Een nieuwe uitdaging

Denemarken, Hanstholm

Ik heb me gisteravond net een beetje gepoedeld in het busje, tenslotte heeft Baloe een goede neus, en lig op het bankje te lezen. De deur staat nog open en de late avondzon schijnt naar binnen. Dan verschijnt er opeens een man om de hoek van het busje en schiet Baloe woest blaffend naar voren. Gelukkig heb ik hem net de lange lijn om gedaan anders had de man pech gehad. Die blijft geschrokken staan, durft geen pas meer te verzetten, maar zwaait wel dapper met zijn ticket-boekje en kan nog net stamelen dat ik hier in de haven sta-geld moet betalen. Het bordje heb ik wel iets verder weg zien hangen, maar heb het verder genegeerd. Je moet soms een beetje lángs dingen kunnen kijken. Ik word netjes verzocht om 20 Euro te betalen, geen bon maar gewoon de verplichte overnachtingskosten. Ik sputter nog even dat dát wel érg veel is, maar daar heeft hij natuurlijk verder lak aan. Het bonnetje moet goed zichtbaar achter de ruit liggen, want 's nachts wordt er ook nog gecontroleerd, maant hij nog even.

De nacht is rumoerig. Het lijkt alsof de meeuwen nooit slapen. Het gekrijs is oorverdovend. En al heel vroeg in de morgen wordt het in de haven ook onrustig. Tijd om op te staan dus, het is nog net geen half 7.
Buiten ontbijten is nog te koud, niet voor Baloe, die heeft zijn bakje snel leeg en dan kunnen we vertrekken.
De rit langs de grote fjorden is prachtig maar vooral rustig. Er rijdt in anderhalf uur tijd geen auto voor en achter me.
Bloeiende paarse heide, duizenden zwanen met hun jonkies in de fjorden, kleine huisjes met daken van stro, kilometers ver zicht. En dan opeens, heel onverwacht, zegt Garmin: " Over 250 meter, sla rechtsaf en rijd de veerboot op". Hé??? Ik heb helemaal niet op de kaart gezien dat de weg hier niet verder gaat en waar ís die veerboot ?
Een oud mannetje langs de kant van de weg ziet me aarzelen, het bord 'veerboot ' staat er wel maar er is geen boot te zien. Het blijkt dat mijn Garmin niet is ge-update. Een paar honderd meter verder ligt de boot, wijst het mannetje. Ik sluit aan in de rij en wacht een beetje zenuwachtig af wat er gaat gebeuren. Ik heb het niet zo erg op veerboten:) Een paar vrachtwagens en een flink aantal campers en auto's rijden voor mij er op en ik moet zo dicht mogelijk aansluiten. Hij blijft maar wenken dat ik naar voren moet en nóg meer en meer.
Maar uiteindelijk sta ik goed genoeg en vertrekt de boot om een kwartier later en 14 euro armer aan te meren in Agger.
Langs de vele fjorden rijd ik uiteindelijk het Nationaalpark Thy in, een van de eerste Nationaalparken van Denemarken dat vrijwel alleen bestaat uit duinen en natte heide. In het gebied, dat ontstaan is door grote zandverstuivingen, zijn honderden jaren geleden 2 dorpen onder het zand verdwenen. De meren vormen in voor en najaar belangrijke locaties voor trekvogels. Op veel plaatsen zijn daarom vogel-uitkijktorens neergezet. Ook hier weer eindeloze, rustige wegen.
Ik zoek de kust op in Hantsholm, vlak naast de haven waar een toegang tot het strand is. Leuk plekje, mooi uitzicht en er staat (nog) niemand. Totdat er niet veel later een bontgekleurde Volkswagen naast mij stopt. Er stapt een jonge knul uit die wel om een praatje verlegen is. Vertelt dat hij uit Linz in Oostenrijk komt en zijn 38 jarige bus net gekocht heeft voor 4.500 euro. Door de Corona is hij (een 21 jarige kok) zonder werk komen te zitten en reist, oftewel racet, nu door Europa. Hij is 8 dagen geleden vertrokken en is door Tsjechië en Polen naar Rugen gereisd en nu dus in Denemarken. Verder staat Nederland, België en Frankrijk ook nog op zijn to do lijstje. Hij wil van de winter pas weer terug zijn in Oostenrijk om wat geld te verdienen zodat hij in het voorjaar weer op reis kan. Nadat hij wat heeft gegeten en mij koffie heeft aangeboden (die ik afsla) vertrekt hij weer. Op weg naar het noordelijkste punt van Denemarken. Wellicht tref ik hem daar nog, al denk ik dat hij dan alweer weg geracet is:)
Een leuke spontane knul die er wel komt!!!

