Moormuseum Emsland

Duitsland, Heseper Torfwerk

Vanmorgen koud en wind. Vanmiddag regen. Dat waren de voorspellingen en die kwamen uit. De fietsen blijven onder de luifel.
We gaan met de auto naar het veen museum in Geeste en rijden slingerend door de veen gebieden terug.

Het was wel aardig om te leren dat de Duitsers eigenlijk niet wisten wat ze met het veen aan moesten. De boeren branden de bovenlaag er af en konden dan een paar jaar graan verbouwen. Daarna groeide er niets meer voor een jaar of tien. En de rookwolken van het afbranden gaven klachten tot Hamburg en Hannover aan toe.

Pas toen de Nederlanders zich ermee gingen bemoeien en turf gingen steken werd deze streek economisch interessant voor Duitsland.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Genoeg te zien dus ondanks het weer.

Paula 2023-04-15 17:11:27

Hallo jongelui! Bij jullie rot weer, hier hetzelfde, wel zon, maar het was zeer winderig en de temperatuur laag! Toch stoer op de fiets gestapt om even nr het RosaSpier te gaan, om tickets te kopen voor een optreden van Lenny Kuhr, volgende week zondag. Ik was net op tijd nog 2 kaartjes te scoren, de zaal zit nok vol! De voorstelling begint om 15.00 u, voorafgaand is er een lunch en een glaasje prosecco. Ik ga met een nichtje, we laten ons verwennen! Terug fietsend nr huis, kwam ik een vriendin tegen, samen buiten bij het Bonte Paard koffie gedronken. Het was gezellig maar bere koud! Wens jullie een fijne zaterdag avond en een goede zondag toe! Groetjes Frances

Frances 2023-04-15 17:18:15

Hoe zou deze mooie,afwisselende natuur eruit zien met een lekker zonnetje.??

Ingrid 2023-04-15 17:53:14

De Duitser waren laat met het ontdekken van het turfsteken maar daarna zeer voortvarend met het aanwenden van de beschikbare techniek !!

Gosse en Marijke 2023-04-20 15:48:05
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.