat je weer opschrijft en de foto's vertellen je verhaal verder

Jeannette 2018-08-23 10:34:14
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.