Door de poort van Toscane

Italië, Pontremoli

Toen we deze ochtend om 8 uur vertrokken was het mistig en er was een stevige wind, het was 14 graden.

Omdat we daags ervoor van rechts waren aangekomen over de grote weg, dacht ik dat we linksaf verder moesten. De weg daalde een beetje, maar in de bergen gaat het vaker bergaf en bergop. Na 3 kilometer kregen we de afslag maar die ging terug naar Berceto! Het was het weggetje waar we de dag ervoor uit waren gekomen en de grote weg overgestoken hadden! Er zat niets anders op dan hetzelfde stenige pad weer omhoog te klimmen. We zijn toen ook maar doorgeklommen naar de hoogste berg van de Apennijnen; de Monte Valoria op 1229 meter hoogte (deze hadden we volgens de beschrijving ook kunnen vermijden). We liepen toen over een brede bergkam waar een harde wind van opzij ons af en toe bijna omver blies, het was best akelig. We zagen ook niets daarboven, het was er mistig en koud. Bij goed weer kon je vanaf daar de zee zien.

Daarna daalden we wat af naar de Cisa-pas, die lag op iets meer dan 1000 meter hoogte. Doordat we fout hadden gelopen in het begin, hadden we bijna 6 kilometer extra gelopen.

Na de cappuccino pauze passeerden we de poort van Toscane en kregen we leuke, smalle bospaadjes. De route van Sloways die we volgden, was erg mooi maar veel bergop en bergaf. Het weer werd beter en warmer en bij een riviertje zat ik nog even lekker met mijn voeten in het water. Omdat de route best vermoeiend was door dat steeds weer klimmen en dalen, en omdat we nog een flink eind moesten lopen, zochten we de asfaltweg langs de rivier op. Dit ging sneller. Onderweg kwamen we de Canadezen nog tegen die we de dag ervoor ook hadden gezien bij het onderkomen. Ook zij hadden de weg langs de rivier opgezocht.

We kwamen om 6 uur aan bij het Kappucijnenklooster, we kregen een kamer met 8 bedden voor ons alleen voor 10 euro per persoon. We hadden 28 kilometer gelopen en alles bij elkaar bijna 1100 meter geklommen. 's Avonds liepen we in de stromende regen naar een trattoria. We aten "testaroli al pesto", een streekgerecht.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat jammer dat jullie eerst verkeerd hadden gelopen, maar dan had je die hoge bergtop gemist! Wel een mooie traktatie als je dan vervolgens in een lieflijker gebied komt en waar het ook warmer is! Petje af voor jullie doorzetting!

Elleke 2017-09-10 10:27:25
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.