Het Ardennen offensief.

België, Dinant

Vannacht heeft het redelijk geregend, maar gelukkig is het in de ochtend droog en staat er een beetje wind, zodat de tent snel kan drogen. Helaas heeft de bakker geen brood geleverd en wordt het een simpel ontbijt van wat gedroogde abrikozen/cranberries en een salami worstje. Samen ontbeten met een van de fietsers die een brandertje bij zich heeft om koffie of thee te maken. Heb ik toch nog wat warms.

Al snel op pad voor een lang traject door de heuvels naar Dinant. Eerst nog maar een winkel zien te vinden voor de nodige brandstof, wat in deze omgeving onmiddelijk ertoe leidt dat je omloopt, maar eten is wel noodzakelijk.

Het eerste deel gaat nog vlot, verharde wegen, maar daarna wordt het in het bos al snel zwaarder door de combinatie van 'vochtige' bodem en omgeploegde paden als gevolg van bosbouw machines. Het tempo gaat op dat soort trajecten al snel omlaag. Inmiddels loopt mijn route parallel aan één van de aanlooproutes naar Santiago de Compostella, te herkennen aan de bekende Jacobsschelp, en wordt ik ingehaald door twee wandelaars die de 'camillo' lopen. De mannen hebben er ondanks hun forse rugzakken en de modder redelijk de pas in. Zullen vast wel meer hebben geoefend. Even later stoppen zij voor een pauze, ik sjouw nog even door. In het volgende dorp pauzeer ik in een bushokje om van de ingeslagen etenswaren te genieten en dat gaat er rap in. Dan kan je merken dat het ontbijtje aan de karige kant was. Even later zie ik de twee mannen weer aankomen, tot mijn verbazing stoppen ze weer en trekken twee stokbroden uit de rugzak.

Nadat ik nog even contact heb gezocht met Aaf, zij gaat morgen weer terug naar Steenbergen, hang ik alles weer om en vertrek. Inmiddels schijnt de zon volop en is het heerlijk weer. Gezien de nog af te leggen afstand besluit ik om daar waar het zinvol is af te wijken van de route. Geen overbodige lussen! Vanaf dit punt is het alleen nog maar berg/heuvel afwaarts naar Godinne sur Meuse. De paden zijn behoorlijk steil en op sommige stukken spekglad door de modder. Ondanks dat ik rustig aan doe, wordt een klein momentje van onoplettendheid meteen afgestraft.......ik weet me nog tijdig een slag te draaien, zodat ik niet op m'n rug kom te liggen als een schaap in een greppel.... Gelukkig valt de schade mee, vooral veel modder!

In Godinne aangekomen loopt de route langs de Maas en staan er ook wat bankjes. Een mooi moment voor een lange pauze om de boel wat schoon te maken en te eten. Het is inmiddels drie uur en er staan 25km op de klok. Tot nu voelt alles ok en hervat ik de wandeling naar Dinant.

De route loopt niet met alle kronkels van de Maas mee, maar snijdt de bochten af, omhoog en weer omlaag, stukken met modder en stukken met keitjes...... energievreters. Het water gaat er nu snel doorheen, maar gelukkig kan ik bij een steengroeve annex steenhouwerij bijtanken. Vlak daarna gaat het langs de zijkant van de groeve in serpetines 250m omhoog, blij dat ik voldoende water heb. Even de overzichtskaart erbij gepakt, de GPS heeft daarin zijn beperking (de combinatie werkt tadeloos), om het verdere verloop van de route te bekijken. Sterkste stijging is gelukkig geweest. Bij het passeren van een dorpje zie ik een winkeltje dat open is. Mooi moment voor wat energie aanvulling. Twee bananen en een blikje cola, het is zo verdwenen. Nog even staan praten met twee Nederlandse vrouwen, die daar in de buurt in een vakantiehuisje zitten, over hoe en wat en wáárom naar Rome? Dat lijkt hun ook wel wat...gewoon doen.

Nog 7 km te gaan. Door een schitterende glooiende omgeving met een steeds lager staande zon. Richting Leffe loopt het pad over het terrein van een steengroeve, afgezet met hekwerk en met een poortje voor het wandelpad. De laatste loodjes van deze dag worden erg zwaar en wanneer ik de 'Abbaye Notre Dame de Leffe' in zicht krijg voel ik me opgelucht. Buiten de abdij eerst even zoeken waar ik exact moet zijn, maar de ingang aan de zijkant toch snel gevonden. Aanbellen, vragen of ze een pelgrimskamer hebben, heeft u gereserveerd? Uhh, nee dus. Momentje. Even later wordt de deur opengedaan door een oudere man. Hij zegt "Gij zijt moe!?!?", als vraag maar nog meer als understatement. Ik voel me na 38km ook helemaal versleten. Hij stelt zich voor als Bruno en is kloosterling van de Norbertijner orde. Een kamer is geen probleem, maar ze zijn de vertrekken waar normaal de pelgrims worden ondergebracht aan het veranderen en of ik al heb gegeten.

Voordat het goed en wel tot me doordringt, zit ik aan tafel met een dienblad met brood, worst, kaas, zure haring, jam, yoghurt en daarbij ook nog een pan soep. Ik begin rustig aan de soep en voel me langzaam weer mens worden. Na een half uurtje komt Bruno erbij zitten, gelukkig spreekt hij ook Vlaams en we hebben het al snel over mijn wandeling, de reden, wat ik denk te vinden....een boeiend gesprek. Na het eten opfrissen en nog wat schrijven....na de eerste alinea hou ik het voor gezien. Morgen verder.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Hoi Jan, Leuke verhalen. Je moet alleen Leffe even corrigeren op de geografische positie want nu ligt het ergens middenin de Atlantische Oceaan en ben je heen en terug gevlogen en heb je al bijna 8000 km afgelegd! Groetjes

Mario 2016-05-05 10:22:30

Geniet van je verslag. Echt leuk Jan. Leef echt met je mee. Gisteren weer de Dodenherdenking bijgewoond met lange nazit. Zijn nu aan het genieten in de tuin. Wat een weertje! Is het niet zwaar lopen als het zo warm is? Genoeg drinken lijkt me wel belangrijk. Geniet van je wandeling en houd vol. Groet Ed

Ed Frieser 2016-05-05 15:03:03
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.