Eind goed al goed

Oostenrijk,

Hallo allemaal!

De hitte heb ik vannacht redelijk overleeft. Vroeg wakker daardoor was ik wel. Je hoorde andere mensen uit hun kamer gaan en de deur dicht trekken 's ochtends. Omdat ik redelijk had geslapen twijfelde ik of ik wel nogmaals moeite moest doen om mijn geld terug te krijgen. Ontbijt wilde ik niet nuttigen, zodat ze niet achteraf kunnen zeggen van ja maar je hebt wel ultiem gebruik gemaakt van alle faciliteiten. Ik ga liever confrontaties uit de weg dan dat ik ze aanga, maar het gevoel dat ik me niet prettig voel hier, beïnvloedt mijn vakantie. De gedachte: het liefste ga ik nu regelrecht naar huis dan heb ik dit gezeik allemaal niet, heeft ook de revue gepasseerd. Maar het heeft natuurlijk geen zin om zo mijn vakantie af te sluiten.

Ik ging al vroeg naar de receptie toe (8.15 uur) zodat als dit nog lang ging duren dat ik tenminste nog iets aan mijn dag heb. Bij de receptie stond een dame die er vriendelijk en professioneel uitzag. Dit zou best eens de manager kunnen zijn. Ik gaf aan dat ik graag mijn geld terug wilde in verband met met diverse klachten en dat ze me gister geen geld terug konden geven en me aangaven vandaag terug te komen. Daarop antwoorde ze dat ze wel ventilatoren hadden. Kom je een beetje laat mee, vrouwke. Deze vrouw wist niet zo goed wat ze moest doen. Ik merkte dat ze zelfs een beetje ongemakkelijk werd en liet zien dat ze slecht om kan gaan met klachten. Ze vroeg of ik inderdaad had geboekt via booking.com. Ja dat klopt. Ze liep weg naar waarschijnlijk haar manager en kwam even later terug. "Je moet contact opnemen met booking.com om je geld terug te krijgen". Belachelijk zei ik. Ik heb gewoon hier betaald gisteravond. Als ik inderdaad via booking.com had betaald en ze had de virtuele creditcard nog niet belast, was dat een ander verhaal. Weer ging ze naar die manager. En weer kwam ze terug met het verhaal dat ik het moest regelen met booking.com. Oké prima als je dat zo graag wil.

Ik ging terug naar mijn kamer. Eerst heb ik geprobeerd om via de chat contact te maken met de klantenservice, maar dat werkt voor geen meter. Voor bellen moest ik eerst een netwerk selecteren. De Duitse klantenservice kreeg ik niet te pakken, dus moest ik maar de Nederlandse bellen. Kost me straks weer klauwen met geld dacht ik, maar dat zal dan wel weer. De Nederlandse lijn was niet beschikbaar, as always, maar gelukkig had ik vrijwel iemand er aan in het Engels. Ik heb mijn hele verhaal gedaan over dat ik 3 kamers heb gekregen, dat het nog steeds niet goed is, dat de service echt beneden pijl is en dat ik voor mijn gevoel verplicht hier heb geslapen (want anders betaalde ik 300 euro hier en 300 euro daar), omdat ik gisteravond mijn geld niet terugkreeg. Die man van booking.com snapte volledig mijn frustratie en probeerde het ook zo te verwoorden waarmee hij de receptionisten kon overtuigen van mijn gelijk en mijn recht op teruggave. Hij kon mij niet beloven of ik een full refund kon krijgen, maar hij ging het wel proberen.

Hij heeft het hotel gebeld. Daarna belde hij mij terug. Er stond Singapore dus was eerst een beetje huiverig met opnemen. Hij vertelde me dat de receptionisten wilde dat hij een mail stuurde. Ik zeg wauw dat is echt belachelijk dat ze niet aan de telefoon een beslissing maken. Hij vroeg me nogmaals voor een korte omschrijving van mijn redenen om een full refund te willen. Daarna heeft hij als het goed is een mail gestuurd naar de receptie.

Ik wachtte en wachtte op reactie via booking.com. Waarom moet dat zo lang duren? Oké ik wacht wel tot 11 uur dan. Maar begin ook honger te krijgen en wil niet al te lang wachten omdat ik ook nog iets van Wenen wil zien behalve dit vreselijke hotel. Om 10.20 uur zag ik toevallig op mijn booking.com dat ik een annulering kon aanvragen voor dit hotel. Ik heb daarop geklikt en je krijgt dan een melding: "wilt u echt een gratis annulering aanvragen" Ja dat wil ik echt. Je moet dan een reden opgeven waarom je graag je geld terug wil. Nou dat lijkt me wel duidelijk nu wat ik daar heb ingevuld haha. 250 tekens waren daar eigenlijk te weinig voor.

