Lausitzer Seenland

Duitsland, Senftenberg

We fietsen 62km door dit gebied met vele meren. Oorspronkelijk zijn het allemaal bruinkool afgravingen.

Men wil er nu een groot gebied voor waterrecreatie van maken. Maar dat is moeilijker dan je denkt. De meren lopen vol met grondwater dat heel veel ijzer en zwavel bevat. Er zijn daarom grote installaties gebouwd om het water te reinigen.

Met kanalen worden de meren onderling verbonden. Door hoogte verschillen is dit niet eenvoudig.

De Senftenbergersee is nu wel klaar voor recreatie. Aan de overige wordt nog hard gewerkt. Gelukkig zijn de prachtige fietspaden rond de meren al wel klaar.

We fietsen langs de volgende meren:

Senftenbergersee
Groszraschenersee
Sedlidzersee
Partwirzersee en de
Geierswaldesee

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Ik was zo'n 10 jaar geleden in dit gebied, toen de bruinkoolwinning nog in handen was van Vattenfall. Het kantoor was in Cottbus, en heb toen een aantal meren gezien die van de oude wingebieden gemaakt waren, maar bijv. de Sedlizergrabe was toen nog volop in bedrijf. Hele dorpen werd verplaatst als de afgraving er in de buurt kwam, en een aantal kilometers verder weer steen voor steen herbouwd. In het kader van CO2 reductie policies besloot Vattenfall de exploitatie te staken, en verkocht de onderneming aan een Tsjechisch bedrijf. Ik neem aan dat er nog steeds bruinkool gewonnen wordt, en ben benieuwd of de volgelopen groeves echt zoveel watertoerisme lokken als werd voorspeld; ik zie op jullie foto's geen enkel bootje, of is het water nog te vuil ???

Emil 2019-08-14 16:28:32
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.