De Xhosa van Coffee Bay

Zuid-Afrika, Coffee Bay

Heerlijk uitgeslapen en een relaxt programma vandaag. Na het ontbijt hebben we vanaf de veranda dolfijnen gespot. Ze kwamen met grote groepen langs de kust. Machtig mooi om te zien. In de verte een enkele walvis maar voornamelijk de dolfijnen. Om half 1 gaan we met de 4 x 4 op pad. Onze gids brengt ons naar verschillende uitzichtpunten over de zee en de kustlijn. We kijken bij de kleine hole in the wall en daarna naar de grote hole in the wall. Daar komen we ook de Duite motorrijders uit ons hotel tegen. Na ruim twee uur te hebben rondgereden en te hebben genoten van het uitzicht zijn we terug in het hotel. Jacco kleed zich snel om en we gaan even naar het strand voordat onze tweede excursie begint. Ik ga walvissen en dolfijnen spotten en Jacco waagt zich in de Indische oceaan.

Om half 2 gaan we ons melden en onze gids komt er aan. Lungile is een jongen die hier in het Xhosa dorp woont en hij loopt met ons door het dorp en laat wat plaatsen zien uit zijn eigen jeugd. Hij verteld ons over de traditie van het Xhosa volk, de besnijdenis, en hoe het in zijn werk gaat. Het is een heel lang proces wat ik hier niet helemaal uit zal schrijven. Ook verteld hij over de waterputten die er allemaal zijn neergezet door de regering. In 2004 zijn er veel mensen gestorven door cholera omdat ze geen schoon water hadden. Dat is nu gelukkig anders. We kijken in een winkeltje en gaan bij de moeder van Lungile langs. Zij is een soort van medicijnvrouw. Zij zorgt voor de kruiden die nodig zijn voor de Xhosa. Xhosa maken zo min mogelijk gebruik van de moderne medische wetenschap. Wij stellen wat vragen aan de moeder die door Lungile vertaald worden. Een bijzonder ervaring dat we in hun huis mochten zijn.

Hierna gaan we via een andere weg weer richting het hotel. Maar niet voordat we in de lokale pub zijn geweest. Een donker hol waar een groot hekwerk middenin ons scheidt van een gigantische drankvoorraad. Dit is de plek waar de Xhosa op zondag zich gaan bezatten. Voor 6,5 rand krijgen we een soort van melkpak waarin het lokaal gebrouwen bier zit. Dit moet geschud worden en dan opgedronken. Jacco gaat dit natuurlijk uitproberen. Ik vind het maar raar spul en het is niet lekker. Een soort melkachtig bier...Maar Jacco neemt een paar ferme slokken. De rest geven we aan de lokale jongens.
We lopen over het strand terug naar het hotel waarna we nog evne wat gaan drinken en languit op de ligstoelen naar de zee staren. Morgen gaan we weer naar onze volgende plek, Stutterheim.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.