Powwow dancing

Canada, FAIRMONT RV RESORT

Wederom een fantastische dag. Schitterend weer voor een bezoek aan het 2nd Annual Columbia Salmon Festival. Dit door de Ktunaxa Indianenstam georganiseerde feestje ter ere van de zalm wordt dit weekend gehouden op een speciaal terrein hier vlakbij, maar er zijn ook onderdelen georganiseerd hier op het resort waar wij geparkeerd staan. Vanochtend om 12:00 uur moest het programma van start gaan, maar het duurde tot tegen vijven voor er echt een beetje schot in kwam. Voortdurende “change of plans”, wat trouwens tamelijk karakteristiek schijnt te zijn voor indianen. Intussen dus maar zitten lezen in het zonnetje, ook leuk. Uiteindelijk tot een uur of zeven gebleven. “Meals and drinks are complimentairy” en niet alleen dat, het was nog lekker ook. Ik heb voor het eerst in mijn leven Elk gegeten! Trix hield het voornamelijk bij zalm uit de pit, maar heeft natuurlijk ook Elk geprobeerd. Demonstraties van “pit cooking” (stook een stevig houtvuur en gooi er stenen in. Als de stenen goed heet zijn begraaf je ze, samen met het goed verpakte eten. Na een uurtje graaf je de hele bende weer op en je eten is klaar), en natuurlijk de nodige tribal- en inter-tribal dances. Bij die laatste werd je ook als bezoeker geacht mee te doen. Trix heeft erg haar best gedaan, terwijl ik jammer genoeg alles moest fotograferen en filmen. ’t Zijn ook altijd de zelfden die de rotklussen mogen opknappen, hè? Het gedreun van de trommels en het typische “jankende” gezang van indianen komt je na een paar uur weliswaar je neus uit, maar de “Grand entry and Powwow dancing for the Salmon” waren echt leuk om te zien. Qua organisatie hebben onze Ktunaxa Indianen echter nog een lange weg te gaan. Het verhaal van dit festival is trouwens dat de Ktunaxa de zalm weer willen terugbrengen in de Columbia River. Vieren ze een feestje voor een vis die hier helemaal niet is………. In het begin van de twintigste eeuw zijn er tussen de Pacific Ocean en hier in totaal negen dammen gebouwd, voor de elektriciteitsvoorziening van met name de noordelijk staten van de USA. Hierdoor is de zalm helemaal verdwenen uit de rivier. Door het werven van fondsen hoopt de stam alternatieven te kunnen ontwikkelen om de zalm te laten terugkeren. Denk daarbij aan visladders naast de dammen of nieuwe waterstroompjes. Men hoopt dit doel binnen 15 jaar te realiseren. Met onze bijdrage in de vorm van de aankoop van een tweetal t-shirts zou dat zeker moeten lukken.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Voor het eerst in je leven elk gegeten???? Dan vraag ik me af hoe het komt dat ik het al wel een keer gegeten heb ;). We zijn ooit een keer in Noorwegen ook op een lokaal feest geweest waar eland en rendier in een soort van tipi geserveerd werd en toen hebben we ons dat daar ook goed laten smaken. (althans ik vond het best ok) En ja ach wat vervelend nou dat pa moest filmen. Ik zou daar ook stevig van balen 😉 Jij mag van mama vast de volgende keer wel mee doen hahahahah xxx

Mirjam 2016-10-15 00:05:53

@ Mirjam, we hebben in Noorwegen Eland (hier Moose) en Rendier (hier Caribou) gegeten en de Elk die komt daar niet voor. De Elk hier in ook wel een White tail Deer of wel een groot soort hert. Maakt verder niet uit, het is in ieder geval prima te eten.

Trix 2016-10-15 00:06:52
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.