In de ban van Corona in Luleå

Zweden, Luleå

Het was mooi, wit en koud, de rit van Alta naar Luleå.
In Kautokeino hebben we nog even gekeken bij de overnachtingsplaats van de Finnmarkløpet waar de honden in een soort slaapzak op stro slapen en de muchers in een sporthal.
Ondertussen weten we dat onze buurman van de camping 2de is geworden van de 167 die de 600 km hebben afgelegd, best een prestatie!
Met een ommetje naar Kiruna, de hoofdstad van Lapland waar in de buurt ook het allereerste en grootste ijshotel al 30 jaar elk jaar staat. Het hele jaar is nodig om dit voor elkaar te krijgen, in April wordt ijs opgeslagen voor de volgende winter.
Gammelstad is ook weer een bijzonder verhaal. De oorspronkelijke bewoners van Lapland zijn de Sami. Toen het gebied in zweedse handen kwam bedacht de overheid een manier om de sami te integreren in de zweedse samenleving en verplichtte ze om een aantal keren per jaar een kerkdienst te bezoeken.
Omdat de afstanden voor de sami te groot waren werden de kerkdorpen gebouwd, kleine huisjes waar ze konden overnachten, de kerk bezoeken en gelijk werden ze gebruikt om boodschappen in de stad te doen. De Zweedse regering heeft later wel excuses aangeboden voor dit integratiebeleid!
We reden weer langs de poolcirkel, dan zijn we nu toch wel echt op de terugweg al hadden we nog veel plannen ....
Hadden zeg ik ..... we hebben ze nog steeds, maar zijn nog niet zeker of we deze reis op dit moment af kunnen maken. We wachten het nieuws af en wikken en wegen .... wat is wijs?
Polen is al dicht Denemarken is al dicht .... hoe kunnen we nog?
Allemaal vragen waar we op dit moment nog geen antwoord op hebben. De grote vraag is dus:
Waar komt het volgende Pindat verslag vandaan?

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

dat is lastig. Nederland is nu ook niet leuk. Mensen zijn bang, er wordt gehamsterd. Misschien kunnen jullie op dit moment niet eens terug. Wijsheid voor jullie

marjatta 2020-03-14 22:16:05

WoW! Wat een prachtige foto’s weer! Ik zou die lange knappe timmerman een huisje laten timmeren in de middle of nowhere en pas weer terug komen als dit hele gedoe over is ;) Hou van julie xx

Nannet 2020-03-15 07:36:09

Prachtige foto’s weer. Dit is en wordt een spannende reis, maar op een andere manier dan jullie voor mogelijk hadden gehouden denk ik. Het belangrijkste is natuurlijk gezond blijven! Goede reis verder en ik zie uit naar het volgende verslag. Liefs!

Frans 2020-03-15 11:22:52

Geweldig mooie foto,s Wij krijgen er weer zin in, maar ja de leeftijd he.

Joop en Marijke. 2020-03-15 17:51:39

Mooie foto`s ! Tja...jullie zitten voor een moeilijke beslissing. Wat is wijsheid nu ?, Sterkte bij de beslissing.

Marjan 2020-03-16 07:27:55

Wat is de temperatuur eigenlijk, overdag en ‘s nachts? Hebben jullie het altijd voldoende warm, vraag ik me als notoire koukleum af?

Jopie 2020-03-17 11:03:28

Het was voor Finland te warm voor de tijd van het jaar. Wat wij hebben meegemaakt is min 16 graden, als het donker is of het waait is dat koud, maar in het zonnetje is dat heerlijk, we hebben zelfs onze stoeltjes uitgeklapt. Moet er eerlijkheidshalve bij zeggen dat dat maar 1 x was

RondjeChina 2020-03-17 13:26:34
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.