Dien Bien Phu en Lai Chau

Vietnam, Thành phố Điện Biên Phủ

Eerst kort wat geschiedenis. Vietnam ( en Laos en Cambodja) was vroeger een colonie van Frankrijk. Tijdens WO2 waren de Fransen druk met andere dingen. Maar in 1946 keerden ze terug naar Vietnam. De arbeiderspartij, de enige partij in Vietnam, besloot dat er een einde gemaakt moest worden aan de Franse overheersing. De Fransen verstevigden hun positie door een vliegveld en hun militaire hoofdkwartier in de laagvlakte bij Dien Bien Phu te bouwen. Onbereikbaar voor de Vietmin, het leger van Vietnam, dachten ze. Maar ook onbereikbaar voor de Fransen zelf. Alles moest door de lucht worden aangevoerd.
Een paar heuvels werden door de Fransen als bunker gebruikt ter verdediging.

De Vietmin bedacht dat de bergen rondom de laagvlakte perfecte posities waren ook met grof geschut aan te vallen. Met man en macht zijn ze maanden bezig geweest om het geschut op die berg toppen te krijgen. Soms werd alles in onderdelen omhoog gedragen. China en Rusland zorgden voor voldoende munitie.

In 1954 begon de aanval. De startbaan werd als eerste vernietigd waardoor de Fransen waren afgesloten van de buitenwereld. Na 55 dagen gaven ze zich over ( 7 mei 1954).

Dien Bien Phu is dus een soort tweede Waterloo voor de Fransen. Voor de Vietnamezen erg belangrijk.

Wij bezoeken eerst het enorme museum, de A1 bunker en de bunker van Franse bevelhebber.

Daarna rijden we door de bergen naar het noorden naar Lai Chau. En stad die sinds 2007 enorm is uitgebreid. Heel veel nieuwe kantoorgebouwen. Woningen zouden er ook moeten zijn maar die hebben wij niet gezien.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.