Reizen, regen en Fort Hackenberg...

Frankrijk, Kédange-sur-Canner

Het was onze laatste dag bij Didi en Maarten. Wat een leuk en gezellig verblijf was dat. Echt een aanrader. Nadat we weer een uitgebreid ontbijt hebben gehad en de doos met wijn, samen met onze tassen, is ingeladen, gaan we richting Veckring. Daar ligt Fort Hackenberg. Het naar zeggen grootste fort van de Maginotlinie. Aangezien we daar pas om kwart over twee aan moeten treden voor de Engelstalige rondleiding, doen we rustig aan. In de omgeving van Veckring aangekomen proberen we een lunchplek te vinden. De één is vol, de ander gesloten. Dan komen we aan bij een restaurant waar ook onze overnachtingsplek is. De meneer aan de balie roept dat het vol is, geen plek meer en lootst ons dan toch naar een tafeltje. Hij geeft het tafeltje een nummer en moppert nog even door. Ook tegen nog wat mensen die gelijk met ons binnen zijn gekomen. Nou ja, het zal wel.

Ik bestel een ceasar salade en Willem kalfsniertjes. Het komt evengoed vrij snel. Krijg ik me daar toch een bak met groenvoer! Niet te geloven. En het was ook nog als entree benoemd. Nou, dat moet ik voor het avondeten toch echt anders doen. Na betaald te hebben en gevraagd te hebben of ik kon reaerveren voor die avond, kreeg ik meteen de sleutel van d3 kamer mee. Het is een soort motelidee dus we kunnen voor de deur parkeren.

Maar eerst naar fort Hackenberg.

Ouvrage Hackenberg is een van de grote vestingwerken (gros ouvrage) van de Maginotlinie. Het bevindt zich op ongeveer 20 kilometer ten oosten van Thionville in het departement Moezel bij het dorp Veckring op de Hackenberg (343 meter). Het ouvrage maakt deel uit van de verdedigingssector van Boulay en bevindt zich tussen het gros ouvrage Billig en petit ouvrage Coucou.
Gros ouvrage Hackenberg is samengesteld uit 17 gevechtsblokken; 18 artilleriestukken en ongeveer 10 kilometer onderaardse gangen (tussen de 25 en 30 meter diep).

Dit is een korte samenvatting van het fort. Maar hij is immens groot.

Na een gedoe bij de ingang met het splitsen van een Franstalige en een Engelstalige groep, gaan we op weg. Het bezoek heeft ruim 2,5 uur geduurd met binnen een temperatuur van 12 graden. Ach, buiten regende het al de hele dag dus wat maakt het uit. Het mooie was wel dat je met een treintje van de wne kantvan het fort helemaal naar de andere kant gaat en ook weer terug. Tussendoor nog wel een trap van 144 treden omhoog naar de geschutskoepels en naar buiten en ook weer met dezelfde trap naar beneden. Er is weer goed aan de conditie gewerkt.

Het is een hele interessante tour met heel veel informatie. Dat moet allemaal nog maar even zakken. Nu bij het hotel even voor de kamer zitten en straks weer eten in hetzelfde restaurant. Het was weer een vol maar mooi dagje. Foto's van het eten volgen nog🤣.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.