De Sahara

Marokko, Taouz ⵟⴰⵡⵙ الطاوس

‘Hé Holland alles goed?’
Het gebeurd regelmatig dat we zo aangesproken worden en meestal is het dan een man die in Nederland gewerkt heeft. Zo ook deze man, niet dat er verder een zinnig gesprek uitkwam, maar we kregen thee aangeboden en hebben even met de man gesproken en hij wilde wel op de foto. Dat is hier niet zo maar iets, veel mensen willen niet op de foto en we zijn er achter gekomen waarom dat is, ze zijn bang dat hun ziel dan wordt meegenomen, Gelukkig hebben wij een ander geloof!
We zien veel, en veel moois, we verbazen ons dat we na zoveel reizen in zoveel landen en zoveel culturen nog steeds zoveel nieuwe dingen zien. Wat een verscheidenheid in mensen, wat een diversiteit in natuurschoon!
We slingeren ons een weg door de Sahara en komen op prachtige plekken, in Fezna nemen we een kijkje in het vroegere watersysteem. Vanaf de bron kreeg iedere familie een eigen ondergronds waterkanaal om te irrigeren. De bronnen zijn uitgeput en het systeem is zo’n 40 jaar geleden vervangen door pompen.
In het Atlasgebergte reden we door verschillende kloven, de Gorges du Todrha en Gorges du Dades waar we ook sliepen, het is daar koud ‘s morgens en omdat de zon niet over de bergen komt warmt het niet snel op. Ontbijten bij 8 graden is niet echt comfortabel.
Op andere plekken zoals nu aan een stuwmeer bij Ouarzazate warmt het als de gordijnen opengaan snel genoeg op.
Echt warm is het niet, steeds zo’n graad of 25 in de middag maar tegen de avond koelt het al weer snel af en gaat de lange broek weer aan.
Hier in deze stad is een filmstudio, allerlei grote producties zoals Laurence of Arabia, Gladiator, Asterix en Obelix zijn hier, waar genoeg woestnij en goedkope arbeidskrachten zijn, opgenomen en we hebben een kijkje kunnen nemen in een oude studio wat nu museum is geworden.
En vandaag rijden we verder de Sahara in tot Zagora, het punt waar alle woestijnritten beginnen, veel kruidenierswinkeltjes zijn voor equipes om woestijnvoorraad in te slaan, en veel garages om te repareren wat kapot gereden uit de woestijn terug komt.
En we zijn gewaarschuwd ....
Als het niet druk is bij de garages zou het wel eens kunnen gebeuren dat er veel spijkers en schroeven op de weg liggen, opgepast dus!

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Oo wat een pracht foto’s weer! En zijn jullie zo stout geweest dat je in ‘t gevang moest?! 😉

Karlijn 2018-11-07 10:08:13

Je hebt een talent voor fotograveren Rietje, prachtige foto's weer! Moet je een doek op je hoofd.... Of meer omdat je het wil? S'lands wijs, S'lands eer?

Tjetty 2018-11-07 10:52:58

Inderdaad weer hele mooie foto's en een leuk verhaal. Hier in Vinkeveen alles goed. Heel mooi weer met aangename temperaturen. Groetjes Houkje en Jan.

Jan Berkelaar 2018-11-07 11:08:45

weer genoten

marjatta 2018-11-08 19:02:29

Cool !!! Té gek hoor wat jullie allemaal ondernemen. Ik kijk uit naar jullie verhalen. Veel plezier verder En oppassen voor spijkers.schroeven e.d.

Marjan 2018-11-09 18:24:57

wat een prachtige reis makes jullie ,en het is zo leuk dat iedereen mee kan genieten Geniet Er nog maar lekker van Gr Tante Janie

Adriana Vurens van Es (Bott) 2018-11-25 01:37:18
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.