On the road again..

Frankrijk, Leubringhen

De wekker ging om half 6. Rustig wakker worden met een bakkie koffie voordat we weg gaan. Alle spullen in de Citroen geladen en bij de Hallen in de Chevrolet. Eerst nog even tanken. Omdat de oude Chevrolet van Willem een ander soort nozzle had, dacht hij dat deze er af moest om de Belgie en Frankrijk nozzle er op te draaien. Dus nog even terug naar de Hallen om een extra tang te halen. Maar, zoals ik al dacht, was het niet nodig. Je draait ze er gewoon in! En we gaan weer op weg. Richting Duinkerke. Onderweg stoppen we een aantal keer om koffie te drinken en wat te eten. De reis gaat best voorspoedig. Als eerste gaan we naar het strand van Zuydcoote. Het is eb en dan kun je het wrak zien van HM Crested Eagle. Deze boot werd door de Duitsers tot zinken gebracht op 29 mei 1940.
Nadat we geparkeerd hebben bij het strand, gaan we op zoek. Er staat een straf windje en er hangt zeemist. Het doet dus sowieso al heel luguber aan. Zeker al je weet dat er heel veel mensen op deze stranden gestorven zijn tijdens Operatie Dynamo. Dit was een actie om Britse troepen te evacueren vanaf Duinkerke. Op een vrijwel leeg strand kijk ik via internet waar hij ongeveer zou moeten liggen. Een stukje lopen. En ja, er steekt wat boven het water uit. Het is al een breed strand maar blijkbaar kan het nog veel meer eb worden. Aangezien ik toch al op mijn blote voeten loop, dacht ik tijdens een strakke actie om een beetje dichter bj het wrak te komen. En ja, natuurlijk komen er golven aan die wat hoger waren dan dat ik had verwacht. Natte broek dus. Het kan ook nooit normaal. Zoals je nog vaker gaat horen in de verslagen, het is nooit saai.

Onderweg naar Duinkerke stoppen we nog even bij de militaire begraafplaats. Deze begraafplaats ligt vlak naast het oude hospitaal waar gewonde militairen heen gebracht werden tijdens de oorlog. En ja, velen doden zijn daar begraven. Altijd indrukwekkend om te zien.
Aangekomen in Duinkerke.

Hotel L' Escale ligt vlak bij het strand, boulevard, de pier en het museum over operatie Dynamo. We kunnen meteen door naar de kamer. Spullen gedropt en naar het Museum, kan precies nog voor sluitingstijd. Hier krijg je een goed beeld over hoe de operatie verliep. Uiteindelijk zijn ruim 340.000 militairen geevacueerd. In ongeveer een kleine week. Een mega operatie! Dit met behulp van de little ships, mensen die een eigen bootje hadden en het strand op konden om militairen op te pikken. Wil je weten hoe het precies was, kijk de film Dunkirk.

Volgende stop is de boulevard. Ze zijn bezig om hier een hele mooie promenade van te maken. Op een terras gaan we wat drinken. Een flesje Cote du Gascogne. Zalig na een reisdag. En op naar het volgende terras. Even en lekkere maaltijd uitzoeken. Charcuterie vooraf en Willem aan de mosselen en ik heb een heerlijke tartaar. En natuurlijk nog een flesje Cote du Gascogne erbij, want die smaakte wel! En maar te bedenken dat we de pier nog zouden gaan lopen. Dat wordt uitgesteld want na een lange dag lopen we, met uitzicht over zee en een zon die onder gaat, terug naar het hotel en het duurt niet lang voordat we heerlijk slapen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Zo zie je nog eens wat al is het maar in België. Goede reis en bedankt voor de reisverslagen tot nu toe

Jetty 2022-07-09 09:50:17

Alweer prachtig verteld lievie, dank je wel. Ik voel met lezen dat ik er bij was......zo goede verwoord. Ik wens jullie weer een mooie dag en ik wacht in spanning af......groetjes en tot gauw 🙋‍♀️👋Yula🐾🐾

Hanny 2022-07-09 10:30:05
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.