Rond 11 uur had ik daar nog steeds geen reactie op ontvangen. Wat zijn dat voor idioten beneden. Je kijkt toch ook in je mailbox? Ik was het zat. Ik zit hier letterlijk in mijn hotelkamer te wachten op een reactie. Waar ben ik dan in vredesnaam mee bezig?

Ik ben naar beneden gelopen en heb letterlijk gevraagd: "Did you already make a desicion?" Ze kijkt me aan alsof ze niet weet waarover ik het heb. Ik vraag haar heeft booking.com je niet gebeld? Jawel, maar ze zouden een mail opstellen. Ik zeg heb je die mail dan nog niet ontvangen? Lijkt me een beetje vreemd dat ze én de mail van booking.com én mijn request voor kwijtschelding van de kosten allebei niet heeft ontvangen. Maar ik houd me van de domme, ondanks dat ik weet hoe het in elkaar steekt natuurlijk. De manager scrolde door de mailbox en was opeens van oh i see. Ja ja luie donder, die mail is al zeker 1.5 uur oud. De manager gaf aan dat ze me enkel de laatste 2 nachten kon teruggeven. Ik ben boos geworden en heb gezegd dat ik het niet normaal vond aangezien ik gister al aangaf dat ik niet wilde blijven, maar ik gebleven ben omdat ik mijn geld niet kreeg. Ze zei ik begrijp je, ik zal mijn collega daar ook op aanspreken, maar ik kan je alleen die twee nachten teruggeven, u heeft tenslotte ook al gebruik gemaakt van het ontbijt. Ho wacht, ik heb helemaal geen ontbijt genomen en nogmaals ik vind het niet kunnen dat ik nu betaald heb voor een overnachting die ik niet wilde. Je gaat me die 320 euro teruggeven, heb ik meerde malen herhaalt. Dan geen me maar 300 euro terug als je me geen 320 euro kan geven. Nee dat kon ze echt niet doen want dat wat in het verleden was kon niet meer teruggedraaid en teruggegeven worden. Ze bleef maar zeggen dat het niet ging. Ik bleef maar zeggen dat ik 300 euro dan terug wilde. Ik werd er moe van en zei oké prima dan op z'n minst die 2 nachten, dan praat je met je collega en dan kom ik morgen wel weer terug. Dat ging ze dan al voor me regelen. Even later kreeg ik een factuur van haar en zei ze ik heb alles terug overgemaakt op de rekening waarmee je gister hebt betaald. De factuur zag er een beetje vreemd uit dus geloofde het niet echt. Ik heb het even doorgestuurd naar pap maar die zei ook jawel het worst teruggestort op je maestro als het goed is. Wauw waar dat klagen dan niet goed voor is geweest... een gratis overnachting! Eind goed al goed.

Het duurt echter nu wel maximaal 30 dagen voordat ik het volledige bedrag weer op mijn rekening heb staan, maar begreep ook dat ze me dit niet contant konden geven.

In ben gelijk gaan uitchecken en vertrokken naar het nieuwe hotel. Daar werd ik vriendelijk verwelkomd door een meneer. Ik vroeg naar de prijs voor 2 nachten met ontbijt. Hij vroeg of ik al ergens online een prijs had gezien. Ja op booking voor 230 euro. Hij gaf me aan dat ik beter via hun site kon boeken. Als hij voor mij een reservering zou maken zou dat ook duurder zijn. Dat lukte totdat er stond dat ik een creditcard nodig had. Ja die heb ik niet. Hij gaf aan dat ik daar 4242 4242 4242 4242 kon invullen, maar dat pakte hij niet. Ik heb pap toen geappt, dat was uiteindelijk niet meer nodig. Die man heeft me geholpen. Uiteindelijk heb ik met dat fake creditcardnummer een reservering gemaakt voor 200 euro voor 2 nachten. Scheelt me weer 30 euro met booking.com.

Ik heb gelijk gevraagd voor een rustige kamer aangezien het hotel aan een best wel drukke weg ligt. Hij kon mij een kamer geven aan de zijkant of aan de achterzijde dan. Doe maar achterzijde, mocht het me niet bevallen dan kom ik ruilen. De kamer die ik kreeg was wat kleiner dan ik gister had gezien, dat gaf die meneer ook al aan, maar het was perfect! Oh ik was zo blij. Eindelijk af van al die ellende. Eindelijk weer genieten! Foto's toegevoegd van mijn nieuwe kamer.

