De laatste kilometers.

Italië, Roma

Voor vandaag is het anders dan anders.....geen vergezichten of boomgaarden, met of zonder olijven. Het is terug in de tijd, naar het begin van de westerse 'beschaving' die nu wat aan het verbrokkelen is. Ook al is de ontwikkeling tot het 'hoge' niveau waar we denken te zijn, ook niet zonder haperingen tot stand gekomen. Daar zit nog heel wat ellende tussen, waar de geschiedschrijving zeker vast niet alles heeft benoemd. In die context heeft de gedachte van de Franciscaner orde me wel aan het denken gezet. Het zou prettig zijn als iedereen het eigen belang iets minder zou laten prevaleren....en de dag moet nog beginnen.

Op naar het eindpunt van de Franciscaner voetreis, het beeld van Franciscus bij de Sint Jan, Chiesa San Giovanni a Latherano, hoe toepasselijk. Eigenlijk had ik vanuit Den Bosch moeten vertrekken. Met toch een ander gevoel dan de voorgaande weken, vertrek ik vanuit de villa en loop ik door een oude poort en brug over een rivier. Op de zondagochtend is het nog rustig ondanks dat het al negen uur is. Over een brede lange weg gaat het richting centrum. De grote gebouwen maken geleidelijk plaats voor grote villa's en de weg is al snel omzoomd met bomen. Ondanks dat het een lang recht stuk is, is het allesbehalve saai. Ik loop in de schaduw en zie de bebouwing veranderen, maar ik kan me voorstellen dat het op een doordeweekse dag met alle drukte een andere ervaring is. Ook zijn er veel consulaten waarvan er verscheiden bewaakt worden door bewapende militairen......hoe gaan we om met onze verworvenheden, normen en waarden, vrijheid....als je alleen door het landschap stapt, begrijp je vaak niet waar men mee bezig is.

Na een aantal kilometers langs die steeds, althans voor mij, mooier wordende weg, sta ik voor de oude stadsmuur en één van de toegangspoorten van Rome, de Porte Pia. Meteen daarachter ligt het Britse consulaat. De strakke grijze betonnen constructie staat in schril contrast met de gebouwen in de omgeving. Daar is vast geen welstandscommissie aan te pas gekomen 😉.

Al snel loop ik dan in het oude centrum met de restanten uit de Romeinse tijd, de fonteinen en de vele kerken. Bij de toeristisch interessante plekken is overal zichtbaar bewaking aanwezig, militairen dus, en worden tassen gecontroleerd bij de ingang. De St. Jan ligt enigszins buiten het centrum en is dan nog 2 kilometer lopen.

Na 4 maanden stappen, 2816 kilometer, sta ik op 28 augustus om halftwaalf bij het beeld van Franciscus. Het is hier erg rustig en ik moet zelfs even rondkijken voor ik iemand heb gevonden die een foto wil maken. Dat geeft wel een vreemd gevoel, geen drukte of andere pelgrims. Ik sta daar alleen, zoals ik heb gelopen, maar wel met een glimlach. Missie volbracht.

De komende twee nachten slaap ik in een pelgrimsonderkomen dat is verbonden met de San Giacomo de Compostella in de wijk Travestere, vlak bij het centrum. Het wordt gerund door vrijwilligsters en is deel van een klooster. Vanaf drie uur kan ik daar terecht, dus ik heb nog even de tijd. Dwars door het oude centrum, langs allerlei bezienswaardige gebouwen, ga ik richting de Friezenkerk. Een maand geleden ging ik nog door de Tiber, nu kan ik er gelukkig overheen, want hij is hier bij Rome een stuk breder en dieper. De kerk is op het moment dat ik daar aankom helaas gesloten. Na een blik op de St Pieter te hebben geworpen, loop ik op het gemak richting mijn slaaplocatie. Onderweg nog een biertje en wanneer ik tegen drieën aankom, staan er ook al anderen bij de ingang te wachten.

Wat een warme en hartelijke ontvangst, een praatje, water en fruit. Terwijl de formaliteiten van het inschrijven worden afgehandeld, komen er steeds meer mensen binnen. Ik ben blij dat ik op tijd was, maar het zou me niets verbazen als de dames altijd wel een plekje weten te creëren voor een laatkomer. Het is allemaal erg goed verzorgd en gastvrij, alleen geen Wifi. Straks maar even buiten kijken voor een 'free wifi-point'. Vooraf aan de gezamenlijke maaltijd is er eerst een rituele 'voetwassing'. Dit geeft toch wel een bijzonder slot aan mijn wandeling.

Morgen naar de Friezenkerk voor het 'testimonium', waarmee voor mij de afsluiting compleet is. Nog twee dagen voor ik samen met Aafke aan de volgende stappen ga beginnen 😃 en voor jullie zijn dat nog 2 waarschijnlijk wat kortere verslagen......😕

Geschreven door

Al 18 reacties bij dit reisverslag

Jan, succes de komende dagen en bedankt voor alle wijze lessen en veelal leerzame verslagen.

Eric C 2016-08-29 13:29:14

You did it!!😤 Geweldig! Wat een fantastische prestatie! Wat zal dat afkicken worden...... Een heerlijk weerzien met Aafke 💏. Samen een "uitlopen": wie weet worden er onderweg wel weer nieuwe wandelplannen gesmeed 😉. Geniet samen van "de overwinning", het prachtige landschap en vooral ook van elkaar 😍😎🍷🍕 Tot ziens in Steenbergen binnenkort.

