Misschien dan tóch vanavond?

Noorwegen, Laukvik

Zaterdag 11 september 2021:| Carry

Rond 8 uur worden we wakker met een stralend zonnetje. Eruit, niet te lang treuzelen want wie weet miezert het vanmiddag weer, je kunt er hier niet echt een peil op trekken.

We hebben een enerverende avond/nacht achter de rug die waarschijnlijk ook wel wat adrenaline met zich mee heeft gebracht. De Aurora-ap gaf voor gisteravond hele goede vooruitzichten voor het zien van het Noorderlicht. Ik had de wekker op 24 uur gezet en voor het geval dat er niets te zien zou zijn, ook nog om 1 uur. Tot half 11 liepen de goede vooruitzichten steeds meer op maar daarna zakten ze weer een beetje en sukkelden wij in slaap totdat de wekker afliep. Geer snurkte lekker verder terwijl ik vanachter het raam het verschijnsel wel wilde afdwingen om zich te laten zien. Maar niets hoor. In slaap vallen was er toen niet meer bij en ik heb tot rond kwart voor 2 liggen spoken. Telkens weer even opgestaan om te kijken maar op een witte sluierwolk na die wat cirkelde (waarvan vandaag bleek dat het toch het Noorderlicht was) was er helemaal niets te zien.

Van vermoeidheid is vanmorgen niets te merken, Geer heeft gewoon doorgeslapen en bij mij is het dus gewoon de adrenaline.
Na het ontbijt rijden we naar het, hemelsbreed 15 kilometer verder gelegen toeristenstadje ‘Henningsvaer’. Door de smalle, bochtige wegen en de ligging op een tegenover gelegen eiland, betekent dat een dik uur rijden. Ook nu weer een schitterende route langs de vele fjorden en hoge rotsachtige bergpieken. Het toeristische vissersdorpje met zijn maar 428 inwoners ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Austvågøy, eigenlijk op een aantal kleine scheren die met een brug verbonden zijn met het eiland. Op dit vroege uur zitten de terrasjes al aardig vol en dat hebben we nog niet eerder hier meegemaakt. Het weer is er dan ook naar, zonnig, warm en onbewolkt. Kleurrijke winkeltjes en huisjes maken dat het er heel gezellig aandoet. Midden in het dorp treffen we het Duitse stel dat we al zes keer eerder zijn tegengekomen in dit enorme land en we raken al snel in een gezellig gesprek. Ze hopen dat we elkaar nog eens tegenkomen zodat de honden op het strand kunnen ravotten. Wie weet, de wereld is zo groot nog niet.....

