De rust van oostelijk Algarve.

Portugal, Luz de Tavira e Santo Estévão

Maandag 17 januari 2022/ Carry

We worden voor ons doen laat wakker, het is nog net geen 8 uur. De zon schijnt volop en de temperatuur geeft dan al 16 graden aan. Tijd om op te staan dus.
Nog even een korte wandeling over de nu drooggevallen lagune, waar de vissersbootjes op hun kant in het slib liggen. Ik kan het niet nalaten om de vele sepiaschalen die er nu liggen, mee te nemen. En met 2 zakken vol kan ik er weer een jaar tegenaan. Voor wie zich afvraagt wat ik ermee doe: mijn 60 schildpadden verwennen. Het merendeel ligt nu nog in winterslaap, maar het kleine grut dat afgelopen zomer is geboren en nu bij oppas Dorine en Peter verblijft, lust er ook wat van.

Na de wandeling verkassen we naar het tien minuten verder gelegen Fuzeta. Het kleine vissersdorp met maar een paar duizend inwoners, ligt in het natuurgebied Ria Formosa aan de monding van de Rio Tronoco. Uitzicht op de kanalen, lagunes, de voor de kust liggende eilanden en de niet meer in werking zijnde zoutpannen.
We slenteren wat door de smalle straatjes met zijn kubusvormige huisjes en eindigen op een zonovergoten terras op het kleine pleintje in het midden van het dorp. Het Portugese (oudere)manvolk is hier luidruchtig aanwezig. Met veel geschreeuw en gebaren wordt het ene na het andere kopje koffie naar binnen gegoten. Wij houden het rustig, met een biertje en een cola bekijken we geamuseerd het tafereeltje.
Het dorp staat bekend om zijn BBQ-restaurants. Op elke plek in het dorp zie je wel zo’n ding staan waar savonds de vis op wordt bereid. Verser kun je het natuurlijk niet krijgen, bij de haven zijn de vissers aan het werk. Ze zitten voor de kleine vissershutjes hun manden schoon tentamen en te herstellen en ze maken de vissersboten weer in orde voor de visvangst van de volgende dag.

Vroeg in de middag gaan we op zoek naar een plekje waar we de rest van de dag kunnen doorbrengen. We hebben al heel vaak gezegd dat je door het geocachen op de meest mooie plekjes komt. En ook nu weer, hoewel een bord aangeeft dat je het gehucht Pinheiro niet in mag met een camper, negeren we dat straal. Er ligt tenslotte een cache:). En nadat we die hebben gelogd, vinden we een leuk plekje aan de lagune net buiten het dorp.
Het is inmiddels vloed en tientallen kleine vissersbootjes dobberen op het water.
En ook nu weer doen we de rest van de middag niks, behalve wat lezen en genieten van de zon. De lange broek is inmiddels weer ingewisseld voor een korte, het eerste bruine kleurtje van dit jaar wordt al zichtbaar.
Morgen gaan we de laatste Portugese stad, Tavira, bezoeken en dan steken we de Spaanse grens over die niet ver hier vandaan ligt. Dan wordt Bom Dia weer Buenos Días....

Route: Praia dos Cavacos- Fuzeta - Pinheiro
Gereden kilometers: 16
Coördinaten slaapplek: N 037°04,548’ W 007°42,485’


Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Wat een gezellig dorpspleintje!! En mooi weer! En een prachtige omgeving! Boffen!!!

Riet 2022-01-17 20:28:23

Benieuwd waar jullie in Spanje terechtkomen…

Riet 2022-01-17 21:36:39

Die kerkhoven in Zuid-Europa zijn bijna allemaal een attractie. En die lege vakken moet je de volgende keer uitproberen, MET foto! (of filmpje ;-) ) (En dan de opmerking erbij, "Meester Jansen ook nog gezien". ) Het verhaal en de foto's stralen een heerlijke rust uit, tranquila.....

René 2022-01-17 23:02:02

Leuk om zo'n dorpstafereeltjes te bekijken. De vissershuisjes, het kerkhof en al. Dat geeft toch een goede indruk van het dagelijks leven. En dan weer het mooiste plekje voor de nacht. Daar zijn jullie meester in.

Yvonne Sormani-Simons 2022-01-19 21:24:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.