Sigaren, Grotten en Muurschilderingen

Cuba, Pina del Rio en Vinales

Om 7 uur aan het ontbijt. 8 uur vertrekken we voor wederom een lange dag naar het westen van Cuba richting Pina dl Rio en Vinales en vandaar weer terug naar Varadero. Onze chauffeur en gids wachten op ons. Nog even over de zee uitgekeken vanaf het hotel en een mooie lucht met een regenboog gespot.

We beginnen aan een lange trip waar we het landschap ook langzaam zien veranderen. Het wordt wat heuvelachtiger en groener. We rijden langs akkers met rode grond waar op een gedeelte ervan de tabaksplanten al gepoot zijn. Let wel, met de hand he? En ploegen met een koe ervoor. Ook komt er veel suikerriet voor. In Pina del Rio stoppen we bij een sigarenfabriek waar we het proces van het maken van sigaren in levende lijve kunnen zien. Wat een werk en je hebt er best ook nog wel kracht voor nodig. Sigaren gaan ook onder persen die aangedraaid moeten worden. Dat is niet niks.

Via kronkelende weggetjes rijden we daarna bergop richting Vinales. We gaan richting la cueva del Indio. De Guanahatabey-Grotten waar we eerst indianen en later de gevluchte slaven gebruikten de grot als schuilplaats. Voordat we de grotten in gaan komen we langs een drankjestentje. Natuurlijk. Er wordt een drankje gemaakt van suikerriet wat door een pers heen gehaald wordt met daartussen een stukje ananas. Dat maakt een drankje wat natuurlijk wordt aangevuld met rum. Ook weer een heel lekker drankje. En dan de grotten in. Het eerste stukje lopen we door de mooie grotten met allemaal stalagtieten en stalagmieten om ons heen. We dalen af en mogen in een bootje plaats nemen om een stukje door de grotten te gaan. Ook weer bijzonder om te zien. Daarna op weg naar de lunch, rijst, aardappels, kip, varkensvlees en een wortel waarvan we niet weten wat het is. Een toetje van mierzoete papaya met kaas na.

En door!!!!!!

Op naar de Valle de Dos Hermanos, daar is na de revolutie een grote muurschildering aangebracht op de helling van een Mogote: de Mural de la Prehistoria. En rechtstreekse opdracht van Fidel Castro. 120 meter hoog en 180 meter breed en het moet de wording van de socialistische mens voorstellen. Beeltenissen van prehistorische afbeeldingen tot de mens. De kleuren bruin, rood geel en blauw zijn basiskleuren die in de natuurlijke elementen terugkomen als de aarde, het gesteente, de begroeiing, de lucht en de mens. Dus dat, even stukje geschiedenis.

Even ter verduidelijking, de Mogotes zijn ronde bergen die op olifantsruggen lijken. Valle de Vinales: met kalkachtig gesteente uit het Jura tijdperk 180 tot 130 miljoen jaar geleden. in die tijd was dit deel van Cuba een plateau, regen wind en zon hebben gezorgd voor verwering van het landschap. Alleen de meest weerbarstige stukken kalksteen en mergel bleven bestaan, zo hebben de mogotes hun vorm gekregen. Stijle hellingen en aan de bovenkant meestal vlakker en dichtbegroeid.

We hebben het uitzichtpunt op het dal bezocht en daarna weer richting Varadero. Het is een rit van 5 uur. Voor Matanzas stoppen we nog bij de hoogste brug van Cuba. Nog net voor zonsondergang. Om 8 uur rijden we Varadero binnen en worden de eerste mensen afgezet. Wij zijn als tweede aan de beurt. Nog snel even eten en met koffie en een cocktail in de hand nagenieten van twee mooie dagen.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Leuk hoor allemaal daar zijn we ook geweest toen met een hevige onweersbui.

Jetty oosterom 2019-11-02 22:32:52

Wat een prachtige foto's. Door jullie reisverslag waan ik mij ook in Cuba👍.

Karin 2019-11-03 05:03:05

Wat een mooi verslag, en mooie foto's.....Ik zie wel dat jullie genieten meisjes, veel plezier en ik wacht met spanning op het nieuw verslag 😍☺️😊

Hanny 2019-11-03 07:17:28

Geweldig! Hier donker en regen dus kan mooi even wegdromen bij je reisverslag....

Marcel 2019-11-03 18:18:34

Erg leuk om jullie belevenissen te lezen. Veel plezier.

Letty van der Togt 2019-11-03 18:44:04

Geweldig allemaal, heerlijk om jullie zo te volgen.

Madeleine 2019-11-04 14:50:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.