Nog geen groen licht

Noorwegen, Stamsund

Vrijdag 10 september 2021| Carry
.
Er waren een paar dingen die we op deze reis wilden ervaren: Een voor ons, nieuw land leren kennen en ontdekken, elanden en orca’s zien en het Noorderlicht eindelijk eens kunnen bewonderen. Na een paar duizend kilometer rondreizen zijn we het over het land samen eens: dat is onbeschrijflijk mooi. De elanden hebben we nog steeds niet gezien, wel een kudde rendieren. En de orca’s zijn pas in deze wateren rond december te zien wanneer hele scholen haring zich hier in de winter verstoppen en deze dan het hoofdvoedsel vormen voor deze grote dieren.
En dan het Noorderlicht, dat hebben we dus in IJsland ook al een keer gemist. Een halve nacht zijn we toen opgebleven voor dit verschijnsel, maar helaas. De nacht erna waren we te moe om nog eens op te blijven en ‘s morgens hoorden we van een stel dat ook in het hotel verbleef, dat het die nacht zo prachtig mooi was geweest.
Hier op de Lofoten willen we het niet nog eens aan onze neus voorbij laten gaan, dus vannacht heb ik de wekker gezet om 23.59 uur. De “Aurora app” geeft aan dat het vannacht weleens kan gaan gebeuren. De verduistering van het dakraam laten we open staan en als de wekker afgaat, zien we meteen wat sterren maar helaas geen Noorderlicht. Ik zet de wekker weer een uur later om toch niks te missen en we vallen meteen weer in slaap. Maar ook een uur later is er nog steeds niets te zien en sukkelen we weer verder in slaap.

De morgen begint in ieder geval héél erg goed, de zon schijnt en het is zelfs zo warm dat we de deur kunnen open laten staan als we ontbijten. Voordat we verder naar het noorden trekken maak ik nog een flinke strandwandeling met Baloe die ook hier weer volop van geniet. De rondzwervende schapen hebben gisteren al kennis met hem gemaakt en trekken een sprintje de bergen in waar ze op veilige afstand toekijken.

En dan rijden we naar het 20 minuten verder gelegen Nusfjord. Het is een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen in Noorwegen en is door de Unesco aangewezen als proefproject om de traditionele Noorse architectuur te behouden. Bij de ingang naar het dorp staat een bord met een verwijzing naar de kassa, maar omdat we buiten het seizoen zijn is die, net als de vele andere bezienswaardigheden, gesloten. De huisjes waarin normaal oude ambachten zoals een zilversmederij, gewone smid, een rookhuis, bakkerij, botenhuis en een museum waar een film wordt vertoond over de visvangst en het maken van stokvis, zijn wel geopend maar er is niemand actief aan het ‘werk’. Het toeristenseizoen is nu echt voorbij, maar ook zonder dat is de wandeling door dit kleine dorp de moeite waard. Een paar kilometer buiten het dorp is een kleine haven. Het weer is nog steeds schitterend en we kunnen zelfs nog in een t-shirt buiten zitten.
Maar niets is zo wisselvallig als het weer hier. In Stamsund vinden we een leuke plek voor de nacht, meteen aan een fjord, maar inmiddels miezert het weer en is de wind ook nog eens behoorlijk fris. Onderweg hiernaartoe rijden we een ouder stel voorbij dat met hun bagage op een fietskar tegen de wind intrapt. “Wat een helden zijn dat,” zeggen we nog tegen elkaar. Wat schetst onze verbazing als we ze hier in het dorp weer tegenkomen. Het zijn Duitsers uit Rostock die al voor de 42ste keer door Noorwegen toeren, of met hun camper, of met hun auto en nu dus op de fiets. Ze zijn helemaal tot aan de Noordkaap gefietst, met een enkele keer een korte treinreis of ferry tussendoor.
Vandaag nemen ze de ‘Hurtigruten’, de postboot, die ze in 3 dagen naar Bergen brengt. Kosten: 1000 euro per persoon waarin nog niet eens de maaltijden zijn inbegrepen. Alleen al het ontbijt kost 54 euro per persoon. Maar dat vinden ze toch te gortig en ze nemen dan ook hun eigen boterhammetjes met kaas mee.
Ze hebben al over de hele wereld gezworven en dus ook al veel gezien, maar Noorwegen is en blijft toch het allermooiste, volgens hun. En ook wij hebben natuurlijk al het nodige gezien maar kunnen dit volmondig beamen.

Route: Flakstad - Nusfjord - Leknes - Stamsund.
Gereden: 64 km
N 68°07.432’. E 013°50.527’

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Wel verleidelijk, om ook een vis te gaan eten....

René 2021-09-10 20:44:56

Tot nu toe heb ik jullie stilletjes gevolgd… Maar Jeetje, wat is dit een sprookje…. Zo schitterend mooi! Ik kan daarom niet anders dan ook reageren op jullie verhalen en foto’s… Ik zit iedere dag te wachten op jullie berichtjes en ik ben heel blij dat jullie het ook zo goed hebben samen! Carry zal intussen wel uitgelegd hebben, waarom je op moet passen bij parkeerplaatsen! Maar aangezien je er al een aardig aantal duidelijk overleefd hebt, maak ik me voorlopig geen zorgen! Veel reisplezier en kom (nog niet te snel) veilig weer thuis! Ik geniet mee…! 😘😘😘

Katinka Vliegen-kessels 2021-09-10 20:59:21

een prachtig land, niet gedacht!!

anneke 2021-09-11 02:53:04

Ongelofelijk mooi. En zo te zien prachtig weer. 🙋‍♀️

Jeanny 2021-09-11 17:05:28

Als die vissen daar echt in t water zitten...brr. Ik heb ooit gedoken en ben erachter gekomen dat t echt niet mijn ding was. Maar als ik die onder water tegen was gekomen dan had ik na 1 x al nooit meer gedoken. En dat dorp...alsof je in de tijd terug bent gegaan...boh..prachtig.

Helmi 2021-09-12 07:57:08

Met de fiets door Noorwegen, dat is lef zeg. Wel heel apart. Wat een leuk dorp met die bonte houten huisjes in een omgeving van bergen en meren. Geweldig!! Jammer dat jullie het noorderlicht niet hebben gezien, wie weet hebben jullie toch nog een keer geluk. Lijkt me magisch.

Yvonne Sormani-Simons 2021-09-12 22:20:09

Prachtig land. Jammer dat jullie het Noorderlicht nog niet gezien hebben. Dat museumpje, is dat geen meldkamer ?

Herman 2021-09-14 08:34:58
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.