Geluiden van water.

Frankrijk, Albertville

Voor €12 ontbijten in een frans hotel....normaal gesproken doe ik dat niet, maar er is geen bakker in de buurt en ik heb niets in de knapzak voor een enigszins fatsoenlijk begin van de dag. Gelukkig is het niet alleen confiture en is er ook een schaaltje met vleeswaar. Ik weet niet of dat alleen voor mij is en anders moeten ze het maar aanvullen. Het vertrek is vergelijkbaar met gisteren, alleen wat meer motregen, meer laaghangende bewolking en het betalen duurt, vanwege computer problemen, langer dan ik wil. Uiteindelijk vertrek ik volledig 'para plui' om 9 uur via Ugine naar Albertville.

De hoofdweg loopt door het dal en vervolgens enkele kilometers door een kloof. Ik had gepland om de binnenweg te nemen en zo het verkeer te ontlopen. Het idee is goed, alleen de werkelijkheid is wat weerbarstiger. Een aantal weken geleden is de hoofdweg afgesloten vanwege een grondverschuiving. Al het verkeer gaat dus via de smallere secundaire weg die op 200 tot 400 meter van de hoofdweg ligt, alleen wel 300 tot 400 meter hoger. Het is een bochtige weg met onoverzichtelijke haarspeldbochten. Rechts van de weg voornamelijk een steile helling of rotswand en aan de linkerzijde een betonnen band van ongeveer 60 cm en daarachter gaat het veelal 'recht' naar beneden.

Zoals gebruikelijk loop ik aan de linkerzijde, alleen bij de haarspeldbochten switch ik naar rechts om ruimte te houden en gezien te worden. Ik weet niet wat nu gevaarlijker is, de 'wandelpaden' in de bergen of, zéker onder deze omstandigheden, de openbare weg. Vanaf ongeveer 900 meter loop ik in de wolk(en) en die is niet roze....met een beslagen bril, nevel en motregen wordt mijn zicht er niet beter op. Ik hoop maar dat de chauffeurs mij tijdig zien. Bij wat zwaarder verkeer stop ik en wacht rustig tegen het betonnen muurtje er voor wakend dat ik niet mijn evenwicht verlies en ergens anders aankom dan in Rome. Het tegemoetkomend verkeer houdt doorgaans wel rekening met je. Een enkele keer gebeurt het dat de boel stil valt als twee vrachtwagens elkaar tegenkomen daar waar ik loop. Knap, hoe die mannen weten te manoeuvreren met die bakken.

In de tweede helft van de ochtend stopt de motregen en wordt het alleen maar erger. Ik hoor de regen kletteren op mijn jack, het spetteren op de weg, de waterstromen, het opspattende water als het verkeer passeert...water in beweging maakt geluid. Ik moet denken aan de voorstelling van Elena Peters over haar voetreis naar Rome, waarbij zij op een gegeven moment aangeeft hoe het is om te stappen in de regen. 'Je bent één met de regen, alles is nat, het gras, de koeien, de bomen en ook de auto's'! Met de stroom mee loop ik bergafwaarts en 3 km voor Ugine kan ik een andere en kortere weg pakken naar het centrum. Zingend (binnen mijn vermogen en fantasie) en fluitend, 'let it be' en 'singing in the rain' daal ik af.

Als ik rond het middaguur Ugine inloop, zie ik in de winkelruiten dat er iets onder aan mijn rugzak hangt. Bij nadere inspectie blijkt dat er zich een redelijke hoeveelheid regenwater heeft verzameld in de onderzijde van de regenhoes...na de lozing loopt het meteen een stuk lichter😄. Dit is meteen een mooi moment voor de lunch. Simpel een stokbroodje met tonijn, kop koffie en een cola (drink ik normaal niet, maar nu kan ik de suikers wel gebruiken). Gefascineerd kijk ik naar de tv waar paardenraces op worden getoond. Enige hilariteit als een paard niet de start box in wil.

Op het moment dat ik wil opstappen, stopt het met regenen en kan ik de regenbroek uit laten. Vanaf Ugine is het nog 12 kilometer naar Albertville en mijn hotel. Via binnenwegen, weiland en bos weet ik de autoweg te omzeilen en dan ligt de stad beneden me.... Nog 4 km lopen naar het hotel. Door het centrum, even een pintje en weer de confrontatie met die fietsers 😂😛. Wat ben Ik blij dat de tour nog niet is begonnen. Om bij het hotel te komen moet ik eerst de hele stad door. De buitenwijken zijn, net als bij ons in Nederland, saai en er gaat weinig van uit.

In de avond hou ik het simpel, even wat te eten en te drinken halen bij de 'Inter Marché' en dan op de kamer de wandeling voor morgen voorbereiden. Met al het vocht van vandaag hebben de voetjes het zwaar gehad. Gelukkig geen blaren, maar op blote voeten lopen is het eerste half uur niet prettig. Later op de avond klaart het weer op en ik hoop dat dat een aanzet is voor het weer voor morgen.
Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Jan, potjandosie, hier in Friesland hebbende al weken lekker weer en jij hebt echt pech met de buien! Ik ga er van uit dat je nu alle klereweer voor de totale reis nu we gehad hebt. Statistisch moet er binnenkort een verandering ten goede komen! Gisteren in franeker de koning en koningin op bezoek gehad. Prima weer erbij! Ze hebben franeker met open koets met friesche paarden gedaan. Het was een volksfeest! Groeten, Koos en Geertje.

Koos Herbrink 2016-06-14 23:30:43

Ha Jan, leuk om jouw verslagen te lezen! Ik volg je op de voet... Balen van die regen. Krijg je je schoenen een beetje droog? Misschien een Le Figaro erin? 😊 Groeten en wandel ze!

WP 2016-06-15 01:11:43

Hoi Jan, hopelijk klopt de weersverwachting voor de komende dagen een keer niet. Karakter is wat je laat zien maar dat wisten we al. Uit je verslagen proef ik dat je tussen de regendruppels door erg geniet. Bon voyage!

Jaap Heijstek 2016-06-15 09:12:00

Prachtige foto's Jan! Ik zal eens kijken hoe het weer in jouw omgeving de komende dagen wordt. Het duurt nog eventjes maar alvast wat Italiaanse zinnetjes: Is er een slaapplaats in de buurt? - C'è un posto nelle vicinanze? Waar kan ik hier een bakker vinden? - Dove posso trovare una panetteria ? Supermarkt - Supermercato

Mario 2016-06-15 10:37:56

Hey Jan, met plezier en respect lees ik jouw belevenissen. Ondanks het slechte weer weet je altijd jouw ervaring van de dag op een positieve manier weer te geven met een leuke manier van schrijven en de foto's. Gaaf om te zien dat je al ongelofelijk veel km's achter de rug hebt en dat je door een gebied loopt waar ook wij met de camper zijn geweest. Blijf zo doorlopen en bedenk 'na regen komt zonneschijn'. Blijf genieten van je prachtige en uitdagende reis. Ziejuhh

Theo Bleeker 2016-06-15 10:38:38
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.