Briesende paarden, blazende katers

Italië, Crotone

Donderdag 23 mei 2019: Carry.

De wind loeit om het busje en de temperatuur is inderdaad gezakt op deze hoogte. Maar wij hebben heerlijk geslapen en bij het wakker worden zien we een kleine kudde paarden aan de overkant lopen. Het veulen dat erbij loopt is net zo nieuwsgierig naar Baloe als hij naar het veulen maar graast dan op zijn gemak verder. Na het ontbijt rijden wij door de glooiende groene heuvels en komen nog tientallen kuddes paarden tegen. Bij het zien van het busje wordt de hengst in de kudde meteen actief en drijft zijn merries met veulens de bergen in. Een paard strompelt een beetje achteraan en dan zien we dat hij zijn linker voorbeen heeft gebroken. Maar hij heeft geen keus en moet toch mee.

Het is een prachtige rit en we klimmen tot bijna 1700 meter hoogte. De bergen om ons heen zijn rond de 2200 meter en dus raken we steeds dichter bij het beetje sneeuw dat er nog ligt. Maar na bijna 150 kilometer door het verlaten Nationaal Park te hebben gereden komen we weer in de bewoonde wereld. Wegen waarlangs het afval gewoon wordt gedropt, het lijkt ook hier wel de normaalste zaak. Van Griekenland zijn we het wel gewend, maar ook in Italië kunnen ze er duidelijk wat van.
Na een paar kilometer snelweg klimmen we weer de bergen in, volgens het reisgidsje ligt ook hier weer een dorpje dat je ‘beslist’ moet hebben gezien. Civita, het ‘Albanese adelaarsnest’, is de bijnaam van het dorp dat wordt omgeven door de hoge Pollino bergen en hangt als het ware boven een rotsbalkon over de Raganello Canyon. In 1471 hebben Albanezen die op de vlucht waren voor de Turken, het dorp, dat sinds de Middeleeuwen verlaten was, weer nieuw leven ingeblazen.
Van dat leven is niet zoveel te merken, ook hier is het rustig. Een paar oude mannetjes zitten op het pleintje, uit de kofferbak van zijn auto probeert een boer zijn groenten te slijten en een enkele verdwaalde toerist zit op een nagenoeg leeg terras. Maar er zijn wel bezienswaardigheden in het dorp. Een kerk, een kasteel en een heel oude brug. Maar voor die brug moet je wel de diepte in, een helling van 20%. En af is dat niet zo erg, maar op .....Ik geef het al vlug op, ik ben nog steeds niet helemaal in orde en Geer twijfelt. En Baloe? Die slaat op de vlucht als een klein kreng van een kater hem blazend en krijsend de weg verspert en hem dan ook nog eens achterna rent. Hij haalt zowaar blazend naar Geer uit als die hem probeert weg te jagen. Maar dan opeens krijgt Baloe wat meer moed en haalt woedend blaffend uit naar de kat, die dan eieren voor zijn geld kiest.
Terug op het pleintje zien we een jeep die toeristen van en naar de brug brengt. Voor 5 euro de man wil hij ons ook wel brengen en de hond? Die mag gratis mee. Voor de jeep is het een peuleschil om die steile helling te nemen. Door de smalle straatjes van het dorp vliegt hij met een vaart naar beneden. Daar mogen we twintig minuten kijken en de nodige foto’s nemen en dan pikt hij ons weer op waarna hij ons meteen zijn winkeltje met streekproducten in lokt. Ik blijf buiten wachten en Geer? Die komt met een fles wijn terug. :)
En dan wordt het tijd om weer richting de kust te rijden. Vandaag willen we tot Crotone rijden en dat is nog ruim 2,5 uur. De SS106 langs de kust stelt niet veel voor. Dorpje na dorpje met de spoorlijn tussen strand en weg. Het enige mooie aan de route zijn de vele bloeiende klaprozen, kilometer na kilometer, net als in Griekenland waar alleen maar oleanderstruiken langs de wegen staan.
In Crotone vinden we, wéér via de ap Park4Night , een gratis parkeerplaats aan een van de vele havens van de stad. Langs de gezellige boulevard is het een drukte van belang en op de stranden liggen nog mensen te bakken in de zon. Om 7 uur gaan hier de restaurants pas open, pizzeria na pizzeria, we hebben dus keus genoeg:) Dus wat wordt het voor ons? Een pizza!

Inmiddels is het een stuk rustiger geworden in de haven, de visafslag is door al zijn vis heen en ook wij gaan languit. De dag was lang, maar wat wás het een mooie.

Route: Parco di Pollino-Cevita-Corigliano-Crotone
Gereden kilometers: 187
Cöordinaten slaapplek: N 039° 04,796’ O 017°08,182’

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.