Ik heb me even ingesmeerd en ben toen vrijwel meteen op pad gegaan. Eerst aan de overzijde van mijn hotel wat water en ontbijt (kaiserbrötchen en salami) gekocht. Daarna ben ik doorgelopen naar het centrum. Ik had nog gevraagd of een Vienna card handig was of dat het naar het centrum ook te lopen is. Een vienna card is een openbaarvervoerkaart. De receptionist gaf aan dat het ongeveer 20 minuten lopen is naar het centrum. Aan de overzijde zou ik een goedkopere ov-kaart kunnen kopen. Ik heb het maar even gelaten zoals het is, mocht ik het nodig hebben dan weet ik dat ik ergens aan de overzijde moet zijn.

Vanaf de Billa is het gewoon een en al rechtdoor lopen. Dan kom ik uit bij het Stadtpark. Ik heb een boekje over Wenen meegenomen vanuit Nederland en besloot om vandaag een tour te maken door de oude stad. Maar eerst neem ik een brunch in het park. Ik zoek een goede schaduwplek in een vol park want het is al 28 graden om 13.00 uur.

De tour begint bij de Stephansdom, dus vanuit het park moest ik nog een stukje lopen. Ik had de kerktoren al eerder gezien, maar nu ik er bijna was en tussen huizen liep, wist ik even niet of ik wel goed liep. Ah gevonden! Oh ik ben niet de enige die naar de dom komt kijken. Je kan er net als in Praag gratis naar binnen, wil je meer zien, dan heb je een ticket nodig. Ik hield het vandaag bij de gratis toegang. De Stephansdom is een gotische kerk die dateert uit de 12e eeuw!

Op de hoek van het plein waar de Stephansdom staat ligt een roze Manner winkel. De Manner Schnitten (soort penny-wafels), zoals dat genoemd wordt, zijn voor Oostenrijkers als stroopwafels voor Nederlanders. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik dacht dat Milka de typische stroopwafel van Oostenrijk was. Ik ben hier overigens niet naar binnen gegaan. Er lag gisteren in dat vreselijke hotel een Manner op mijn kussen, dus die heb ik meegenomen.

Ik loop verder door de winkelstraat en kom uit op de Neuer Markt. Hier is ergens het graf van Sissi (Elissabeth in Bayern) lees ik in mijn boekje. Oh hier is een kerkje, ligt ze in dat kerkje dan? Het kerkje is een beetje verlaten en ik zie zo snel geen tombe. Ik ga weer naar buiten en zie dat ik net langs het museum ben gelopen. Binnen staat dat het 7 euro kost voor studenten onder 26 jaar om het graf van Sissi te zien. Ik vraag of het serieus alleen het graf van Sissi is voor dat geld. Maar het blijkt een keizerlijke begraafplaats te zijn waar de overblijfselen van keizers en keizerinnen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk liggen opgebaard. Ik dacht dat het een begraafplaats zou zijn, maar kwam beneden uit in een of andere gang met alleen maar doodskisten. Ik werd er een beetje naar van. Lijkt wel een mortuarium. Ik kom hier niet voor dark tourism, ik kom hier voor een stukje geschiedenis! Geen idee van welk materiaal die kisten zijn gemaakt maar het maakte de plek nog grauwiger. Het idee dat hier lichamen liggen van 400 jaar geleden komt harder binnen dan dat dit zou zijn op een begraafplaats.

In mijn boekje staat dat het graf van Sissi gelijk opvalt en dat er dagelijks bloemen worden gelegd. Aan het einde van de gang is een groep studenten die een rondleiding krijgt in het Duits. Ik snap er de ballen van en pik slechts enkele dingen op. Ze staan bij een stenen tombe die erg opvalt tussen die ijzeren kisten. Ah dit moet van Sissi zijn. Ze heeft wel een mooi graf in vergelijking met al die anderen. Die overigens ook mooie versiersels erop hebben. Ik liep verder langs nog meer doodskisten. Zo'n 150 hebben ze hier. De informatieborden erbij gaven aan wie in welke kist lag en wie ze opvolgen. Maar dat was allemaal in het Duits. Ik had dus geen idee wat er nou verder dan zo speciaal was om te zien of extra bij stil te staan. 7 euro voor alleen Sissi dan... Op het einde van de tour lagen informatieboekjes. Ik nam een Engels boekje, omdat ik toch wel benieuwd was naar meer informatie over die andere graven. O wacht, die tombe was niet van Sissi! Die tombe was van Maria Theresa. De doodskist van Sissi vond ik daarentegen dan niet zo bijzonder. Is maar goed dat ik achteraf zo'n boekje heb gepakt anders gaf ik jullie verkeerde informatie haha!

Ik vervolgde mijn route en kwam weer uit bij de winkelstraat. Tussen de winkelketens ligt Lobmeyr. Ze zijn wereldberoemd door hun kristallen kroonluchters. Ja ik leer dit ook alleen maar uit een boekje. En op de 2de etage van deze winkel is een klein museum waar je kristallen kroonluchters en glaswerk kan bekijken. Ik voelde me zeer underdressed in deze winkel, maar ik vond het eigenlijk wel grappig om dit te bekijken terwijl ik anders er langs zou lopen. Dat ze vroeger hofleverancier waren van de keizer zie je goed terug in de prijzen voor een kristallen kroonluchter (zie foto).