Wij wandelen op ons gemak door het mooie dorp, maken weer honderden (dezelfde) foto’s en lunchen bij de Eiffeltoren, een radiomast die gebouwd is naar het voorbeeld van zijn naamgenoot in Parijs, maar die wel een mooier uitzicht heeft:)
Het G-woord wordt door een van onze lezers dagelijks geteld, dus dat gaan we niet meer gebruiken, maar we doen het wél nog, Andrea :)
Het toeristenseizoen is al bijna voorbij maar aan het aantal volle parkeerplaatsen is dat niet te merken. In de zomer zal het hier waarschijnlijk nog drukker zijn, het aantal campers en bussen dat er nu staat is al niet meer te tellen.
Tegen half 5 rijden we het dorp uit, op zoek naar een plekje voor de nacht, maar dan een dat niet zo omsloten wordt door bergen zodat we wat meer kans hebben om het Noorderlicht te zien.
Thuis heb ik al wat voorwerk gedaan om de meest interessante plekken op de Lofoten te bezichtigen, maar bij één heb ik alleen de plaatsnaam gezet en niet wat er te doen is. Laukvik ligt een uurtje rijden noordwestelijk van Henningsvaer aan het strand, en na even googelen kom ik er achter wat er in dit dorp ook alweer te zien is: het Polarlightcenter.
"http://www.polarlightcenter.com
Het ligt aan de doorgaande weg en ik krijg Geer zover (hoewel hij moe is) dat we er even stoppen. Als er één iemand in staat is om te vertellen waar, wanneer en hoe we het Noorderlicht kunnen gaan zien, dan moeten we hier zijn.
Bij het bordje dat aan de huisdeur hangt staat dat we een afspraak moeten maken voor meer info, maar brutalen hebben de halve wereld zeggen ze wel eens, en ik bel toch een beetje aarzelend aan. Ik weet dat het centrum door een ouder Nederlands stel, Rob en Threes, wordt geleidt dus een taalprobleem zal het niet zijn. Als de deur door Trees wordt geopend, vertel ik wat we komen doen en dat we zo graag het Noorderlicht willen zien. Ik word meteen uitgenodigd om binnen te komen en ze begint enthousiast over hun beider passie te vertellen. Ze hebben in 2007 al hun bezittingen in Noord-Holland verkocht en hebben toen dit voormalige gemeenschapshuis gekocht en een centrum opgericht waar ze info-avonden geven over dit fenomeen. Van heinde en verre komen mensen hiernaartoe en zelfs reisorganisaties weten de weg naar hen te vinden. Dan wordt ook Geer naar binnen gehaald en Rob laat hem zien met welke apparatuur hij kan voorspellen wanneer en hoe goed het licht te zien is. Ik krijg de tip waar we vanavond de beste kans hebben om het Noorderlicht te gaan zien, maar we krijgen in ieder geval nog een sms’je áls het zo ver is.
Wat een geweldig vriendelijke mensen die met zoveel passie van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Wij komen er onverwacht binnenvallen en toch zijn ze meteen bereid om de tijd te nemen en info te geven. Met een gemeend “We hopen dat jullie het gaan zien” nemen we hartelijk afscheid.
Wij hopen natuurlijk ook dat we het vanavond eindelijk gaan zien......

Route: Stamsund-Valberg-Klepstad-Henningsvaer-Svolvaer-Laukvika
Gereden kilometers:127
Coördinaten slaapplek: N068°24,704’ O 014°33,219’

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Ik hoop dat jullie het vanavond zien. Succes en ook met het G-woord

Andrea en Wim 2021-09-11 23:03:55

Zal het dan eindelijk lukken .....tot het volgend reisverslag

Tilly 2021-09-12 07:17:13

Ik hoop wel dat jullie de pracht van t noorderlicht mogen ervaren. van de verhalen van mensen die t hebben mogen ervaren, moet t "overwelming" zijn..ik duim voor jullie

Helmi 2021-09-12 07:58:40

Spannend

yvonne beugels 2021-09-12 09:43:57

Bij het Noorderlicht is ook een geocache verstopt .......

René 2021-09-12 21:09:25

Ik duim voor jullie dat jullie dot mooie natuurverschijnsel mogen aanschouwen. Lijkt me indrukwekkend. En dan die Hollandse mensen die huis en haard verlaten om in Noorwegen een informatiecentrum te beginnen. Dan moet je wel echt bezeten zijn van dit licht. Maar nogmaals het lijkt me indrukwekkend en magisch als je het te zien krijgt. Ik hoop het zo voor jullie. Dan is alles compleet, lieve schatten.

Yvonne Sormani-Simons 2021-09-12 22:33:50

Hey bofkonten!!!! Wat een plaatjes weer hè !!! Kun je niet eens een stomme foto plaatsen, of zo .. het moet allemaal weer mooi, mooier en mooiste zijn ook hè ?!?! Geweldig ... .. groene lichten of toch groene mannetjes ?? Aan de apparatuur te zien, --> foto nr. 21 -lijkt het wel of ze communiceren met de "groene" lichten ... Ben benieuwd of er iets te zien was , is , horen ... wie zal het zeggen?? Baloe schijnt er meer van te weten ..- foto 22- het groene gras heeft schijnbaar ook iets te melden ....hij kijkt of hij alle geheimen al kent ....starend in de verte .. ... PS . in Brunssum is het ook mooi en groen !!!!! Als je nou hier was zou je het zien ...maar ja.. .jullie moesten weer zo nodig weg gaan hè ??? Stinkerds !! Ik geniet van jullie verhalen .... THNKS !!!

Nancy 2021-09-13 14:09:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.