Ineke en Jan 2016-08-29 14:04:52

Gefeliciteerd Jan, einddoel gehaald en alvast bedankt voor het leesplezier. Groeten van ons vanaf Bali en genieten straks met Aafke van nog een aantal kilometers!

Fred en Annemieke Nederand 2016-08-29 14:09:08

Jan, proficiat met je prestatie en bedankt voor de mooie verslagen. Groeten, ook aan Aafke.

Sjaak en Marleen 2016-08-29 14:11:06

Schitterend Jan. Knappe prestatie. Gefeliciteerd. En we hebben met zijn allen tot de laatste pennestreek genoten en geleerd van je verslagen. Groet aan Aafke en veel plezier samen de komende dagen. Arrivederci, Ed

Ed Frieser 2016-08-29 15:14:37

Jan, Van harte gefeliciteerd van ons beide. Sinds wij je ontmoet hebben daar ergens in Noord Frankrijk hebben we je op de voet gevolgd en soms ook min of meer achtervolgd. Geniet van alle mooie belevenissen, van de vele regen die je had en van de hitte die je had en alle weer er tussenin, het platteland en het alleenzijn en het gezelschap onderweg. Koester deze 4 maanden en geef ze een plekje voor altijd. Wij wensen je een heel fijne afterparty samen met je Aafke. Groeten, Henny en Johnny Brock.

Henny en Johnny Brock 2016-08-29 15:40:20

Woorden schieten te kort, wat een prestatie! We hebben aan je lippen gehangen ( bij wijze van spreken)😜. We kijken uit naar je verhalen als je weer thuis bent. Geniet nu met Aaf van de tocht naar Firenze, over een paar weken zien we Jullie. 😘😘😘

Truus Brouwer 2016-08-29 15:46:20

BRAVO ZULU Jan, geweldig wat een tocht wat een avontuur. Dankzij jouw verslagen hebben we elke dag kunnen genieten van je belevenissen. Nu ook weer ga ik je vertellen dat ik het echt zal gaan missen. Hoop je als jullie straks beide terug zijn je nog weer eens te spreken en terug te blikken op deze onderneming. Groeten uit Middelburg.

John van Zee 2016-08-29 18:00:29

È finito! 👍🏻 Natuurlijk reuze benieuwd naar de verhalen die je niet allemaal kon opschrijven en natuurlijk ook bedankt voor je geïllustreerd reisverslag!

Wout 2016-08-29 18:04:33

Geweldig Jan, van harte met het voltooien van je voetreis naar Rome!! Het einde van een prachtige ervaring met ontzettend veel moois om op terug te kijken. Hier kan je nog je hele leven van genieten, zeker met de mooie verslagen en foto's, waar wij ook van mochten genieten.Eigenlijk was je nooit echt alleen, want zoveel enthousiaste lezers keken over je schouders mee!Bedankt dat wij jouw reis zo enigszins konden meebeleven. En gelukkig geen abrupt einde, maar nog lekker lopen met Aafke, kunnen jullie live alles delen! Veel liefs voor allebei!

Lieke 2016-08-29 19:22:18

En wees ook maar lekker trots op jezelf. Je was altijd erg positief, maar in je eentje kleine en grote tegenslagen opvangen met de route, het weer, enz, enz. valt ook niet altijd mee, petje af!

Lieke 2016-08-29 19:26:15

Jeetje Jan, wat een geweldige prestatie! En wat moet dit ook een bijzondere ervaring zijn geweest, Het was erg leuk om je 'wel en wee' te volgen via deze blog. Fijne weken met Aafke toegewenst en tot ziens!

Dirk en Luciënne 2016-08-29 21:35:54

Missie volbracht,geweldige prestatie Jan , we hebben genoten van je reisverslagen,morgenochtend brengen we Aaf naar Schiphol , samen nog enkele weken nagenieten. Veel liefs van ons.

Janke en Andre, 2016-08-29 22:57:57

Geweldig Jan , een puike prestatie en door je levendige verslagen heb je heel wat mensen op je tocht meegenomen ! Jammer dat we de dagelijkse wedervaren zullen missen , maar geniet vooral van de afkickwandeltocht met Aaf . Bedankt voor het leesvoer, we hebben meegeleefd en vooral genoten ! Lieve groeten uit Keerbergen

Ingrid en Roger 2016-08-29 23:00:56

Een diepe buiging Jan, voor deze bijzondere prestatie! Ruim 2800 km is haast niet te bevatten. We hebben genoten van de verhalen en de foto's. Geniet weer van jullie samenzijn en de tocht naar Florence.

Peter en Margriet 2016-08-30 08:21:54

Ha Jan, Van harte gefeliciteerd met deze knappe prestatie. We hebben je met veel plezier gevolgd. Veel plezier gewenst de komende tijd met Aafke. Het zal wel even wennen zijn voor je om niet alles op je eigen ......wijze te doen 😜. Nogmaals proficiat en tot ziens in Nederland.

Isabelle en Boudewijn 2016-08-30 09:17:19

Wat een geweldige prestatie Jan, van harte! Geniet nog met Aafke de komende weken en jaren ook natuurlijk... Tot ziens in Nederland. Ik nodig je bij deze uit voor een verhaaltje op de mannenavond begin November... Ik kom er nog op terug H Grt

Jan uit Halsteren 2016-08-30 14:29:51

Proficiat Jan! Heb je verslagen al die tijd gevolgd. Heel boeiend. Geniet van je vakantie samen met Aafke. groetjes Rina en Rien

Rina 2016-09-01 13:38:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.