Na een paar uur moet ook ik weer op zoek naar een plekje voor de nacht. Geen haven dit keer maar wat noordelijker. De kust buigt hier naar het oosten, daar verheft zich de Bulbjerg. Een hoge klif, in de verder door zandstranden gekenmerkte kust, waarop drieteenmeeuwen broeden. Als die zich maar rustig houden vannacht dan maakt het me niet zo gek veel uit hoeveel tenen ze hebben:)
Op de parkeerplaats aan het einde van de weg, boven op de klif, is nog net een gaatje vrij voor het busje.
Er zijn toiletten in de buurt, het uitzicht is prachtig, de zon schijnt dus wat wil ik nog meer...

Route: Hvide Sande-Thyborøn-Agger-Hanstholm-Vigso-Bulbjerg
Gereden kilometers: 195
Coördinaten slaapplek: N 057⁰ 09, 353' O 009⁰ 01, 599'

Geschreven door

Al 12 reacties bij dit reisverslag

Wat is het mooi daar! En je uitzicht!! 👍👍

Riet 2020-09-01 18:02:35

De Garmin niet ge-updatet...... wat voor onheil komt er nog meer op je pad met deze VW? Ik weet niet of Hendrik (de verhuurder vh busje) ook meeleest maar er is heel veel niet OK in/met deze camper. Fijne reis verder Carry, leuk dat we lief en leed mee kunnen lezen.

Marcel F. 2020-09-01 18:04:49

Leuk om te lezen... hoop binnen niet te lange tijd ook die kant op te gaan met mijn vrouw en hond.. Succes en ik blijf volgen

Jan jansen 2020-09-01 18:07:53

Ziet er mooi uit, maar ook wel wat verlaten. Was je gelukkig wel op tijd klaar met poedelen, geen wonder dat baloe zich kapot schrok 🤣🤣 zou ik ook gedaan hebben Groetjes xx

Susan 2020-09-01 18:10:37

Hihi weer verrassing vandaag, maar je doet t allemaal maar, petje af hoor Liefs

Do 2020-09-01 18:57:48

Ha Car, wat een mooie reis ben je aan het maken, mooie foto’s ook nog eens , de 3 teen meeuw prachtig. Heb je niet even aan die Oostenrijker gevraagd hoe het met je benedenbed moet ? Ik hoop voor je dat het binnenkort gaat lukken hoor, als dat lukt heb je ook minder last van lawaai en evt. harde wind. Ga zo door, heel leuk om je te volgen.

Gerda 2020-09-01 19:02:41

Wat een prachtige foto's mooi gebied slaap lekker

Tilly 2020-09-01 19:57:17

Mooie foto's Carry. Je gaat natuurlijk ook naar de meest noordelijkste punt Skage waar de Noordzee en de Sond elkaar raken je kunt tot.op de punt lopen het is echt te gek om te zien.

Annet 2020-09-01 21:00:55

Weer een mooie dag , genieten maar 😎

Mia 2020-09-01 22:20:16

Tjonge, wat een groot genieten daar!

Yvonne 2020-09-02 09:33:11

heb je toch weer mooi gedaan, toch lekker de veerboot op, als dat alles is joh, volgens mij ben je heerlijk aan het genieten, ik geniet in iedere geval volop van je verhalen, alsof ik stiekem mee ben

Jeanine 2020-09-03 17:26:36

Ja meeuwen zijn echte krijsers. Dag nachtrust. Maar misschien wen je er wel aan. Wat een mooie natuur, vlak landschap en die kliffen. En ik mag meegenieten.

Yvonne Sormani-Simons 2020-09-03 21:55:02
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.