De sleutel van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem

Israël, Jeruzalem

Vandaag hadden we bezoek van de broer van de man die de sleutel in handen heeft van de monumentale Heilige Grafkerk te Jeruzalem. Sinds de 4de eeuw geloven de Katholieken, Orthodoxen, Armeniërs, Ethiopische en Egyptische Kopten en andere Katholiek gelieerde kerken dat op deze plaats Jezus gekruisigd werd en Zijn graf hier te vinden is. Je begrijpt dat dit wel eens spanningen geeft omdat ze jammer genoeg niet door één deur kunnen met elkaar...... en dat moet nu eenmaal want er is maar één deur.
Dikwijls wordt er ruzie gemaakt onder elkaar omdat ze gewoon niet overeen komen. De strijd om de heerschappij, zeggenschap, opbrengsten, beste plekjes, de strijd om de bezoekers en hun aandacht, ... het loopt soms zo erg op dat ze wel eens fysiek op de vuist gaan met elkaar. Jammer, doodjammer en geen getuigenis voor de bezoekers die er binnen en buitenlopen.
Om een en ander wat te kunnen coördineren zodat de ene de andere buitensluit of niet meegaat met bepaalde acties van anderen, .... is besloten om de sleutel van de Kerk te geven aan een moslim man. Dat klinkt hilarisch maar het blijkt inderdaad zo te zijn.
De broer van die man komt soms wel eens bij ons in de tuin op bezoek met een of andere bezoeker die onze tuin wil zien. Hij sympathiseert nogal met onze Graftuin, meer dan de Heilige Grafkerk. Zo ook vandaag. Hij wilde graag met ons op de foto. Zelf heeft hij een keelziekte zodat hij eerlijk gezegd niet zo "appetijtelijk" is om mee te praten, maar goed, daar kan hij ook niets aan doen. Het is een toffe en joviale kerel, moeilijk verstaanbaar, maar leuk.
Iedere keer weet hij ons te vertellen: je weet toch dat mijn broer de sleutel heeft van de Heilige Grafkerk?.... "Ja hoor, vriend, we weten het. Heel bijzonder voor je en voor je broer".

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Dag Omer en Debora, Fijn dat we jullie zo kunnen volgen, ik ben blij dat het jullie goed gaat in dat verre Jeruzalem. Goed bezig:-)))) Dikke knuf van zus Maria xxxx

Maria 2015-06-26 10:47:13

Hoi Maria, ja, ik hoop dat het eenvoudig is om zo ons te volgen. Kom regelmatig eens kijken en dan zie je wat we doen. We moeten eens skypen met mama. Kunnen we dat eens afspreken? Groetjes

omer-debora.op.reis 2015-06-26 12:26:35
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.