De route ging verder naar museum Albertina. Een museum van grafische kunst. Daar heb ik even op het bankje gezeten en een Tsjechische appel gegeten. Daarna ben ik doorgelopen naar de Burggarten. Ook daar was het gezellig druk. Ik werd ingehaald door een 5 tal fietsers die Nederlands spraken. Ik heb een vrouw aangesproken en gevraagd waar ze die fietsen had gehuurd. Ze had een tour gaf ze aan. Ik heb een site gekregen van de enige Nederlandse fietstour in Wenen. Mogelijk dat ik daar nog gebruik van ga maken, want ik merk dat ik niet alles zal kunnen zien in deze korte tijd. Ik wil namelijk ook graag nog naar Schloss Schönbrunn (het zomerpaleis van Sissi).

Ik vervolgde mijn weg langs de Wiener Straatsoper. Het is een concertgebouw waar dagelijks nog opera- en balletvoorstellingen zijn. Daar werd ik aangesproken of ik misschien interesse had in een Mozartconcert. Als Mozart nog had geleefd wel, maar nu niet.

Een stuk verderop kom ik uit op de Franziskanerplatz. Ik zie dat daar al stoelen klaar staan voor een buitenconcert of iets dergelijks. Ik moet dringend naar een toilet en zie paar restaurantjes. Eerlijk gezegd heb ik geen zin om iets te nuttigen om naar het toilet te kunnen. Ik zie een klein Frans ogend café, letterlijk met de naam Kleines Café. Daar zullen ze dan ook vast een kleine wc hebben. Ik kon zo naar het toilet. En ja klein was ie. Aan dit plein ligt een kerkje uit 1603 met het oudste orgel van de stad. Dat moest ik natuurlijk even zien. Zodra ik dan weer buiten zou komen dan zou er misschien een concert plaatsvinden. Niet veel later als dat ik buiten kwam was er een optreden van muziek met toneel. Het was een soort straattheater want na even lopen gingen ze weer optreden. Vlakbij het Mozarthuis traden ze op met wat bekendere liederen.

Uiteindelijk kom ik weer terug in het Stadtpark uit. Daar neem ik even rust en twijfel ik of ik nog de route verder af zal lopen. Het is al bijna 17 uur. Op de grote straat van het hotel naar het Stadtpark had ik al gezien dat dineren hier niet zo moeilijk gaat zijn als in Praag. Het is sowieso makkelijker met betalen en dergelijke. Het enige waar ik nog aan moet wennen is dat ffp2 mondmaskers verplicht zijn in supermarkten, drogisterijen en openbaar vervoer. En dat met 28 graden!

Ik besluit daarom ook maar om langzaamaan weer terug te keren richting het hotel. Onderweg heb ik gedineerd bij Rochus. Het was daar vanmiddag al druk en nu weer. Ze hadden al tafels vrijgehouden voor mensen die gereserveerd hadden, maar konden voor mij een tafel vrijmaken tot 18.30 uur. Een bezoek aan Oostenrijk is niet compleet zonder het eten van een Wiener Schnitzel. Dus ik kreeg er 2 op mijn bord gegooid. Ik had berehonger en heb dan ook bijna alles opgegeten. Daarna zat ik vol. De rekening bedroeg 25.80 euro. Wiener Schnitzels zijn in Oostenrijk voor mijn gevoel altijd wel een van de duurste dingen op de kaart. Ik heb er in ieder geval van genoten.

Na het avondeten ben ik nog even naar de Billa gegaan voor water en een zakje chips. Die aarbeien zagen er overigens ook heerlijk uit. Vervolgens ben ik de weg over gestoken naar het hotel. Gelijk heb ik voor jullie deze blog getypt.

Dadelijk ga ik even douchen en dan weer op tijd slapen.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Fijn dat het toch goed gekomen is, je hebt vandaag toch al een hoop gezien, ben benieuwd wat je morgen gaat doen groetjes Marja

Marja 2022-05-19 21:45:14

Ik houd hier zo van! Benieuwd naar morgen😊❤️

Megan 2022-05-19 22:48:51

Kon niet slapen Toen zag ik je blog Denk verhaaltje lezen voor het slapen 🛌 Maar het is niet slaap verwekkend Op m’n gemak foto’s bekeken en toen gelezen Gelukkig geregeld dat je geld terug komt Benieuwd of je Mozart als hij nog leefde wel leuk gevonden zou hebben 🙈🙈 Slaap ze 😴😴

Jose 2022-05-20 01:06:53
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.