Say yes to the dress

Nepal, Kathmandu

Namaste!
Elina had mij laten weten dat ik lopend naar kantoor moest gaan en dat zij met de lokale bus zou komen, want haar scooter had wat problemen. Ik stelde me daar op in en paste daarop mijn schema van opstaan aan. Als ik lopend ga moet ik namelijk altijd wat eerder weg. Ik was bijna klaar om te gaan toen ik opeens een appje kreeg dat Elina mij toch met de scooter zou komen halen. "i'll be there in 15 to 20 minutes, get ready" Okay ik moest dus echt op tijd daar zijn van dr, maar dat ben ik meestal ook wel. Toen ik bij de hoofdweg aankwam bleek weer dat ik net zo als altijd nog 10 minuten op Elina moest wachten. Op kantoor gingen we gelijk even samen naar de bank. Ik moest de papieren aannemen, want Elina krijgt altijd hele erge zweet handen. We liepen terug naar kantoor en gaven de formulieren aan Chitra. Chitra vulde ze in en Elina kon weer terug naar de bank.
Ik heb vandaag gewerkt aan het bedenken en maken van Facebookposts.
's Middags zijn Elina en ik Chowmein gaan eten. Dit keer niet spicy voor mij maar voor Elina zat er teveel chilipepers in.
Terug op kantoor hadden we nog een werkoverleg. Chitra heeft ons het programma van Explore voorgelegd en ons verteld wat er te wachten staat, want we moeten natuurlijk wel bekend zijn met het programma.
Daarna is Elina weg gegaan omdat ze nog iets moest regelen voor haar bruiloft, haar telefoon die ze laatst had gehaald (de camera werkte niet ofzo) etc.
Anusha was samen met haar neef om 16:45 uur op kantoor en we zouden samen met Elina voor een feestjurk voor mij gaan kijken die ik dan draag op de bruiloft van Dev en Elina. Anusha zei dat ze vandaag al superveel had gelopen dus dat ze eigenlijk met de riksja naar de winkel wilde. Haar neef wist waar je een kurta kon kopen. Ik zei al dat we niet met 3'en in éé'n riksja konden en dat bleek maar weer eens. ik zei dat anusha wel op onze schoot kon, maar dat vond ze zelf niet zo prettig. Dus we hebben 2 riksja's genomen. Die bankjes hebben wel een erg goede vering.. had t gevoel dat ik soms gewoon 20cm de lucht in vloog. We waren bij de winkels aangekomen (vlakbij Chhetrapati) en betaalde de riksja's. Natuurlijk hebben ze hier hele mooie jurken maar ik wilde graag een jurk vinden die ik in Nederland ook nog aan kan. De eerste winkel was niks voor mij, die mensen hadden ook niet zo veel in mijn maat. De volgende winkel had echt tot het plafond hoog (lijkt misschien hoog maar de plafonds hier zijn laag haha) stapels met jurken. Sari's en Kurta's. Omdat mijn borstomvang nogal groot is en mijn schouders breed is het best moeilijk om wat te vinden. Een vrouw pakte allemaal jurken uit de stapels. Er zat een hele mooie blauw met beige bij. Bovenstuk was beige en dan de rok van de jurk blauw. Alleen de scheidingslijn hoort bij je taille te zitten, maar zou bij mij midden op mijn borst eindigen. Tja probleem 3 was namelijk dat ik een stuk langer ben. Andere jurken vond ik niet mooi of juist te druk. Terwijl de neef van Anusha belde met Elina om uit te leggen waar we waren paste ik een sari. Een sari is eigenlijk niets meer dan een stuk stof dat wordt omgewikkeld. Ik kreeg eerst een blauwe met beige sari omgewikkeld en het zat erg apart. Ik voelde me net iemand in een zeemeerminsjurk. Het laatste stuk wordt over je schouder geslagen en dit leek mij ook niet echt handig, want ik weet dan dat ik net als mijn bh-bandjes dit elke keer moet ophijsen. Bovendien moet er onder een sari een soort van croptop onder. Daar heb ik het figuur niet voor.
Elina en Dev waren ondertussen gearriveerd en ik kreeg nog een andere sari omgewikkeld. Deze was echt echt echt oerlelijk! Elina heeft daar nog een foto van gemaakt. Daarna werden er nog stofjes uit de kast getrokken. Deze zijn nog niet als kurta gemaakt. Hiervan heb ik er uiteindelijk ene uitgekozen. Namelijk de perzik kleur! Ik kon verder nog kiezen uit lichtblauw die een beetje fel was en een hele lichte beige die erg raar zou staan bij mijn huid. Ik heb uiteindelijk 3500 rupies betaald, want Anusha versprak zich anders kon ik hem voor 3000 rupies meenemen. Elina zei dat het goedkoper is om de kurta te laten maken in Kirtipur, dus ik ga woensdag met haar en Anusha naar een winkel daar. Daar zullen ze mijn maten opmeten en de kurta maken. Ook kan Anusha daar voor een feestjurk kijken, want we waren nu eigenlijk alleen voor mij gaan kijken. Anusha zei dat ik daar voorrang op had. Nadat ik geslaagd was gingen we buiten even bespreken wat we gingen doen. Ofja dit ging volledig in het Nepalees en ik verstond er geen woord van. Ik vond het voor het eerst een beetje vervelend dat alles in het Nepalees werd gezegd. Niet alleen hier buiten de winkel maar ook gewoon het hele uur dat ik binnen ben geweest. Anusha en haar neef gingen weg. Dev, Elina en ik gingen nog even kijken voor schoenen, maar dat waren alleen rode feestschoenen, die meer op pantoffels leken. Ik heb uiteindelijk besloten nog even te wachten met schoenen, oorbellen etc. Dan kan ik nadat de kurta klaar is nog even passen met mijn Afrikaanse slippers en even kijken of dat eronder staat. Zo niet dan koop ik snel even simpele slippers.
Dev heeft mij afgezet bij de supermarkt ondertussen dat Elina richting huis zou lopen. Ik had haar aangeboden dat ze ook bij mij thuis kon slapen, maar morgen komt de priester ofzoiets want ze moet gaan biechten als ik t goed begreep. Dat doen ze als er iets ergs is gebeurd in de familie.
Bij de supermarkt heb ik even groente, fruit, vlees, brood en koekjes gehaald. Daarna ben ik naar huis gelopen. Ik was om 19:00 uur thuis, nog voor het donker en nog voor het zou gaan regenen. Want de lucht zag er erg grauw uit.
In mijn appartement heb ik even eten gekookt: pasta, worst en wortel. Daarna heb ik gewoon op mijn telefoon social media etc. Ik had mijn laptop op kantoor gelaten, dat is ook de reden waarom deze blog vandaag pas online staat, omdat ik niet met mijn laptop naar de winkel wilde, omdat ik al van te voren bijna zeker was dat we hier in de buurt zouden gaan kijken voor een kurta. Deze buurt is namelijk "het winkelcentrum" van de lokale bevolking. Je snapt dan ook wel dat het poepiedruk is voor zo'n dichtbevolkte stad. Ik kan dan niet met een vrijwel nieuwe laptop in mijn tas over straat, want binnen 2 seconde ben ik hem dan kwijt. Bovendien is die tas ook wel zwaar.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.